چگونه عادت بد چشم چرانی را ترک کنم؟
چشم چرانی یا ذهن چرانی
بهطورقطع افرادی که دچار مشکل چشمچرانی هستند خوب میدانند که در چه موقعیتهایی و در مقابل چه افرادی بیشتر دچار این مشکل میشوند لذا توصیه میشود حتیالامکان این موقعیتها را شناسایی کرده و از قرار گرفتن در این موقعیتها احتراز کنند.
آقایی مجرد هستم که چند وقتی است دچار اختلالات جنسی شدهام و تمایل شدیدی به چشمچرانی و دید زدن و نگاه بهعکس و فیلمهای غیراخلاقی پیداکردهام. هر بار دچار عذاب وجدان شدیدی میشوم و میدانم که مرتکب کار زشتی شدهام ولی متأسفانه توانایی ترک این رفتار را ندارم و این مسئله شدیداً برایم رنجآور است. لطفا برای ترک کردن این عادت بد من را راهنماییام کنید.
از پیامبر اسلام (ص) حكایت شده؛ هر مسلمانی كه بیاختیار چشمش به زیباییهای زنی بیفتد و چشم فرونهد، خداوند به او توفیق عبادتی میدهد كه شیرینی آن را احساس میكند. رسول خدا (ص) فرمود: «مَنْ مَلَاَ عَیْنَیْهِ مِنِ امْرَأَةٍ حَراماً حَشاهُما اللهُ عَزَّ وَجَلَّ یَوْمَ القِیامَةِ بِمَسامیرَ مِنْ نارٍ وَحَشاهُما ناراً حَتّی یَقْضِیَ بَیْنَ النّاسِ ثُمَّ یُؤمَرُ بِه اِلَی النّارِِ» ِ؛ آن که چشمانش را از نگاه به زن نامحرم پر کند، روز قیامت، خداوند چشمانش را با میخهای آتشین و از آتش پر کند تا وقتیکه بهحساب مردم رسیدگی کند، سپس امر میشود که او را به جهنم ببرند.
برادر ارجمند اسلام برای پاکدامنی پیروان خویش حتی نگاه ریبه و شنیدن سخنان نامحرم را نیز اگر از روی غرض باشد، ممنوع كرده است. این خود هشداری بجا و حسابشده است كه تماس نامشروع با نامحرمان را کنترل و محافظت میکند؛ بنابراین یکی از راهکارهای قوی برای بازداری این عادت تقویت معنویات و مطالعه در موردنظر شرع و دین و تبعات و عقاب این رفتار است.
چشمچرانی و نگاههای بیهدف و جنسی بهیکباره از بین نمیرود پس باید برای ترک آن صبور باشید.
مسلماً وقتی ما آگاهی زیادی به نامطلوب بودن یک رفتار داشته باشیم اراده قویتری برای ترک آن خواهیم داشت. چشم و دل فکر و ذهن دو عضو مهم بدن هستند که ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. به عبارتی هر آنچه دیده بیند دل کند یاد؛ و هر آنچه دل کند یاد دیده حریصتر میشود. لذا برای درمان این عارضه سعی کنید ابتدا افکار خود را تعدیل کنید و افکار مربوط به موضوعهای تحریککننده را از ذهن پاککنید و اجازه مرور و تکرار آن را ندهید.
وقتی شما بهصورت ارادی بخواهید برخی از موضوعها از دایره ذهنتان پاک شود ناخودآگاه در هنگام نگاه کردن به زنان و تصاویر و ... نیز خودآگاهی بالاتری برای توقف دارید و میتوانید این خودآگاهی را به عمل بکشانید.
پس در گام اول راحتتر متوجه میشوید که در عملکرد نامطلوبی قرار دارید و در گام دوم با تقویت اراده میتوانید این عملکرد را تضعیف کنید. برای تقویت اراده توصیه میکنیم عادتهای مطلوبی را در خود ایجاد کنید؛ مثلاً انجام یک رفتار عبادی در ساعتی مشخص از روز. یا انجام نیم ساعت ورزش در هرروز و ... وقتی دراینباره اراده به خرج دهید و جدیت نمایید میتوانید در دیگر حوزهها نیز تشویق شوید.
هیچگاه به دلیل وجود این رفتار خود را سرزنش نکنید. اگرچه احساس گناه و ندامت نیاز است تا ما رفتاری نامطلوب را ترک کنیم اما اجازه ندید آب را از سر گذشته بدانید. چه اینکه این حس، خود از حیلههای شیطان است و شمارا برای ترک تضعیف میکند.
برای خود مشغلههای مفید و موجه فراهم کنید. در عادت به چشمچرانی مهمترین دغدغه ذهن مسائل جنسی است اما عادت دادن ذهن به موضوعهای دیگر میتواند تمرکز آن را روی مسائل جنسی کم کند. در نظر داشته باشید چشمچرانی و نگاههای بیهدف و جنسی بهیکباره از بین نمیرود پس باید برای ترک آن صبور باشید.
کافی است هرلحظه متوجه آن شدید نگاه را به زمین یا صحنه دیگری معطوف سازید. مطمئن باشید بهمرور این لحظه انحراف نگاه سریعتر صورت میگیرد. تمرین توقف یا ایست به خودتان بدهید. این تمرین را میتوان از موقعیتهای خنثی آغاز کرد؛ مثلاً وقتی مشغول تماشای تلویزیون، یک فیلم، یک شی و... هستید این فرمان را به خودتان بدهید و خودتان را موظف کنید که مثلاً پانزده دقیقه به تماشای آن صحنه نپردازید. از آن طریق میتوانید بر روی نگاههای خود کنترل بیشتری بیابید و هنگامیکه در موقعیت تحریککننده قرار بگیرید بر روی رفتارتان تسلط بیشتری داشته باشید.
بهطورقطع افرادی که دچار مشکل چشمچرانی هستند خوب میدانند که در چه موقعیتهایی و در مقابل چه افرادی بیشتر دچار این مشکل میشوند لذا توصیه میشود حتیالامکان این موقعیتها را شناسایی کرده و از قرار گرفتن در این موقعیتها احتراز کنند.
موفقیتها و شکستهای خود و همچنین موقعیت هرکدام از آنها را ثبت کنید. ثبت این موارد و این خود نظارهگری، بر توانایی کنترل شما میافزاید.
جهت آگاهی بیشتر و ترغیب برای عملیاتی کردن توصیهها کتابهای زیر را مطالعه کنید:
1- کیفر گناه و آثار و عواقب خطرناک آن، از سید هاشم رسولی محلاتی.
2- گناه شناسی، از آقای محسن قرائتی.
3- گناهان کبیره، از آیتالله شهید دستغیب.
منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره اختلالات روانشناختی مرکز مشاوره تبیان