تکنیک هایی جهت تقویت اراده
چگونه تبدیل به یک فرد با اراده شویم؟
شخص بااراده، كسی است كه دارای هدفی معقول است و تا زمانی که به آن نرسیده، از تعقیب آن بازنمیایستد و مشكلات و موانع روانی یا مادی، به اراده و عزم او لطمه نمیزند و از پیشرفتش، جلوگیری نمیكند.
ارادهی ضعیفی دارم. راهنماییام کنید که چگونه ارادهام را تقویت کنم؟
شخص بااراده كسی است كه وقتی درباره كاری، بهخوبی تأمل كرد و آن را نافع دانست، تصمیم به انجام آن میگیرد و با فعالیت و ثبات قدم، آن را به اجرا درمیآورد و در مقابل، فرد سست اراده، با كمترین مشكلی، از انجام دادن كار، دلسرد شده، دست از تلاش برمیدارد.شخص بااراده، كسی است كه دارای هدفی معقول است و تا زمانی که به آن نرسیده، از تعقیب آن بازنمیایستد و مشكلات و موانع روانی یا مادی، به اراده و عزم او لطمه نمیزند و از پیشرفتش، جلوگیری نمیكند.
راهكارهای تقویت اراده:
الف. تعیین هدف یا اهداف: انسان باید ابتدا هدف و یا اهداف خود را در زندگی و یا كاری كه میخواهد انجام دهد، بهطور دقیق و مشخص، ترسیم كند. طبیعی است كه این هدف، باید شفاف، معقول، قابل دستیابی، بدون افراطوتفریط، مطابق توان و استعداد خود و واقعبینانه باشد نه بلندپروازانه و خارج از تواناییهای شخص. در غیر این صورت، وقتی با مشكلات و موانع سختی روبهرو شود، ناامید و دلسرد شده، از ادامه كار، منصرف میشود و خود را ناتوان و بیاراده میبینید.ب. شناخت تواناییها و استعدادها: همه ما در وجود خود، از استعدادهایی برخورداریم. کافی است این نیروها را بشناسیم و برای رسیدن به هدف، آنها را بهکارگیریم.
ج برنامهریزی: باید برای تمامکارها و فعالیتهای شبانهروزی، برنامهای مدون و منظّم داشته باشید. بدین منظور از جدولی استفاده كنید كه در ستون افقی آن، ساعات شبانهروز و در ستون عمودی، ایام هفته را یادداشت و تمامکارهای روزانه ـ خواب، استراحت، ورزش، مطالعه ـ را در آن درج كنید و هر فعالیتی را در زمان خاص خود، در جدول بنویسید و هیچ زمانی را بدون كار، خالی نگذارید. هرروز صبح با نگاهی به آن برنامه، به اجرای دقیق آن بپردازید و شبها، قبل از خواب، آن را محاسبه و ارزیابی كنید.
شایسته است همچون یک محاسبهگر جدی و قاطع، فعالیتهای روزانه و میزان موفقیت خود در انجام دادن آنها را بررسی كنید و در صورت موفقیت، خود را تشویق و در صورت تخلّف و سهلانگاری در اجرا، خود را تنبیه كنید.
باایمان داشتن به امكان وجود راهحلی برای مشكلات، راهحلها را جذب میكنید.
د. اصل تلقین یا خودگوییهای مثبت: گفتن، باور داشتن است. وقتی میگوییم من آدم شکستخوردهای هستم، بیاستعدادم و عوض شدنی نیستم، درواقع، حكم محكومیت خود را صادر میكنیم. دستور دادن، فرآیند شدن است و ما را دستورات میسازند. سعی كنید دستورات خوبی به خودتان بدهید. شما با خودتان چه میگویید؟ فرهنگ ذهن و زبان شما، مثبت است و نیروزا و یا منفی است و نیروبر؟ تنها زمانی یک مسئله یا یک مشكل غیرقابلحل میشود كه فكر كنید غیرقابلحل است. باایمان داشتن به امكان وجود راهحلی برای مشكلات، راهحلها را جذب میكنید. به خودتان حتی اجازه صحبت یا فكر درباره ناممكن بودن راهحلها را دهید. آجرهای بنای هستیمان را، طرز تفكرمان میسازد و اگر بخواهیم در دنیایمان اتفاق زیبایی بیفتد، گام اول، تغییر در نگاه و بینش ماست. با تغییر نگاه، ایدهآلها و اهداف زندگیمان بهدرستی شكل میگیرند و آنگاه گام دوم، یعنی تلاش مستمر و انتخابهای عالی و فردا ساز، در دنیای ما رخ خواهد داد. «إن الله لایتغیر ما بقوم حتی یتغیروا ما بأنفسهم.»
ه. تدریجی بودن تقویت اراده: برای به دست آوردن ارادهای قوی و محكم، باید به تدریجی بودن آن و نیاز آن به تمرین، توجه داشت. گمان نكنید میتوانید بهطور دفعی و بدون تلاشی درخور، به آن دستیابید؛ بنابراین، به راهكارهای عملی زیر توجه كرده، به آنها پایبند باشید:
ورزش کنید، در صورت امكان، چند دقیقه قبل از اذان صبح از خواب بیدار شده، نماز شب بخوانید و اگر در آنوقت بیدار نشدید، قضای آن را بهجا آورید. مقید باشید هرروز تعداد آیات معینی از قرآن را تلاوت كنید (حداقل 30 تا 50 آیه) و در صورت تمایل، در هفتههای بعد، بر میزان آن بیفزایید.
هرروز چند کار ارادی برای خود در نظر بگیرید و انجام دهید البته مراقب باشید انتخاب کارها از روی واقعبینی باشد و از تصمیمگیریهای بلند پروازانه خودداری کنید و سعی نمایید درجه مشکلی کارها رو بهتدریج افزایش دهید تا با توانائیهای شما همخوانی داشته باشد. بعدازاین که خود را در انجام برخی از کارهای ایجابی مثل صبح زود بیدار شدن، نماز سروقت، تلاوت قرآن و ورزش صبحگاهی، موفق شدید برای انجام کارهای سلبی تصمیم بگیرید یعنی تصمیم بگیرید کارهایی که نباید انجام دهید رو بهتدریج ترک کنید مثلاً بهعنوان نمونه میخواهید غرایز جنسی خود را مهار کنید. در اینجا باید رفتارهایی که باعث شعلهور شدن شهوات میشود را ترک کنید. ترک گناه و مخالفت با هواهای نفسانی، نقش بسیار مؤثری در تقویت اراده و نهادینه كردن آن در درون انسان دارد. هرگز در كارها، ناامید نشوید و باحالتی تهاجمی، برای پیگیری و به انجام رساندن كارهای ناقص و ناموفق، تلاش كنید.
كارهایی را كه به عهده میگیرید، ناتمام رها نكنید و آنها را به نحو احسن و تا رسیدن به نتیجه مطلوب، ادامه دهید و از پراکندهکاری و آشفتگی در كارها كه موجب بههمریختگی نظام فكری میشود، بپرهیزید و به فعالیتهای خود، تمركز و انسجام ببخشید.
از کمال طلبی بپرهیزید و هر ناکامی را تجربهای برای کسب موفقیتهای بعدی بدانید و نه شکست. بهجای مقصر دانستن بخت و اقبال، موانع را بررسی كنید. همواره بر خداوند، توكل كرده و در همه امور، از او استمداد جویید.
برای كسب اعتمادبهنفس، یادگیری مهارتها و تخصصها نقش مؤثری دارد. اگر كسی دریکی از رشتهها تخصص لازم را پیدا كرد، با این احساس که توانایی كاری را دارد كه دیگران از انجام آن عاجز و ناتواناند، اعتمادبهنفس و انگیزه و جرئت و تلاش و پشتكار وی تقویت خواهد شد و راهی بهسوی موفقیت خواهد داشت.
منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره روانشناسی مرکز مشاوره تبیان