تبیان، دستیار زندگی

ساز‌های خاکی، یاد و خاطره شهدا را در تالار وحدت زنده کردند

آیین تجلیل از اعضای ارکستر سمفونیک تهران در دوران دفاع مقدس در تالار وحدت تهران برگزار شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 
ساز‌های خاکی، یاد و خاطره شهدا را در تالار وحدت زنده کردندساز‌های خاکی، یاد و خاطره شهدا را در تالار وحدت زنده کردند

 آیین تجلیل از اعضای ارکستر سمفونیک تهران در دوران دفاع مقدس با عنوان «ساز‌های خاکی»، شامگاه شنبه ۲۸ مهرماه در تالار وحدت تهران برگزار شد. بنیاد فرهنگی هنری بنیاد رودکی متولی برگزاری این برنامه بود. مراسم با قرائت قرآن و اجرای زنده سرود ملی کشورمان رسماً آغاز شد.

محمد گلریز، جهانگیر زمانی و رشید وطن دوست خوانندگان ارکستر در زمان دفاع مقدس، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسینی معاونت هنری این وزارتخانه، قاسم رفعتی، محمد سریر نوازنده و آهنگساز، شاهین فرهت و دیگر مسئولان و فعالان هنر اول از جمله حاضران در مراسم بودند.

مهرداد کاظمی خواننده پیشکسوت کشورمان که طی سال‌های اخیر برای انجام مراحل درمان خود در آمریکا به سر می‌برد، در مراسم حضور پیدا نکرد. پس از پخش کلیپی از موزیسین‌های دوران دفاع مقدس، سید عباس سجادی مجری برنامه، با خواندن شعری به حضار خیر مقدم گفت و یاد و خاطره شهدا و جانبازان را زنده کرد.

سپس حسینی معاون امور هنری وزارت ارشاد پشت میکروفن رفت و گفت: بر آیینه هنر تصویر راست هویداست. هر کس بخواهد دل به تاریخ بزند، صادق‌ترین رسانه هنر است. از قطعات خوشنویسی تا نغمه‌های موسیقی دلالتی ناب دارد برآنچه پیشینیان ما گذرانده اند.

وی افزود: امشب در یکی از شب‌های چهلمین سال پیروزی انقلاب برای تقدیر از نوازندگانی که با ساز هایشان میراث دار انقلاب بودند و هستند، دور هم جمع شدیم. مهردادکاظمی بر بستر بیماری است و بسیاری از نوازندگان یا شهید شدند یا به مقام والای جانبازی نائل شدند.

پس از صحبت‌های حسینی ویدئویی پخش شد که در آن محمدرضا جعفری بهنام صدابردار حاضر در جنگ، محمد گلریز و جهانگیر زمانی خوانندگان، ارسلان کامکار نوازنده و احمد عزیز رهبر گروه کر در این ویدئو توضیحاتی را در خصوص اجرای موسیقی در مناطق جنگی ارائه کردند. در این ویدئو مهرداد کاظمی که خود شیمیایی شده است، از طریق ارتباط اینترنتی با محمد رضا جعفری صحبت کرد. او در این ارتباط گفت:‌ ای کاش در بین مردم بودند. خدا را شکر که ایران سربلند و سرفراز است. برای موفقیت هرچه بیشتر مردم دعا می‌کنم.

در بخش بعدی محمد گلریز با دعوت مجری پشت میکروفن آمد. گلریز متنی در وصف شهدا و جانبازان خواند و گفت: با وقوع انقلاب شکوهمند اسلامی در تمام زمینه‌ها تحولات و دگرگونی‌هایی به وجود آمد؛ به ویژه در موسیقی. هنرمندان ما نمی‌دانستند که چه ملودی و آهنگی را باید بسازند که در راستای انقلاب باشد. با شروع جنگ تحمیلی، جرقه موسیقی حماسی و به عبارتی دفاع مقدس در ذهن هنرمندان متعهد تجلی پیدا کرد و نظر مثبت حضرت امام در سرود شهید مطهری مهر تاییدی بود بر موسیقی پس از انقلاب و موجب شد هنرمندان با شوق بیشتری به خلق آثار حماسی بپردازند.

گلریز اظهار کرد: همان طور که مستحضر هستید سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۷ یکی از شکوفا‌ترین سال‌هایی بود که اهالی هنر و موسیقی جنگ تحمیلی کار‌های با ارزشی را به وجود آوردند که برخی از آن‌ها ورد زبان مردم و رزمندگان می‌گردید و مردم با شنیدن آن‌ها احساس غرور و سربلندی می‌کردند. از همه مهم‌تر اینکه هنرمندان با حضور خود در جبهه‌ها و اجرای کنسرت‌های میدانی، روحیه‌ای دو چندان به رزم آوران خود می‌دانند و با اسلحه هنرمندانه به یاری سربازان خود می‌شتافتند و وجود این عزیزان در کنار رزمندگان ایجاد همدلی و وحدت می‌نمود. امیدوارم این مهم در جشنواره‌هایی همچون دفاع مقدس و فجر با خلق موسیقی‌های حماسی ادامه پیدا کند.

انتقاد ار مسئولان و متولیان  فرهنگ و هنر
این خواننده با اشاره به هجمه فرهنگی دشمنان تاکید کرد: در حال حاضر ما در معرض شدیدترین هجمه‌های فرهنگی قرار داریم که هزینه‌های گزافی برای آن می‌شود که بخشی از آن صرف موسیقی‌های آنچنانی و بی محتوا می‌گردد. مقام معظم رهبری به کرات به مسئولان فرهنگی کشور هشدار داده اند و تاکید داشته اند که مردم به ویژه جوانان در معرض این خطر قرار دارند، اما متاسفانه در چند سال اخیر نه تنها گام موثری برداشته نشد؛ بلکه با بها دادن به آثار سبک و مبتذل در بعد کلام، ملودی و اجرا ضربات قابل توجهی به موسیقی وارد گردید و بعضا مخاطبان از ارزش ها دور شدند.

این خواننده موسیقی انقلابی در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: ما در سال‌های قبل این توفیق را داشتیم که شاهد برگزاری جشنواره‌های موسیقی مقاومت، جشنواره موسیقی دفاع مقدس و جشنواره ۹ دی باشیم. اما چند سالی است که خبری از این حرف‌ها نیست و هروقت هم از دوستان مسئول می‌پرسیم که سرنوشت این جشنواره‌ها چه شد، به ما می‌گویند «پول نداریم». نکته دیگری که مایلم در اینجا به آن اشاره کنم درباره جشنواره موسیقی فجر است. ما هرساله این جشنواره را برگزار می‌کنیم و دغدغه این را داریم که این جشنواره به مناسبت ایام پیروزی انقلاب اسلامی برگزار می‌شود، اما در این سال‌ها اصلا شعر و سرودی که یادآور جشن فجر انقلاب اسلامی باشد وجود نداشت. به طوری که حتی من در برخی مواقع به طنز می‌گفتم که بهتراست نام این جشنواره راعوض کنید؛ وقتی نام آن با موضوع انقلاب اسلامی، اما به کام دیگران است.

خاطره محمد گلریز از حضور نزد امام خمینی (ره)
گلریز در ادامه صحبت‌های خود ضمن بیان خاطره‌ای از حضورش در محضر امام خمینی (ره) در سال ۵۹ به همراه تعدادی از هنرمندان موسیقی گفت: سال ۵۹ بود و ما سرود شهید مطهری را داشتیم. همین موضوع بهانه‌ای شد که با هماهنگی‌های قبلی همراه با آقایان میرزاده، سبزواری، شهبازیان، راغب در محضر حضرت امام حضور داشته باشیم. ما قبل از دیدار با حضرت امام دیداری کوتاه با مرحوم حاج احمد خمینی داشتیم که در طبقه اول منزل آن دوران حضرت امام در محله دربند حضور داشت. ایشان قبل از دیدار به ما گفت: «همواره سرود‌هایی بسازید که همه مردم با این سرود‌ها پیوند داشته باشند». دقیقا پس از این صحبت‌های کوتاه بود که به طبقه بالا رفتیم و درآنجا دیدیم که امام راحل با لباس منزل، تسبیح در دست و در شرایطی که یک رادیوی کوچک در کنارشان بود، نشسته اند. در آن زمان موسیقی در محدودیت بسیار زیادی قرار گرفته بود و به اعتقاد من حضرت امام خدمت بزرگی به موسیقی کردند.

وی افزود: وقتی مرحوم حاج احمدآقا ما را به حضرت امام معرفی کرد، ایشان مشتاقانه به نحوه معرفی حاج احمد گوش می‌دادند و ما واقعا در آن شرایط معنوی که در اتاق حکمفرما بود، اصلا نمی‌توانستیم حرف بزنیم. امام دو بار فرمودند: «خدا در پناه اسلام حفظتان کند» و این تاکید دوباره امام خمینی در موسیقی شکوفایی تازه‌ای به وجود آورد که شما آن را در دوران دفاع مقدس دیدید. اما امروز می‌بینیم موسیقی‌هایی پخش می‌شود که من از شنیدن آن‌ها متاسف می‌شوم.

اجرای چند قطعه دوران دفاع مقدس با ارکستر سمفونیک و گروه کر آن زمان به خوانندگی محمد گلریز و جهانگیر زمانی بخش دیگر برنامه «ساز‌های خاکی» بود. در این بخش قطعه‌های «خجسته باد» و «وطنم» با صدای محمد گلریز و «سربازان وطن» و «پاینده مانی و جاودان» با صدای جهانگیر زمانی اجرا شد.

در ادامه محمد رضا جعفری بهنام به بیان خاطراتی درباره دوران دفاع مقدس و اجرای موسیقی در جبهه‌های جنگ پرداخت و در پایان از هنرمندان تجلیل شد.

منبع :باشگاه خبرنگاران جوان