تبیان، دستیار زندگی

تأثیر قرص مکیدنی عصاره تام پوسته انار بر رفلکس تهوع

تهوع یک مکانیسم دفاعی غیر ارادی در مقابل تحریکات حلق و گلو می باشد. اعصاب نهم و دهم مغزی در ایجاد این رفلکس نقش مهمی دارند. در اثر تحریک حلق و لوزه ها ابتدا یک توقف در تنفس ایجاد می شود و سپس عضلات سینه ای - شکمی و دهانی- حلقی توسط محرک های عصبی منقبض می شوند و حالت تهوع ایجاد گردد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سیزدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: تأثیر قرص مکیدنی عصاره تام پوسته انار بر رفلکس تهوع
نام ارائه دهنده/دهند گان: ستایش چمنی و هلیا فاضلی
زمینه و نوع پروژه: طراحی و ساخت
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبستان گل نرگس

تأثیر قرص مکیدنی عصاره تام پوسته انار بر رفلکس تهوع
 چکیده پروژه
بسیاری از اعمال دندان پزشکی باعث تحریک رفلکس تهوع می شوند. اکثر راهکارهای موجود برای کاهش یا حذف این مشکل دارای فرایندی وقت گیر و یا اثر کم بوده اند. پوسته انار، حاوی اسید تانیک می باشد که دارای خاصیت بی حس کنندگی است. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر عصاره تام پوسته انار به فرم قرص مکیدنی در کاهش رفلکس تهوع بود.

مقدمه
تهوع یک مکانیسم دفاعی غیر ارادی در مقابل تحریکات حلق و گلو می باشد. اعصاب نهم و دهم مغزی در ایجاد این رفلکس نقش مهمی دارند. در اثر تحریک حلق و لوزه ها ابتدا یک توقف در تنفس ایجاد می شود و سپس عضلات سینه ای - شکمی و دهانی- حلقی توسط محرک های عصبی منقبض می شوند و حالت تهوع ایجاد گردد. برای این که بتوان این رفلکس را کاهش داد، باید این محرک ها حذف شده یا به حداقل رسانده شوند. وقوع رفلکس تهوع حین فرایند دندان پزشکی باعث کاهش همکاری بیمار و کاهش کیفیت درمان می شود. علاوه بر آن گاه موجب قطع فرایند درمان و هدر رفتن وقت و هزینه فراوان و نارضایتی بیماران می گردد. تا به حال راهکارهای مختلفی برای کنترل این رفلکس پیشنهاد شده است؛ اما هنوز روش بهینه و دارای عوارض کمتر که قابلیت پذیرش بیشتر برای بیماران را داشته باشد در دسترس نیست.

 تانن یا اسید تانیک گیاهان دارویی در دندان پزشکی کاربردهای زیادی دارد. تانن در بهبود آفت های دهانی بسیار موثر است پوسته انار دارای تانن فراوان است که باعث بی حسی زخم های موضعی مخاط دهان می گردد؛ از این رو پوسته انار در درمان آفت های دهانی و همچنین در تسکین زخم موثر است بعضی داروها نیز که دارای خاصیت بی حس کنندگی موضعی هستند باعث کاهش رفلکس تهوع می شوند.

تأثیر قرص مکیدنی عصاره تام پوسته انار بر رفلکس تهوع
هدف
هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر پوسته انار به عنوان گیاه حاوی تانن بر روی رفلکس تهوع بود.

روش
پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش های آزمایشی بود. دانش آموزان از میان معلمان مدرسه 14 معلم را به صورت مساوی در دو گروه آزمایش و شاهد انتخاب کردند. نمونه ها از بین ۳۰ معلم مجتمع انتخاب شد و ۱۴ معلم به تعداد مساوی در دو گروه شاهد و آزمایش قرار گرفتند. پس از این مرحله نمونه ها به طور تصادفی وارد یکی از گروه های آزمایش یا شاهد شدند. رفلکس تهوع در معلم ها قبل و بعد از مصرف دارو و دارو نما پس از تحریک با آبسلانگ اندازه گیری شد. دانش آموزان در این آزمایش ابتدا با استفاده از آبسلانک گلوی افراد را تحریک کرده و به افرادی که رفلکس تهوع به دست آوردند، یک قرص های مکیدنی (قرص مکیدنی انار) داده شد. این کار توسط شخص ثالثی انجام گرفت. بعد از 5 دقیقه مکیدن قرص، مجدداً افراد از نظر شدت تهوع در نواحی حلقی توسط همان آزمایشگر واحد بررسی شدند و نتایج نهایی ثبت گردید.

تهیه دارو:
ابتدا 100 گرم شکر در حد اشباع در 1 لیتر آب حل شد. به کمک حرارت قوام آن به حدی رسید که با قاشق 10 سانتی متر کش بیاید، پوسته انار در مخلوط کن خرد گردید و به کمک حرارت غلیظ شد. دو محلول غلیظ شده به نسبت 80 گرم عصاره و 100 سی سی شربت مخلوط شده اند و داخل قالب های یکسان قرار گرفته اند تا وزن کلیه قرص ها 1 گرم شود. بعد از سرد شدن کلیه قرص های مکیدنی بسته بندی شدند. پلاسبو از آب و شکر حرارت داده شده تهیه شده از نظر رنگ و مقدار کاملا شبیه سازی شد و به شیوه یاد شده مصرف گردید.

مهارت های کسب شده
1. آشنایی با شیوه انجام کار گروهی
2. آشنایی با شیوه های جستجو در اینترنت
3. آشنایی با شیوه انجام پژوهش و نوشتن مقاله
4. آشنایی با نحوه ارائه گزارش عملکرد
5. آشنایی با روش ایده یابی (توفان مغزی)
6. آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز
7. آشنایی با پروپوزال نویسی
8. آشنایی با نحوه انجام آزمایش

دانش آموزان در پژوهش حاضر از پوست چه میوه ای استفاده کردند؟ انار
1. انار
2. پرتقال
3. سیب
4. موز

 مطالب مرتبط:
زمانی که مغز گیج می شود!


تهیه کننده: مهدی رحمانی - تنظیم کننده: محبوبه همت