تبیان، دستیار زندگی

تیپ شخصیتی INTJ

INTJ ها در دنیایی از ایده‌ ها و برنامه‌ های استراتژیک زندگی می‌ کنند و برای مفاهیمی چون هوش، دانش، صلاحیت و شایستگی اهمیت فراوانی قائل هستند. آن‌ ها برای خود استانداردهای سطح بالایی تعریف می‌ کنند و همواره با تلاشی طاقت‌ فرسا برای دستیابی به سطوح بالا کوشش می‌ کنند. علاوه بر این آن‌ ها از دیگران نیز انتظاراتی مشابه دارند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 زینب شاه مرادی - مرکز یادگیری تبیان
تیپ شخصیتی intj
- ایده‌ ها و افکار منحصر به خودتان را دارید و کپی یا تقلید از کسی نیستید.
- انگیزه‌ بالایی برای اجرای نقشه‌ های خود دارید و بسیار مشتاق رسیدن به اهداف و آرمان‌ های تان هستید.
- گاه به سرعت و با یک اشاره سرنخ امور را در می‌ یابید و گیرایی سریعی دارید.
- با یک اشاره دیدتان نسبت به یک موضوع گسترش می‌ یابد و به سرعت الگوهایی بلند مدت در ذهن‌ خود شکل می‌ دهید.
- زمانی که خود را وقف هدفی بنمائید، کاملا روی آن متمرکز شده و آن را با جدیت تمام انجام می‌ دهید.
- روحیه مستقل و خود مدار دارید، ممکن است گاهی خود را بی‌ نیاز از دیگران بدانید.
- به راحتی نمی‌ توان نظر شما را نسبت به موضوعی تغییر داد یا به سادگی توجه شما را به مسئله‌ ای جلب کرد.
- در انجام دادن کاری که برای تان مهم است استانداردهای بسیار بالا و گاه کمال‌ گرایانه‌ ای دارید.
- از خود و دیگران توقع کار کامل و بی عیب و نقص را دارید.

📌 شرح خصوصیات تیپ شخصیتی INTJ
INTJ ها در دنیایی از ایده‌ ها و برنامه‌ های استراتژیک زندگی می‌ کنند و برای مفاهیمی چون هوش، دانش، صلاحیت و شایستگی اهمیت فراوانی قائل هستند. آن‌ها برای خود استانداردهای سطح بالایی تعریف می‌کنند و همواره با تلاشی طاقت‌ فرسا برای دستیابی به سطوح بالا کوشش می‌کنند. علاوه بر این آن‌ ها از دیگران نیز انتظاراتی مشابه دارند.
آن‌ ها افرادی به غایت فهیم و با بینش فراوان هستند که ایده‌های جدید را به سرعت درک می‌کنند. با این حال علاقه اصلی آن‌ها تنها به فهم و درک ایده‌ها و مفاهیم جدید محدود نمی‌شود، بلکه آن‌ ها تلاش می‌کنند تا مفهوم جدیدی را که آموخته‌اند به نحوی منطقی و سیستماتیک پردازش و تحلیل کرده و آن را به شیوه‌ای کارآمد عملیاتی کنند.
بر خلاف INTP ها آن‌ها تنها به تحلیل ایده‌ ها و تلاش برای فهم کامل مفاهیم بسنده نمی‌کنند، بلکه باید در مورد آن ایده‌ها به نتیجه‌ای ملموس دست یابند. فرایند تحلیل برای آن‌ها باید شامل یک خروجی واقعی باشد. تمایل آن‌ ها به سازمان‌دهی، تصمیم‌ گیری و بستن پرونده‌ موضوعات (J) آن‌ ها را وادار می‌سازد تا اقداماتی را نیز در راستای عملی کردن ایده‌ها به کار بندند.
ترکیب بینش ذاتی آن‌ها با نیاز و تمایل شدیدشان به نظم، سازمان و سیستم از آن‌ها دانشمندانی فهیم و خلاق می‌سازد.

یک دانشمند با تیپ شخصیتی INTJ با به کار بستن راهکارهای تازه و قابل استفاده برای عموم، موهبتی ارزشمند برای جامعه خود به شمار می‌آید. تصاویر ذهنی، انتزاعی و مفاهیم درون ذهن INTJها گاه به‌ قدری پیچیده و سنگین است که توضیح و بیان کامل آن‌ ها به دیگران برایشان دشوار می‌ نماید.
چنین ایده‌ ها و مفاهیمی به قدری ناب و تنها مختص ذهن خلاق INTJ است که گاهی ترجمه این مفاهیم به زبانی همه فهم و قابل درک برای اطرافیان امکان‌ پذیر نیست. اما این برای INTJ پایان راه نیست بلکه او مشتاق است بجای آن که مستقیماً از نظریات خود برای دیگران حرف بزند، آن‌ها را به شکل سیستم یا طرحی قابل اجرا درآورد که به راحتی قابل توضیح باشد.
از این رو INTJها معمولاً ارزشمندی تعامل مستقیم را نادیده می‌گیرند و به همین دلیل اغلب توضیح دادن عقاید زمخت و سنگین شان به دیگران برای آن‌ ها دشوار می‌شود. اما با این حال ارزش و اعتباری که برای دانش و هوش قائل هستند برای آن‌ ها انگیزه‌ ای می‌شود تا نظریات خود را حداقل برای افرادی که لیاقت شنیدن توضیحات آن‌ها را داشته باشند، تشریح کنند.

افراد با تیپ INTJ رهبرانی ذاتی هستند، با این حال آن‌ ها ترجیح می‌ دهند در پشت صحنه کار کنند و تنها هنگامی که حقیقتاً نیاز است وارد صحنه شده و کنترل اوضاع را در دست می‌گیرند، حضور آن‌ها در چنین عرصه‌هایی بسیار کارآمد است زیرا آن‌ها قادرند به خوبی و کاملاً بی طرفانه حقیقت را دریابند و قسمت‌ هایی که فاقد عملکرد مناسبی هستند را شناسایی نموده و تغییر دهند.
علاوه بر این آن‌ها استراتژیست هایی در سطح کلان هستند که همواره در حال تحت نظر گرفتن و مقایسه ایده‌ها، مفاهیم و امکانات موجود از زوایای مختلف هستند تا قادر باشند هرگونه رخداد احتمالی و قابل تصور را از قبل پیش‌بینی کنند و برنامه‌ ای برای آن بریزند.
اشخاص با تیپ INTJ زمان زیادی را به اندیشیدن در تنهایی می‌گذرانند و علاقه اندکی به تفکرات و احساسات سایرین نشان می‌دهند. در صورتی که جنبه‌های احساسی آن‌ها به اندازه کافی رشد نکرده باشد آن‌ها در برقراری ارتباط صمیمانه با دیگران دچار مشکل شده و نمی‌توانند در برخورد با افراد احساسات و صمیمیت لازم را دخیل کنند. در صورتی که جنبه حسی (S) آن‌ها رشد نیافته باشد از توجه به جزئیاتی که برای پیشبرد اهداف شان نیز مهم است غافل می‌شوند.

آن‌ها در مواجهه با دنیا و مفاهیم درون آن به شیوه‌ ای کاملاً سیستماتیک عمل می‌کنند، آن‌ها دوست دارند تصمیم بگیرند، قضاوت‌ ها و نظرات خود را راجع به امور بیان کنند و هر پدیده‌ای را در یک سیستم منطقی و قابل فهم چارچوب‌ بندی کنند.



در نتیجه آن‌ها به سرعت قضاوت‌ های خود را در مورد موضوعات مختلف بیان می‌کنند. اکثر آن‌ها بینش و شهودی تکامل یافته دارند و بر این باورند که در مورد موضوعات مختلف حق با آن‌ هاست.
به دلیل پیچیده بودن بینش‌ های شان و ناتوانی در بیان ایده‌های مستتر در ذهن خویش، اگر INTJ ها نتوانسته باشند مهارت توضیح بینش‌ های درون ذهن خود را پرورش دهند دیگران در فهم ادراکات شهودی آن‌ ها دچار مشکل خواهند شد و اغلب بین آن‌ ها و دیگران سوءتفاهم به وجود خواهد آمد و در چنین مواردی INTJ ها به جای آن که ضعف را در خود جستجو کرده و به ناتوانی‌ شان در بیان و ابراز صحیح ایده‌ها معترف شوند، دیگران را به ناتوانی در فهم ایده‌ های خود متهم می‌کنند.

چنین گرایشی در INTJها ممکن است باعث شود که آن‌ ها نظرات دیگران را بدون بررسی و به سرعت رد کنند و این امر از آن‌ها افرادی خودخواه بسازد که تنها با اشخاص در حد و اندازه خودشان (از نظر هوش) ارتباط می‌گیرند و عوام در ذهن نخبه‌ گرای آن‌ ها جایگاهی نخواهند داشت.
افراد با تیپ شخصیتی INTJ اشخاصی بلند پرواز، جاه طلب، با اعتماد به نفس و متفکرانی آینده‌نگر، بابرنامه و با دید بلند‌مدت هستند. آن‌ ها بیشتر اوقات جذب مشاغل و رشته‌های مهندسی و یا سایر فعالیت‌ های علمی می‌شوند.

اگرچه تعدادی نیز دنیای تجارت و کسب‌ و کار را بر می‌گزینند خصوصاً اگر شرایط برای سازماندهی و برنامه‌ ریزی استراتژیک در چنین اموری برای شان فراهم باشد. آن‌ها از بی‌ نظمی، به‌ هم‌ ریختگی، آشفتگی، ناکارآمدی و هرگونه عدم شفافیت در امور بیزارند. در عوض ارزش بسیاری برای وضوح، شفافیت و کارآمدی امور قائل هستند و در این راستا تلاش بسیاری را صرف تبدیل نمودن ایده‌ های خود به واقعیت‌ می‌کنند.
ممکن است دیگران نتوانند به درستی INTJها را درک کنند، از نگاه دیگران آن‌ها افرادی گوشه‌گیر و کم‌حرف به نظر می‌آیند. INTJها افرادی خوددار هستند که احساسات و علاقه خود به دیگران را چندان ابراز نمی‌کنند و نیز تحسین و حمایت مثبتشان را چنان‌که باید بروز نمی‌دهند.
نشان ندادن علاقه و احترام و حس همدلی به دیگران هرگز به این معنی نیست که آن‌ها واقعاً به دیگران علاقه ندارند یا دیگران برایشان محترم نیستند بلکه تنها نیازی به ابراز این احساسات در خود نمی‌بینند.

دیگران ممکن است به غلط INTJها را افرادی خیره‌ سر و لجوج در نظر بگیرند که هرگز حاضر به تغییر عادات و ایده‌های خود نیستند در حالی که برای آن‌ها هیچ چیز فراتر از حقیقت نیست، زیرا فرد INTJ خود را به یافتن بهترین و بی‌ طرفانه‌ ترین استراتژی برای عملی کردن نظریاتش متعهد می‌داند و همواره آماده شنیدن نظرات مختلف برای انجام دادن کارها است و از جایگزین کردن نظر و ایده دیگران با روش خود در صورت اثبات کارایی آن ابایی ندارد.
در شرایط شدید استرس زا، INTJها ممکن است به شکل وسواس گونه غرق کارهای تکراری و بیهوده مانند نوشیدن بیش از حد الکل شوند یا خود را درگیر جزئیاتی کنند که در حالت عادی کوچک‌ ترین اهمیتی برایشان ندارد.
افراد با این تیپ شخصیتی باید به خاطر بسپارند که گاه احساسات خود را در حد نیاز به نمایش بگذارند و ابراز کنند تا درگیر برداشت‌های نادرست دیگران و سوءتفاهمات بی مورد نشوند. اگر آن‌ها نتوانسته باشند مهارت‌های ارتباطی خود را به خوبی رشد دهند در برخورد و تعامل با دیگران افرادی غیر اجتماعی و مردم‌گریز جلوه خواهند نمود.

INTJ ها توانایی و استعداد شگفت انگیزی در کسب دستاوردهای عظیم دارند، آن‌ ها مهارت شگرفی در دیدن تصویر بزرگ‌ تر دارند و مایل‌ اند که ایده‌ها و مفاهیم درون ذهن خود را به شکلی سیستماتیک و ساختارمند عملی کنند.
مهارت آن‌ ها در استدلال منطقی وسیله‌ای مناسب برای نیل به این هدف است. آن‌ ها در مجموع افرادی شایسته و باکفایت هستند که در محقق نمودن اهداف تحصیلی و شغلی خود کوچک‌ ترین مشکلی نخواهند داشت و می‌توانند در این زمینه‌ ها به قله‌ های بلند موفقیت صعود کنند.
در نهایت INTJهایی که صبر و شکیبایی در شنیدن نظرات مختلف را تمرین می‌ کنند و نیز برای برقراری ارتباط بهتر و در میان گذاشتن بینش‌های خود به شکلی مناسب و کارآمد با دیگران تلاش می‌کنند، همه آن چیزی که برای رسیدن به یک زندگی پر دستاورد لازم است را خواهند داشت.
کارکرد اصلی تیپ شخصیتی INTJ شهود درون‌ ریزی ‌شده است به این معنی که اطلاعات محیط اطراف را با در نظر گرفتن تصویر کلی دریافت می‌کنند. کارکرد کمکی آن‌ ها نیز فکری برون‌ ریزی ‌شده است که به کمک آن رویدادهای بیرونی را به‌ صورت منطقی و عقلانی ارزیابی می‌کنند.
INTJها به کمک کارکرد اصلی‌شان (Ni) توجه خود را روی مشاهده و نظارت بر جهان خود متمرکز می‌کنند و این فرایند به INTJ در خلق ایده‌ ها و احتمالات کمک می‌کند. ذهن آن‌ها همواره در حال جمع‌ آوری اطلاعات و برقراری ارتباطی منطقی بین اطلاعات کسب شده می‌باشد.

📌 خصوصیات شغلی تیپ شخصیتی INTJ
- اگر تیپ شخصیتی شما INTJ است خصوصیات و ویژگی‌ های کلی زیر می‌ تواند در مورد شما صادق باشد:
- قادر به درک مفاهیمِ پیچیده‌ تئوریک هستید.
- علاقه‌ مند به ایجاد سیستم‌ ها و ساختارهای منطقی بر اساس مفاهیمِ انتزاعی و نظری.
- استراتژیست‌ هایی استثنائی هستید.
- تمرکزتان عمدتا معطوف به آینده است.
- اغلب قادر به درک تصویر کلی و صورت عمومی مسائل و موضوعات هستید.
- الهامات و پنداره‌ های درونی قدرتمندی دارید و به آن‌ها پایبندید.
- برای نقطه‌ نظرات خود در مقابل دیگران اهمیت بیشتری قائل می‌شوید.
- مشتاق سروکله زدن با مسائل و چالش‌ های دشوار هستید.
- انجام کارهای یکنواخت و روزانه برای شما خسته‌کننده است.
- به دانش، معلومات و کارآمدی اهمیت بسیار زیادی می‌دهید.
- تحمل کوچکترین ناکارآمدی، بی کفایتی و بی‌نظمی را ندارید.
- افرادی خوددار و متین هستید که فاصله مشخصی را با دیگران حفظ می‌کنید.
- خلاق، مبتکر، نوآور و کاردان هستید.
- به‌ خوبی قادرید در تنهایی و انزوا کار کنید.

📌 مشاغل مناسب برای تیپ شخصیتی شما می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
- دانشمند، پژوهشگر
- مهندس
- معلم، استاد دانشگاه
- پزشک
- استراتژیست اهداف سازمانی
- مدیریت کسب‌ و کار (MBA)
- رهبران نظامی
- قاضی
- وکیل مدافع
- برنامه‌ نویس رایانه، تحلیل‌ گر سیستم

نقاط ضعف و قوت تیپ شخصیتی INTJ
📌 نقاط قوت تیپ شخصیتی INTJ شامل موارد زیر است:
- نسبت به مشاجره و انتقاداتی که به آن‌ها وارد می‌ شود آسیب‌ پذیر نیستند.
- معمولا از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند.
- روابط و تعهدات خود را جدی می‌گیرند.
- معمولا افرادی تیزهوش، اندیشمند و دارای شایستگی‌ های فراوان هستند.
- به‌ راحتی قادرند از رابطه‌ ای که تمام شده است (یا باید تمام بشود) بیرون بیایند، اگرچه ممکن است تا مدتی بعد هنوز ذهن‌ شان درگیر رابطه باشد.
- دوست دارند روابط خود را هر چه بیشتر «بهبود» بخشند.
- شنوندگان خوبی هستند.

📌 نقاط ضعف تیپ شخصیتی INTJ شامل موارد زیر است:
- به ‌طور ذاتی متوجه احساسات دیگران نیستند، گاه ممکن است افرادی بی‌ عاطفه ارزیابی شوند.
- ممکن است در برخورد با اختلافات و مشاجرات به‌ جای ابراز حمایت عاطفی به تحلیل عقلانی و منطقی موضوع بپردازند.
- در بیان و ابراز احساسات و تمایلات عاطفی خوب عمل نمی‌کنند.
- اغلب بر این باورند که همیشه و در همه موارد حق با آن‌ هاست.
- مسئولیت شکست‌ ها و اشتباهات را بر عهده نمی‌ گیرند.
- جستجوی بی‌ وقفه‌ آن‌ ها برای بهبود دادن همه چیز ممکن است در رابطه‌ عاطفی‌ شان تبدیل به امری خسته‌ کننده و فرسایشی شود.
- بخشی از ابعاد شخصیت خود را به نمایش نمی‌ گذارند (و این ممکن است باعث سردرگمی اطرافیان شود).

مطالب مرتبط:
تیپ شخصیتی ENTJ
تیپ شخصیتی ENTP
تیپ شخصیتی INTP

منبع: http://typeshenasi.com