تبیان، دستیار زندگی

کیت تشخیص زودهنگام سرطان ریه با روش رنگ سنجی

با توجه به افزایش روزافزون آلودگی هوا و افزایش غلظت آلاینده های سمی، که منجر به افزایش احتمال ابتلا به سرطان ریه می گردند، نیاز به روش های تشخیصی سریع و کارامد بیشتر حس می شود. از آنجا که تشخیص سرطان در مراحل اولیه ابتلا، یکی از کلیدی ترین مراحل جهت درمان زود هنگام و موثر سرطان ریه است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سیزدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: کیت تشخیص زودهنگام سرطان ریه با روش رنگ سنجی
نام ارائه دهنده/دهند گان: هلیا محسنی و عسل ندری
زمینه و نوع پروژه: فیزیک
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبیرستان فرزانگان 1 دوره دوم

کیت تشخیص زود هنگام سرطان ریه با روش رنگ سنجی

 چکیده پروژه
هدف از انجام این طرح، تهیه سنسور تشخیص سرطان ریه با استفاده از روش رنگ سنجی می باشد. در این پروژه امکان استفاده از توالی دی ان ای به جای آنتی بادی ها و ساختار های پروتئینی وجود دارد. تشخیص سرطان به سرعت و به صورت چشمی از روی تغییر رنگ و بدون نیاز به آزمایشات گوناگون در این پروژه مقدور است.

مقدمه
با توجه به افزایش روزافزون آلودگی هوا و افزایش غلظت آلاینده های سمی، که منجر به افزایش احتمال ابتلا به سرطان ریه می گردند، نیاز به روش های تشخیصی سریع و کارامد بیشتر حس می شود. از آنجا که تشخیص سرطان در مراحل اولیه ابتلا، یکی از کلیدی ترین مراحل جهت درمان زود هنگام و موثر سرطان ریه است، ساخت حسگری حساس با قابلیت تشخیص آسان و سریع سلول های سرطانی، می تواند تا حد زیادی به بهبود سریع سرطان کمک کند. تکنیک رنگ سنجی، یکی از تکنیک هایی است که بدون نیاز به امکانات پیشرفته و با استفاده از تشخیص چشمی می تواند در تمامی مکان ها از جمله در مناطق دور از شهر و بدون امکانات بیمارستانی مورد استفاده قرار گیرد. در این کار، تلاش بر این است تا بتوان با استفاده از روش ساده رنگ سنجی، سرطان ریه را در مراحل اولیه شروع آن به آسانی تشخیص داد.

 هدف
هدف از انجام این طرح، تهیه سنسور تشخیص سرطان ریه با استفاده از روش رنگ سنجی می باشد. در این پروژه امکان استفاده از توالی دی ان ای به جای آنتی بادی ها و ساختار های پروتئینی وجود دارد. تشخیص سرطان به سرعت و به صورت چشمی از روی تغییر رنگ و بدون نیاز به آزمایشات گوناگون در این پروژه مقدور است.

کیت تشخیص زود هنگام سرطان ریه با روش رنگ سنجی

 روش
پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش های آزمایشی است. دانش آموزان در پروژه حاضر از کیت ELISA استفاده کردند و درون آن، توالی مکمل اولیه را قرار دادند. پس از گذشت مدتی آن را با بافر PBS شستشو دادند و سپس توالی سرطان مورد نظر را به آن اضافه نمودند و سپس دوباره پس از گذشت مدتی آن را با بافر مورد نظر شستشو دادند. سپس EDTA را توسط EDCNHS به توالی مکمل ثانویه متصل کرده و درون چاهک های کیت ELISA اضافه نمودند. حال EDTA شروع به تجزیه کردن H2O2 می کند و به نانو ذرات طلا اجازه می دهد تا تغییر اندازه بدهند. این تغییر اندازه باعث تغییر رنگ از قرمز به بنفش می شود. شدت این تغییر رنگ با غلظت سلول های سرطانی موجود در نمونه ارتباط مستقیم دارد و با استفاده از این تغییر رنگ می توان غلظت سلول های سرطانی را به آسانی تشخیص داد.
 
مهارت های کسب شده
1. آشنایی با شیوه انجام کار گروهی
2. آشنایی با شیوه های جستجو در اینترنت
3. آشنایی با شیوه انجام پژوهش و نوشتن مقاله
4. آشنایی با نحوه ارائه گزارش عملکرد
5. آشنایی با روش ایده یابی (توفان مغزی)
6. آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز
7. آشنایی با پروپوزال نویسی
8. آشنایی با نحوه انجام آزمایش

دانش آموزان در پژوهش حاضر سعی در ارائه کیت برای تشخیص کدام نوع سرطان را داشتند؟ سرطان ریه
1. سرطان خون
2. سرطان سینه
3. سرطان ریه
4. هیچکدام

 مطالب مرتبط:
بررسی نانو ذرات و نانو حسگرهای شیمیایی و زیستی و تاثیر آن در دارورسانی در ریه
علت لاغر شدن در بیماران مبتلا به سرطان

تهیه کننده: مهدی رحمانی - تنظیم کننده: محبوبه همت