تبیان، دستیار زندگی

نور حیاتی

با توجه به وجود آلاینده های موجود در هوا که امروزه به فراوانی یافت می شود و رو به افزایش است، همچنین تصور افراد بر این که با بستن در و پنجره ها مانع ورود آلاینده ها شده ایم به طوری که تصور پاک بودن هوای داخل خانه نه تنها تصوری اشتباه هست بلکه آلودگی هوای داخل خانه تا ۵ برابر بیشتر از آلودگی هوای بیرون می باشد به همین دلیل حضور گیاهان در خانه ها دارای اهمیت می باشد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سیزدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: نور حیاتی
نام ارائه دهنده/دهند گان: یگانه میرزایی، آیسا بیرمی نیا
زمینه و نوع پروژه: زیست
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دانشوران

 چکیده پروژه
هدف دانش آموزان از پروژه حاضر شناسایی نور مناسب برای رشد گیاه بود. با توجه به آلودگی هوا و توانایی گیاهان در تصفیه هوا و همچنین فضای آپارتمانی منازل و در دسترس نبودن نور مستقیم خورشید، دانش آموزان بر آن شدند که با استفاده از نور مصنوعی شرایط مناسبی را برای رشد گیاه فراهم نمایند و در ادامه با توجه به گستره طیف نور خورشید، جهت رشد بهتر گیاه نور با رنگ مناسب شناسایی شود.

نورحیاتی
مقدمه
با توجه به وجود آلاینده های موجود در هوا که امروزه به فراوانی یافت می شود و رو به افزایش است، همچنین تصور افراد بر این که با بستن در و پنجره ها مانع ورود آلاینده ها شده ایم به طوری که تصور پاک بودن هوای داخل خانه نه تنها تصوری اشتباه هست بلکه آلودگی هوای داخل خانه تا ۵ برابر بیشتر از آلودگی هوای بیرون می باشد به همین دلیل حضور گیاهان در خانه ها دارای اهمیت می باشد. همچنین نور عامل ادامه حیات است. در نتیجه تاثیر نور بر گیاهان قابل انکار نیست. کسب انرژی در گیاهان به وسیله فرآیندی به نام فتوسنتز انجام می شود که نور در این فرآیند نقش اساسی دارد. گیاهان با دریافت نور و استفاده از آن به همراه فاکتورهای دیگر انرژی مورد نیاز خود را می سازند. کیفیت نور یکی از فاکتورهای مهم در پرورش گیاهان خانگی می باشد. کیفیت نور به زبان ساده، به رنگ نوری که به سطح گیاه می رسد گفته می شود. گیاهان قادر هستند طیف هایی از نور را بهتر از دیگر طیف ها جذب و استفاده کنند.
 
هدف
هدف دانش آموزان از پروژه حاضر شناسایی نور مناسب برای رشد گیاه بود. با توجه به آلودگی هوا و توانایی گیاهان در تصفیه هوا و همچنین فضای آپارتمانی منازل و در دسترس نبودن نور مستقیم خورشید، دانش آموزان بر آن شدند که با استفاده از نور مصنوعی شرایط مناسبی را برای رشد گیاه فراهم نمایند و در ادامه با توجه به گستره طیف نور خورشید، جهت رشد بهتر گیاه نور با رنگ مناسب شناسایی شود. از مزایای این طرح قابلیت استفاده از گیاه در فضاهایی با نور کم یا فاقد نور خورشید می باشد، به طوری که گیاه رشد مناسبی نیز داشته باشد.

نورحیاتی
  روش
پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش های آزمایشی بود. در راستای انجام این طرح لامپ های LED با رنگ های مختلف (طیف رنگی نور خورشید) تهیه شد. گیاه اشک تمساح به دلیل علاقمندان زیادی که دارد به عنوان نمونه انتخاب شد. سپس در مدت زمان ۶ هفته، این گیاه در معرض نور با رنگ های مختلف که توسط لامپ های LED تامین می شد، قرار داده شد. در این مدت هیچ گونه کود و آفت کش استفاده نشد و شرایط محیطی نیز ثابت در نظر گرفته شد. نمونه مشابه دیگری از گیاه اشک تمساح شاهد در نظر گرفته شد. سپس رشد گیاه در این مدت زمان بررسی شد و در نهایت نتایج قابل قبولی حاصل شد.

مهارت های کسب شده
1. آشنایی با شیوه انجام کار گروهی
2. آشنایی با شیوه های جستجو در اینترنت
3. آشنایی با شیوه انجام پژوهش و نوشتن مقاله
4. آشنایی با نحوه ارائه گزارش عملکرد
5. آشنایی با روش ایده یابی (توفان مغزی)
6. آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز
7. آشنایی با پروپوزال نویسی
8. آشنایی با نحوه انجام آزمایش
9. آشنایی با ریزپلاستیک ها
10. آشنایی با تاثیرات ریز پلاستیک ها بر روی طبیعت

  دانش آموزان در پژوهش حاضر از چه گیاهی استفاده کردند؟ گیاه اشک تمساح
1. اشک تمساح
2. بابونه
3. آلوئه ورا
4. زعفران

  مطالب مرتبط:
گیرنده های نوری
عوامل موثر در رشد گیاه با مدل گلخانه ای

تهیه کننده: مهدی رحمانی - تنظیم کننده: محبوبه همت