تبیان، دستیار زندگی
بدترین كابوس واشنگتن این است كه یك ائتلاف شیعه كنترل مهم ترین ذخایر نفت جهان را مستقل از آمریكا برعهده گیرد و آمریكا در این نبرد شكست بخورد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آمریکا و کابوس هلال شیعه

نوام چامسكی، استاد دانشگاه، زبان شناس و منتقد سیاست خارجی آمریكا با بیان آن كه بیشترین ذخایر انرژی خاور میانه در منطقه موسوم به " هلال شیعی" قرار دارد، نوشت: «كنترل ایران بر این هلال، وحشتناك ترین كابوس برای آمریكاست.»

به گزارش فارس، چامسكی در كتاب جدید خود با عنوان "دخالت‌ها" نوشت در منطقه نفت خیز خاورمیانه تنها كشورهایی كه نتوانسته اند خود را با واشنگتن هماهنگ كنند، ایران و سوریه بوده اند و لذا هر دو، دشمن هستند و ایران مهم تر.

چامسكی با اشاره به اعزام نظامیان بیشتر آمریكایی به عراق كه با اصرار جورج دبلیو بوش صورت گرفت، افزود همزمان با افزایش حضور نظامی آمریكا در عراق، حكایت های دخالت ایران در امور داخلی این كشور جنگ زده نیز افزایش یافته است.

وی ایده هلال شیعی را برگرفته از دوران جنگ سرد دانست و افزود: تهران در این هلال محور است، هلالی كه از ایران تا حزب الله در جنوب لبنان و از مناطق شیعی نشین جنوب عراق و سوریه ادامه دارد.

چامسكی گفت برای آمریكا مساله مهم در خاومیانه كنترل موثر منابع انرژی بوده ، اما دسترسی به این منابع از اهمیت بعدی برخوردار است. كنترل، ابزاری برای سلطه جهانی است. به نوشته این استاد دانشگاه، نفوذ ایران در "هلال شیعی" تلاش آمریكا را برای كنترل منابع انرژی خاورمیانه به چالش می كشد. منابع مهم انرژی جهان در مناطق شیعه نشین خاورمیانه شامل جنوب عراق، مناطق همجوار عربستان سعودی و همچنین ایران قرار دارد. علاوه بر آن ایران دارای ذخایر عظیم گاز هم است. بدترین كابوس واشنگتن این است كه یك ائتلاف شیعه كنترل مهم ترین ذخایر نفت جهان را مستقل از آمریكا برعهده گیرد و آمریكا در این نبرد شكست بخورد. چنین بلوكی می تواند به سازمان همكاری شانگهای كه ایران عضو ناظر آن است، و همچنین سازمان امنیت انرژی آسیا بپیوندد.

بدترین كابوس واشنگتن این است كه یك ائتلاف شیعه كنترل مهم ترین ذخایر نفت جهان را مستقل از آمریكا برعهده گیرد و آمریكا در این نبرد شكست بخورد.

چامسكی با اشاره به حمایت جنبش غیر متعهدها از حقوق هسته ای ایران و همچنین درخواست سازمان همكاری شانگهای از بوش برای خروج نیروهای نظامی از كشورهای عضو این سازمان گفت تحقق این امر، موقعیت آمریكا را در عرصه قدرت جهانی كاملا تضعیف خواهد كرد. كشورهای آسیای مركزی، از جمله اعضای سازمان همكاری شانگهای هستند.

وی همچنین با اشاره به تهاجم ارتش رژیم صهیونیستی به لبنان در جولای 2006 افزود همانند گذشته حمایت آمریكا از " تجاوز" عاملی حیاتی بود كه البته نتایج آن گریبانگیر مردم لبنان شد؛ اما مسلما یكی از دلایل تهاجم آمریكا – اسرائیل به لبنان، آن بود كه موشك های اسرائیل می تواند عاملی بازدارنده برای حمله احتمالی آمریكا – اسرائیل به ایران باشد.

چامسكی تصریح كرد هر گونه حمله آمریكا به ایران بسیار بعید است ، جهان شدیدا با چنین اقدامی مخالف است و 75 درصد آمریكایی ها نیز دیپلماسی را به تهدیدات نظامی علیه ایران ترجیح می دهند و از طرفی آمریكایی ها و ایرانی ها بر سر مسایل مرتبط هسته ای توافق دارند.

وی به نظر سنجی موسسه "ترور فری تومارو" اشاره كرد و افزود بر اساس این نظر سنجی به رغم اختلاف میان جمعیت شیعه ایران و جمعیت عمدتا سنی همسایگان عرب آن و همچنین تركیه و پاكستان، بیشترین درصد مردم این كشورها، ایران مسلح به تسلیحات اتمی را به هر گونه اقدام نظامی آمریكا ترجیح می دهند و به نظر می رسد كه جامعه نظامی و اطلاعاتی آمریكا نیز مخالفت این حمله هستند.