تبیان، دستیار زندگی

درباره آلبوم «فروغ» اثر علیرضا قربانی

ما مست شدیم و دل جدا شد

شنیدن صدای علیرضا قربانی از گذشته برایم جذاب بوده است، این علاقه‌مندی صرفا به دلیل كیفیت هنری این آوازه‌خوان نیست، قربانی جدا از تبحر در اجرای آواز از اخلاق هنری و اجتماعی والایی برخوردار است و همین امر نیز باعث شده تا نام او به عنوان یكی از هنرمندان محبوب موسیقی مطرح شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 آلبوم «فروغ» اثر علیرضا قربانی

 او با آثاری كه اجرا كرده جدای از آنكه علاقه‌اش به آثار اركسترال را نشان داده، ثابت كرده است كه توانایی اجرا در ساز‌بندی ایرانی و غربی را دارد و همین شاخصه باعث شده تا جدای از اجرای موسیقی ردیف دستگاهی، بسیاری از مجموعه‎های آهنگسازی شده برای موسیقی ایرانی در قالب اركسترال را نیز به خوبی اجرا كند. قربانی در طی فعالیت هنری‌اش با هنرمندان بزرگ بسیاری همكاری مثبت داشته كه ماحصل آن تولید نزدیك به ٢٠ آلبوم موسیقی و اجرای آواز برای حدود ١٥ موسیقی فیلم است. در این میان برخی آثار همچون اشتیاق به آهنگسازی استاد فرهاد فخرالدینی كه به عنوان نخستین اثر اركستر ملی ایران مطرح شد، مورد توجه و تحسین بسیاری از كارشناسان موسیقی قرار گرفت و باعث معرفی او به جامعه موسیقی شد گرچه برخی دیگر از آثار وی نیز مورد انتقاد اهالی موسیقی قرار گرفت. با این حال فعالیت هنری این آوازخوان شهیر دارای فرازونشیب‌های چندانی نبوده و در عین حال كه از كارنامه درخشان و مثبتی برخوردار است، در مقایسه با بسیاری دیگر گزیده‌كارتر عمل كرده است. همكاری نزدیك او با سامان صمیمی، نوازنده و آهنگساز جوان موسیقی ایرانی در این سال‌ها منجر به تولید چند آلبوم موسیقی و اجرای كنسرت‌های متعدد در داخل و خارج از كشور شده است. صمیمی كه از سال‌های قبل قربانی را در مقام نوازنده آلبوم‌ها همراهی كرده و بعدها در قالب گروه‌های موسیقی كنسرت‌های متعددی در داخل و خارج از كشور را اجرا كردند، این‌بار در شكل تازه‌ای از تجربه همكاری‌اش با علیرضا قربانی دومین آلبوم مشترك خود به نام «فروغ» را كه بر پایه اشعاری از مولانا، فروغ فرخزاد، علیرضا كلیایی و مسعود كلانتری تولید كرده و در دسترس علاقه‌مندان قرارداده‌اند. فروغ شامل ١٠ قطعه موسیقی است، كه جز یكی از آنها، باقی قطعات با همراهی خواننده اجرا شده‌اند. با این‌حال و بر خلاف تصور، سهم فروغ از این آلبوم تنها ٢ قطعه ابتدایی و انتهایی آن بوده كه توضیح قربانی با دستخط خویش روی كاور آلبوم درباره دلیل نام‌‌گذاری نام آلبوم می‌تواند دلیلی قانع‌كننده برای مخاطب باشد.

آهنگساز سعی كرده تا با انتخاب اشعاری شناخته شده از «فروغ»، بیشترین بهره را از حضور وی در این آلبوم ببرد كه همین امر باعث شده تا انتقاداتی بر نحوه انتخاب شعر به آهنگساز وجود داشته باشد، این انتقادات البته به همین مساله ختم نشده و عدم تجانس اشعار استفاده شده در آلبوم، ناهمگونی میان مفهوم شعر نخست-كه سرشار از تعابیر زنانه است- و صدای خواننده مرد، رعایت نكردن نظم در سازبندی قطعات و حتی ترجمه اشتباه واژه‌ها در كاور آلبوم به زبان انگلیسی، از موارد قابل نقد است.با این حال و با وجود ایراداتی كه ممكن است در نظر برخی قابل چشم‌پوشی نباشد، شیوه آهنگسازی و موسیقی آلبوم فروغ می‌تواند مخاطب علاقه‌مند به اشعار شعرای معاصر از جمله فروغ را به سمت خود جذب كند. این آلبوم در سال ١٣٩٦ به تهیه‌كنندگی موسسه فرهنگی هنری «آهنگ اشتیاق» تولید و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.

منبع: روزنامه اعتماد/محمدجواد صحافی