تبیان، دستیار زندگی

طراحی اقامتگاه ثبات گرا با رویکرد هیبریدی

هدف این پروژه طراحی اقامتگاهی مقاوم و پایدار در برابر هر نوع بلای طبیعی در هر ناحیه از جهان با هر نوع آب و هوا و هر گونه نیاز برای استحکامات است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سیزدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: طراحی اقامتگاه ثبات گرا با رویکرد هیبریدی
نام ارائه دهنده/دهند گان: رومینا صالحی آرام و ملینا خداپرست
زمینه و نوع پروژه: معماری
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: فرزانگان 6

 چکیده پروژه
هدف از پروژه حاضر طراحی اقامتگاهی مقاوم و پایدار در برابر هر نوع بلای طبیعی در هر ناحیه از جهان با هر نوع آب و هوا و هر گونه نیاز برای استحکامات است.

طراحی اقامتگاه ثبات گرا با رویکرد هیبریدی
مقدمه
کشور هایی مانند ژاپن که تقریبا در خطرناک ترین موقعیت ممکن روی زمین قرار دارند، همزمان تحت فشار خطر سیل و زلزله های خطرناک هستند، و در کشور ایران هم مناطقی مانند آذربایجان و به طور کل ضلع شمال غربی ایران روی ارتفاعات و گسل ها بنا شده اند و تحت فشار خطر بوران و طوفان های شدید و فلج کننده در برخی نقاط و به طور کلی زلزله هستند. با توجه به هدف اصلی پروژه که ساخت سازه ای مقاوم در برابر بلاهای طبیعی است، این سازه میتواند به طور مشترک در اکثر مناطق خطرناک از لحاظ با قیمت مناسب تری ساخته شود. طراحی این ساختمان به عنوان یک اقامتگاه طراحی شده است، اقامتگاهی مقاوم در برابر حوادث طبیعی که امروزه نبود ساختمان و اقامتگاه های مناسب در کشور خودمان باعث خسارات زیادی شده علاوه بر آن شاهد خسارات جبران ناپذیری چون مرگ انسان های زیادی نیز هستیم. برای طراحی و ساخت پروژه اقامتگاه های مشابه که در مرحله اول در برابر زلزله مقاوم باشند در کشور ما بسیار هزینه بر و نیازمند زمان بسیاری برای طراحی و اجرا است زیرا در هر ناحیه نیازمند نوع طراحی با توجه به نیازهای آن ناحیه هستیم.

هدف
هدف این پروژه طراحی اقامتگاهی مقاوم و پایدار در برابر هر نوع بلای طبیعی در هر ناحیه از جهان با هر نوع آب و هوا و هر گونه نیاز برای استحکامات است. علاوه بر آن از انرژی هدر رفته هنگام وقوع حوادثی چون سیل و طوفان در کنار برق شهری است. این ساختمان با بهره گیری از طراحی و ساختار مقاوم هم در برابر زلزله مقاوم است هم در برار گردبادها و طوفان ها و هم در برابر سیل علاوه بر آن در صورت مسدود شدن راه اصلی خروج ساختمان شامل درهای خروج اضطراری در قسمت بالایی است که توسط یک نردبان به پایین ساختمان و سطح زمین منتهی می شود. هدف کلی این پروژه استفاده هوشمندانه از انرژی هایی است که باعث تخریب و تلفات می شوند و ساخت اقامتگاهی زیبا و در عین حال مقاوم و نسبتا کم هزینه است، بلکه این شکل و فرم بنا است که آن را مقاوم می سازد و این باعث می شود که برای ساخت این بنا بودجه ای تقریبا معادل بودجه ساخت یک اقامتگاه عادی نیاز داشته باشیم نه صرفا بودجه ای گزاف که هر منطقه یا کشوری از پس ساخت آن بر نیایند.

روش
برای انجام این پروژه ابتدا خاصیت هر شکل هندسی بررسی شد و کاربرد آن در هر نقطه سنجیده شد. پروسه مورد نظر ابتدا با در نظر گیری مشکلاتی که جامعه با آن روبرو است و اندیشیدن به چگونگی رفع مشکلات و به نوعی حتی استفاده به طور هوشمندانه از آن بود. سپس پژوهش و بررسی درباره شرایط موجود و انتظاراتی که از این بنا می رود صورت گرفت. با توجه به پژوهش های صورت گرفته درباره فرم و مختصات مد نظر برای ساخت پروژه طراحی فرمی مخروطی شکل صورت گرفت سپس برای جایگذاری پانل ها و توربین های آبی و بادی روی نمای اصلی ساختمان، کانال هایی اضافه شد تا در هنگام وقوع سیل آب و یا در هنگام وزش شدید باد آن ها را هدایت کرده و از انرژی آن ها در توربین ها استفاده شود. پس از طراحی کانال ها برای استفاده از نور خورشید در تمام مدت روز، نتیجه گیری شد که دور تا دور نمای مخروط را به صورت 360 درجه و با استفاده از پانل های خورشیدی ساخته شود. سپس به مقیاس بندی پرداخته شد.

طراحی اقامتگاه ثبات گرا با رویکرد هیبریدی
مهارت های کسب شده
1. آشنایی با شیوه انجام کار گروهی
2. آشنایی با شیوه های جستجو در اینترنت
3. آشنایی با شیوه انجام پژوهش و نوشتن مقاله
4. آشنایی با نحوه ارائه گزارش عملکرد
5. آشنایی با روش ایده یابی (توفان مغزی)
6. آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز
7. آشنایی با پروپوزال نویسی
8. آشنایی با انواع حوادث غیرمترقبه
9.آشنایی با انواع مناطق ایران
10.  آشنایی با شیوه های ساخت خانه های مقاوم

 دانش آموزان در پژوهش حاضر از چه شکل هندسی برای ساخت خانه استفاده کردند؟ مثلث
1. دایره
2. مثلث
3. مربع
4. لوزی

مطالب مرتبط:
طراحی سرپناه قابل حمل با رویکرد کنترل بحران زلزله
اقامت در مناطق کویری
ساختمان های سبز

تهیه کننده: مهدی رحمانی - تنظیم کننده: محبوبه همت