تبیان، دستیار زندگی

واکنش‌ها به دستگیری یک فعال اینستاگرامی

رقصیدن جُرم است یا اختلاس؟!

در این که این دختر و افراد دیگری همچو او، دچار خطا شده‌اند شکی نیست اما این که خطای صورت گرفته توسط چه فردی و با چه هدفی رُخ داده، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. آیا اشتباه این قبیل افراد بزرگ‌تر و آسیب‌زاتر از کارهای هدفمند و برنامه‌ریزی شده‌ی مفسدان اقتصادی است؟!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مائده
چند روزی است که شاهد موج گسترده‌ای از واکنش‌ها و انتقادات عمومی، به ویژه از سوی هنرمندان نسبت به پخش مستند بی‌راهه با مضمون دستگیری چند نفر از به اصطلاح شاخ‌های اینستاگرام بوده‌ایم.

دستگیری چند نفر، به اتهام رقصیدن و انتشار کلیپ این رقص‌ها و نیز تصاویر و کلیپ‌هایی با پوشش نامناسب در فضای مجازی، موضوعی بود که با همکاری صدا و سیما و پلیس فتا به ایجاد جوّی ملتهب انجامید که از داخل و خارج از کشور واکنش‌های فراوانی را به همراه داشت.

شاید بهتر بود صدا و سیما به جای ساخت برنامه‌های اعتراف گیری از این قبیل افراد، ابتدا به آموزش دهی و ساخت برنامه‌هایی در راستای استفاده از ابزار نوین ارتباطی از جمله شبکه‌های مجازی می‌پرداخت.


بسیاری از اعتراض‌های پیش آمده با این مضمون بود که در شرایطی که روزانه شاهد اخبار مختلفی از دلالان ارز و سکه و نیز مفسدان مالی هستیم، قوه قضائیه و دیگر ارگان‌های مربوطه اعلام می‌کنند که نباید اسامی افراد دستگیر شده منتشر شود و این روند در هاله‌ای از ابهام می‌ماند اما دختری در حدود 17 یا 18 ساله که از سر ناآگاهی دست به انتشار کلیپ‌های رقص خود زده است جلوی دوربین صدا و سیما نشانده می‌شود و باید اعتراف کند که چه خلافی انجام داده و هم‌دستان وی چه کسانی بوده‌اند و با چه هدف خاصی این کار انجام می‌شده است!

در این که این دختر و افراد دیگری همچو او، دچار خطا شده‌اند شکی نیست اما این که خطای صورت گرفته توسط چه فردی و با چه هدفی رُخ داده، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. آیا اشتباه این قبیل افراد بزرگ‌تر و آسیب‌زاتر از کارهای هدفمند و برنامه‌ریزی شده‌ی مفسدان اقتصادی است؟! چرا تا به حال مستندی از اختلا‌لگران اقتصادی ساخته نشده و آن‌ها برای اعتراف کردن پشت دوربین ننشانده‌اند؟

واکنش‌ها به اعتراف‌گیری رسانه ملی


مائده
حسن شمشادی خبرنگار صداوسیما در صفحه اینستاگرام خود در واکنش به پخش مستند «بی راهه» درباره برخی از چهره‌های اینستاگرامی نوشت:

صرف نظر از اینکه چه کرده اند و چه کرده ایم در تمام این سالها که الان وضعیت فرهنگی و اجتماعی کشورمان به این حال و روز افتاده؛ به نظرم باید گفت : اگر مبارزه با مفاسد اخلاقی واجب است؛ مبارزه با مفاسد اقتصادی واجب‌تر است؛ و نشان دادن چهره مفسدان اقتصادی به صورت واضح و بدون روتوش ؛ بدون الف ب پ ... ؛ در پربیننده‌ترین ساعات؛ از اوجب واجبات است. بارها گفته اند که آزموده را آزمودن خطاست، بارها آزمودیم و درس عبرت نگرفتیم و باز همان راه تکرار شده پر خطا و غلط را می رویم. کافی است به موج عظیمی که شما براه انداخته اید؛ نگاهی بیاندازید؛ تا دریابید، این بار هم اشتباه کردید.
کاش بیاندیشیم؛ کاش گل بخودی نزنیم!

مائده
محمدتقی فاضل میبدی عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم و استاد دانشکده مفید قم نیز به اتفاقات اخیر درباره مائده هژبری واکنش نشان داد و نوشت:

بعد از چهل سال از اسلام سخن گفتن رسیدیم به جایی که یک دختر جوان باید در رسانه عمومی اعتراف به گناه خود کند. تابحال کدام اختلاس گر آمده و اعتراف به اختلاس و غارت بیت المال کند؟ رقصیدن گناه بزرگ است یا غارت منافع ملی؟ دین که دست جاهلان باشد چنین است.

پرستو گلستانی، هنرمند سینما نیز در صفحه اینستاگرامی خود نوشت: "ای مجرم، ای مفسد اقتصادی، ای کودک آزار، ای اختلاس‌گر... خوب شد زندانی شدی تا درس عبرت شوی."

نتیجه

شاید بهتر بود صدا و سیما به جای ساخت برنامه‌های اعتراف گیری از این قبیل افراد، ابتدا به آموزش دهی و ساخت برنامه‌هایی در راستای استفاده از ابزار نوین ارتباطی از جمله شبکه‌های مجازی می‌پرداخت و در فاز بعدی، تلاش خود را در مسیر شفاف سازی عملکرد مسئولین و روشنگری مفاسد اقتصادی که به مراتب آسیب‌هایی گسترده‌تر و عمیق‌تر از انتشارکلیپ رقص است، به کار می‌گرفتند تا شاید شاهد نتایجی مطلوب‌تر در حوزه‌ی اقتصادی و فرهنگی بودیم.