تبیان، دستیار زندگی

ورزش پارکور، هنر جابجایی

پارکور راهی است برای داشتن ذهنی آزاد و روحیه مقاوم در مقابل موانع و مشکلات زندگی. پارکور فقط ورزش نیست، هنر هم هست. هنر قدرت تفکر و تمرکز ذهن بر تمام اتفاقات اطراف!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
پارکور
پارکور یعنی رد کردن موانع در کمترین زمان ممکن! موانعی که هرکدوم از ما تو زندگی شخصی خود بارها باهاش مواجه شدیم و به جای رد شدن یا عقب نشستیم و یا مانع رو دور زدیم و برای آن بهای زیادی چون اتلاف وقت پرداخت کردیم.

کسانی که به انجام این ورزش می پردازند به دنبال بالا بردن توانایی های جسمی و ارتقای سطح فکریشون هستند و اگر فکر می کنند پاکور فقط بالا پایین پریدن و ورجه ورجه کردن هست سخت در اشتباه هستند. پارکور راهی است برای داشتن ذهنی آزاد و روحیه مقاوم مقابل موانع و مشکلات زندگی. پارکور فقط ورزش نیست، هنر هم هست. هنر قدرت تفکر و تمرکز ذهن بر تمام اتفاقات اطراف!

پارکور (به فرانسوی: Parkour) یا هنر جابجایی (به فرانسوی: L’art du déplacement) یا شهرنوردی یک راه نوین برای تعامل با محیط اطراف فقط با استفاده از توانایی‌های انسان است. این رشته ورزشی توسط دیوید بل فرانسوی بنیانگذاری شد و نظر او چنین است : جنبهٔ فیزیکی پارکور، غلبه‌کردن بر تمامی موانع پیش روست، درست مانند این‌که در شرایط اضطراری گیر کرده باشید. پارکور فقط صرف حرکات نیست، بلکه مجموعه‌ای هدفمند و دارای فلسفهٔ خاص خویش است. پس هدف پارکور، رسیدن به مقصد با استفاده از کاراترین، روان‌ترین و مستقیم‌ترین مسیر و مناسب‌ترین حرکات است که می‌تواند شامل دویدن، پریدن، بالا رفتن و خزیدن باشد.

تاریخچه پارکور:

پارکور رشته ای بسیار مهیج و لذت بخش است که هر کسی با هر سن، وزن، قد و جنسیتی می تواند وارد آن شود و در حد توان خود رشد کند.

پارکور از زمانی که انسان نیاز به شکار کردن و شکار نشدن داشته، وجود داشته‌است. انسان‌ها به طور طبیعی گستره‌ای قابل توجه از حرکات و حالات ممکن را برای گذشتن از موانع به وجود می‌آورد. از آن گذشته، کودکان به سهولت و صورت بدیع و با نشاط حرکت می‌کنند، ولی ما هنگامی که شروع به حرکت آگاهانه می‌کنیم، آن ویژگی را از دست می‌دهیم. افراد زیادی در طول تاریخ بر روی حرکت انسان و بهبود آن کار کرده‌اند.

اما پارکور به معنای خاص آن، توسط ریموند بل (Raymond Belle) که یک سرباز فرانسوی جنگ ویتنام بود پایه‌گذاری شد. او و همراهانش به‌دنبال به وجود آوردن یک روش کارا و مناسب برای «تعقیب و فرار» بودند. این فعالیت‌ها، سرانجام توسط فرزندش دیوید بل (David Belle) بصورت مدوّن درآمد. دیوید بیشتر عمر خود را صرف سامان‌دهی این ورزش کرد و نام «پارکور» را بر آن نهاد. او و دوستانش، از جمله سباستین فوکان (Sebastien Foucan) که مشهورترین آن‌هاست، با آموزش‌های ریموند بل این ورزش را از ترکیب ورزش‌های مختلفی مانند ژیمناستیک و با هدف کمک‌کردن به دیگران در مواقع اضطراری، در حاشیه پاریس به وجود آوردند.

"کارایی" یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های پارکور است، و به این معنی است که لازم نیست حرکات سریع‌ترین باشند، بلکه باید مستقیم‌ترین و با صرف انرژی کمتری انجام شوند و همچنین مانع آسیب دیدگی دراز مدت یا کوتاه مدت شوند. به کسانی که از اصول پارکور در زندگی خود بهره می‌برند «تراسور» گفته می‌شود.


پارکور در ایران:

اکنون در بسیاری از کشورهای جهان بخصوص فرانسه، انگلیس، روسیه و … پارکور علاقمندان زیادی رو به خود جلب کرده است که وقت خود را به یادگیری این هنر جابجایی می پردازند، در ایران نیز این رشته طرفدارن زیادی دارد که در گوشه و کنار این سرزمین مشغول فراگیری این رشته ورزشی هستند. اما دیدگاه نسبت به این ورزش در ایران متفاوت است و آن را بالا پریدنی بیش نمی دانند. رشته ورزشی که در ایران حتی پسران برای پرداختن و فراگیری آن مشکلات بسیاری دارند چه برسد دختران چرا که از سوی جامعه هنوز پذیرفته نشده است.

ورزشی که اگر به آن پرداخته شود در مواقع ضروری کارایی بسیار بالایی دارد و نیروی جوان فعال و آماده می توانند با توانایی خود کمک بسیار خوبی باشند اما متاسفانه دیدگاه نسبت به این ورزش آنقدر منفی است که گاهی اجازه تمرین هم به آنها داده نمی شود و همین تعداد محدود باشگاه های فعال در این رشته را تعطیل می کنند. حال اگر زمینه سازی شود چه بسا از خطرات جانبی این رشته دیگر خبری نباشد چرا که دوستداران این رشته در محیط های امن و با تجهیزات و امکانات مناسب تواناییهای خود را به بهترین شکل پرورش می دهند و احتمال آسیب و خطر را به کمترین میزان ممکن می رسانند.

شاید عده ای فکر کنند این رشته مخصوص آقایان هست و از نظر آنها فعالیت دختران در زمینه پارکور کاری عبث و بیهوده باشد حال آنکه در جوامع امروزی ثابت شده است دختران هم می توانند در زمینه های مختلف فعالیت کنند و موفق هم باشند.

فعالیت دختران در این رشته نه تنها ایراد ندارد بلکه بسیار مفید و موثر است. در زمانه ای که ناامنی و فساد اخلاقی رو به رشد است بالا رفتن توانایی های دختران برای دفاع از خود و فرار از وضعیتهای خطرناک گامی مثبت برای حفظ سلامت آن ها است. علاوه بر اینکه پارکور باعث افزایش اعتماد به نفس در انجام امور، بالا رفتن قدرت فکر و تصمیم گیری می شود و فراگیران دختر در این رشته پس از مدتی به این باور می رسند که آنها نیز می توانند علی رغم ذهنیت منفی جامعه نسبت به خودشان فعالیتهایی انجام بدهند که مدتها به دنبال آن بودند ولی به خاطر محدودیت ها نتوانسته بودند به آن بپردازند. پارکور رشته ای بسیار مهیج و لذت بخش است که هر کسی با هر سن، وزن، قد و جنسیتی می تواند وارد آن شود و در حد توان خود رشد کند.
منبع: آسمونی