تبیان، دستیار زندگی

مشکلات کاری بانوان ایرانی

آن سوی تساوی اشتغال زنان و مردان

زن به عنوان یک عنصر مهم اجتماع بخصوص در نقش مادری نیازمند شغلی مناسب با شرایط و روحیات خود است که عدم توجه به این امر مشکلاتی را برای جامعه در بر خواهد داشت.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهری رفعتی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
اشتغال زنان
مسئله ایجاد شغل در جامعه همواره از مسائل مهم و پر مشغله مسئولان هر دولتی است که سعی دارند با برنامه‌ریزی‌های گوناگون خلاءهای آن را در جامعه مرتفع سازند. این امر آنقدر مهم محسوب می‌شود که برنامه‌های توسعه‌ای در زمینه‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی همواره بر اساس آن نوشته می‌شود چرا که مسئله رفاه عمومی و برخورداری از حداقل امکانات موجود در هر جامعه به صورت مستقیم به حوزه اشتغال بستگی دارد.

در گذشته بیشتر امور کاری خارج از منزل بر عهده مردان بود و به اصطلاح آنان را نان آور خانواده می‌دانستند اما با گذشت زمان و پیشرفت جوامع یا به تعبیری روی آوردن به انقلاب صنعتی موجب شد تا زنان نیز نقش قابل ملاحظه‌ای را در حوزه فعالیت‌های تولیدی ایفا کنند و با ورود کارخانه‌های بزرگ، محدودیت‌های استخدامی به حداقل رسید و وقت آن شد که زن در عرصه اجتماعی نقش‌های تازه‌ای علاوه بر همسری و مادری بر عهده بگیرد، در این شرایط فعالیت زنان در جامعه روز به روز روند پیچیده‌تری به خود گرفت و او در همه عرصه ها پا به میدان گذاشت تا دوش تا دوش مردان به وضعیت تولید و رفاه عمومی کمک کند. اما  حضور زنان در این عرصه همواره با دغدغه‌های بخصوص در جوامع کمتر توسعه یافته روبرو است و بطوری که بسیاری از جامعه شناسان و کارشناسان حوزه اجتماعی علی رقم اعتقاد به حقوق برابر بین زن و مرد، نقش مادری را پر رنگ‌تر می‌دانند.

بدون شک روند اشتغال زنان در جامعه فعلی ما با توجه به روحیات، احساسات و شرایط جسمانی آن‌ها تا حدود زیادی، از روال مطلوی خارج شده و نیازمند تدابیر جدیدی است.



امروز می‌خواهیم به پرشس‌های از قبیل معایب و مزایای تساوی حقوق زن و مرد در امر اشتغال، چالش‌های پیش رو  چرایی و اهمیت حضور زن در حوزه اشتغال پاسخ دهیم که شما را به خواندن ادامه مطلب دعوت می‌کنیم.

معایب و مزایای پیش رو

قبل از آنکه به حوزه معایب احتمالی اشتغال زنان در جامعه اشاره کنیم به صراحت باید بگوییم که ایجاد شغل هماهنگ با شخصیت و روحیات زنانه اگرچه با توجه به شرایط فعلی هر جامعه‌ای کار دشواری است، اما بسیار ضروری محسوب می‌شود و از این رو باید مورد توجه بیش از پیشی قرار بگیرد.

زن به عنوان یکی از مهم‌ترین ارکان اجتماعی، دارای روحیات لطیفی است و حس مادری برای وی نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و از این رو، به نظر می‌رسد که اشتغال برای بانوان؛ اگر منوط به صرف زمان بیش از اندازه شود به طوری که به وظایف اصلی و اولیه‌ی وی آسیب رساند،  نه تنها مفید نیست بلکه مضراتی را نیز برای اجتماع پدیدار می‌سازد.

همواره باید بر این نکته تأکید کرد که موقعیت اشتغال زنان و جایگاه حضور آنها در جامعه هم پای مردان قطعأ در مسیر توسعه فرهنگ ایرانی و اسلامی خواهد بود اما گاهی اوقات اشتغال زنان برای آنها جز دغدغه و اضافه شدن مشکلات، بارِ دیگری در بر ندارد و در این صورت زن به عوان عامل اصلی تربیت فرزند، نقش مادری خود را تا حدود زیادی کنار گذاشته و گاهی اوقات با چالش جدی در این حوزه روبر می شود. این یکی از معایب اشتغال زن بدون توجه به شرایط وی در جامعه است.


برخی از کارفرماها در محیط های کاری با نادیده گرفتن حقوق زنان در امر اشتغال به عنوان مثال عدم توجه به مرخصی زایمان و... صرفأ در پی منفعت کاری گام برداشته و توجهی به معیارهای اسلامی و عرفی ندارند. خستگی ناشی از کار که در زنان ایجاد می شود قطعأ با توجه به شرایط فیزیکی آنها بیشتر از مردان بوده و این امر نمی تواند یک محیط خانوادگی شاد و به دور از تنش های احتمالی ایجاد کند که می توان گفت این امر نیز یکی دیگر از معایب اشتغال خارج از توانایی و شرایط زن است.

وابستگی زن به درآمد حاصله اگر بیش از اندازه صورت پذیری وی را از محیط خانواده و همسر دور ساخته و بر مشکلات درون آن می افزاید. یکی دیگر از معایب اشتغال نامناسب زنان، استفاده ابزاری از آنها و آسیب های پیش روی این مسئله است که هم بر شخصیت وی مؤثر بوده و هم در جامعه تأثیرات منفی در بر خواهد داشت.

اما اگر به سمت اشتغال زنانه نرویم

بدون شک روند اشتغال زنان در جامعه فعلی ما با توجه به روحیات، احساسات و شرایط جسمانی آن‌ها تا حدود زیادی، از روال مطلوی خارج شده و نیازمند تدابیر جدیدی است. باید توجه داشت که زن با توجه به وضعیت خود نیازمند اشتغال مناسب بوده و اگر معایرهای آن رعایت نشود نه تنها مشکلی از دوش جامعه بر داشته نمی شود بلکه شاهد مشکلات پیچیده ای خواهیم بود.

تساوی ایجاد شغل در بین زنان و مردان زمانی معنا می دهد که ما همه موازین عرفی و شرعی را سنجیده و شغل مناسب هریک از آنها را ایجاد کنیم.

در همین راستا مسئله ایجاد اشتغال برای زنان سرپرست خانوار نیز مطرح می شود که مبحثی بسیار گسترده در پی آن همانند شرایط ایجاد ، چرایی توجه به آن و... وجود دارد و نیازمند درج مطلبی جداگانه از گزارش امروز است. زن به عنوان موجودی دقیق و دارای وجدان کاری مناسب می تواند در بخش اشتغال البته اگر در جایگاه مناسب خود قرار بگیرد به درستی ایفای نقش نموده و مفید واقع شود که عدم توجه به این مسئله ظرافت و دقت را تا حدودی از یک حوزه اشتغال دور می سازد.

جدیت کاری در بین زنان بر اساس مطالعات صورت گرفته تا حدودی بیشتر از مردان است و غالبأ برخی از آنها که به دلیل عدم نیاز به شغل و صرفأ از روی علاقه به سمت کاری می روند از مردان موفق تر هستند در نتیجه باید با توجه به شرایط و قابلیت های زنان در امر اشتغال، به سمتی حرکت کنیم که زن هم در حوزه شغلی و هم در مهمترین وظیفه خود یعنی تربیت فرزندان، مدیریت امور خانه (دوری از تنش های احتمالی، رعایت احترام متقابل اعضاء) و... به درستی ایفای نقش نماید.