چگونه توبه کنیم که خدا ما را ببخشد؟
توبه ندامت و پشیمانی واقعی از گناهان گذشته است و این ندامت , ندامت قلبی است , ولی اظهار آن به این نحوه است : استغفراللّه ربى و أتوب الیه .تكرار این لفظ همراه با ندامت قلبی بسیار مطلوب است . البته توبه واقعی آن است كه علاوه بر اعتراف به جهل و ندامت و تنفّر قلبی، با عمل نیكو و صالح ، كاستی ها یی را كه دارد ، جبران كند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : دوشنبه 1397/03/28
قرآن می فرماید :
پروردگارت نسبت به آنان كه از روی جهل اعمال بد انجام داده اند ، سپس توبه كردند و در مقام جبران بر آمدند ، آمرزنده و مهربان است. طبق این آیه توبه به توبه قلبی و ندامت درونی محدود نمی شود ، بلكه روی اثر عملی آن تأكید شده و اصلاح و جبران ، مكمّل توبه شمرده شده ،تا این فكر غلط را از مغز خود بیرون كنیم كه هزاران گناه را با جمله « استغفرالله » می توان جبران كرد.
بنابراین باید عملاً خطاها جبران گردد . قسمت هایی كه از روح انسان و یا جامعه بر اثر گناه آسیب یافته، اصلاح و مرمّت شود.
البته توبه كردن از گناهان , بستگی به گناهی دارد كه انجام شده است .گناهانی را كه از انسان سر می زند ، از دو حالت یا دو دسته زیرخارج نیست :
یك دسته حق الله است:
مثل ترك نماز و روزه، راه جبرانش این است كه قضای آن را به جا آورید. اگر از عهده قضای همه آن برنمیآیید، هر مقداری كه میتوانید، انجام بدهید.دسته دوم حق الناس است:
جبران حق الناس آن است كه رضایت قلبی صاحبان حق را به هر صورتی شد، به دست آورید. اگر مالی را از مردم تصرّف كرده یا ضایع نموده یا ضربهای بر بدن آنان وارد كردهاید كه دیه یا قصاص دارد، باید یا رضایت آنان را جلب كنید و یا مال و دیه را به آنان بدهید.اگر با زبان یا عمل تان، روح آنان را آزردهاید و آبرو و حیثیت آنان را بردهاید، در صورت امكان از آنان رضایت بگیرید اما اگر ممكن نیست، برای آنان دعا كنید.
اگر برخی افراد را نمیشناسید یا مردهاند یا دسترسی به آنان ندارید، در امور مالی، مال را به فرزندان یا وارثان آنان بپردازید. اگر دسترسی به آنان هم ممكن نباشد، در راه خدا برای شان صدقه بدهید.
در غیر امول مالی، در حق آنان دعا و استغفار كنید و صدقه و خیراتی هدیه نمایید.
توبه حقیقی شرایط و لوازم و آثار عملی دارد . مهمترین آن، عبارت است ازاین که تصمیم بگیرید که :
۱ـ دیگر هیچ گناهی را انجام ندهید. اگر به دلیل ندانستن مسئله و جهل یا غفلت و فراموشی یا هر دلیل دیگر، دوباره گناهی را مرتكب شدید، بلا فاصله توبه كنید و با اشك و گریه، از خداوند بخواهید كه شما را بیمارزد.
۲ـ خود را به احكام و دستورهای دین مقید و پایبند كنید و گناهان گذشته خود را جبران نمایید.
آداب توبه:
توبه آداب خاصی دارد که باید آن را از مستحبات توبه دانست که عبارتند از:۱- سه روز روزه گرفتن
۲- غسل توبه
۳- خواندن دو یا چهار رکعت نماز
۴- دعاهای توبه
۵- خود را مقید به نماز اوّل وقت كردن.
۶- با دوستان مؤمن رفت و آمد كنید و از رفاقت با افراد بدنام و فاسد پرهیز نمایید.
۸-دعاهای توبهای را که از ائمه معصومین وارد شدهاست، به ویژه دعاهای صحیفه سجادیه، مخصوصاً دعای ۳۱ و یا مناجات خمسْ عشر، به خصوص مناجات تائبین را بخوانید.
۹- هر روز صبح بعد از نماز و هر شب هنگام خوابیدن، پس از خواندن دو ركعت نماز از خدا بخواهید كه شما را در پیمان توبه موفق بدارد،
۱۰- از توسل به چهارده معصوم علیهم السلام به خصوص توسل به امام زمان علیه السلام غافل نشوید.
منبع: شهر سوال