تبیان، دستیار زندگی

14 خرداد 1368

علت رحلت رهبر کبیر انقلاب چه بود

بسم الله الرحمن الرحیم، انا لله و انا الیه راجعون، روح بلند پیشوای مسلمان و رهبر آزادگان جهان حضرت امام خمینی به ملکوت اعلاء پیوست. —رادیو سراسری ایران با صدای محمدرضا حیاتی، ۱۴ خرداد ۱۳۶۸
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 
رحلت امام خمینی

بعد از پیروزی انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ امام خمینی شهر قم را به عنوان محل زندگی انتخاب می‌کند و در مدت اقامت ایشان در قم چند مورد عوارض قلبی را از سر گذراندند که شدیدترین آن‌ها در ۳ بهمن۱۳۵۸ رخ داد و منجر به انتقال حضرت امام به تهران، بستری در بیمارستان قلب و تصمیم به اقامت دائمی در تهران شد. بار دیگر ایشان در ۶ فروردین ۱۳۶۵ دچار ایست قلبی و تنفسی شدند که با انتقال سریع به بیمارستان مجهزی که در نزدیکی جماران توسط سپاه پاسداران تأسیس شده بود از خطر نجات یافتند.

علت اصلی درگذشت امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایست قلبی اعلام شد اما ایشان در اواخر عمر به سرطان معده مبتلا شده بودند.

این بیماری قبل‌تر و دوره تبعیدشان در نجف نیز مشاهده شده بود ولی پیشرفت بیماری در آن زمان کند شده بود. نوع سرطان بسیار تهاجمی با سرعت پیشرفت بالا بود به نحوی که در حدود دو هفته از اولین نشانه‌ها در ۲۸ اردیبهشت ۱۳۶۸ باقی اندام‌ها را نیز درگیر کرده بود. پس از تشخیص سرطان با نظر سران وقت سه قوه و حجت الاسلام احمد خمینی فرزند حضرت امام تصمیم به جراحی به جای شیمی درمانی گرفته شد و اقدامات درمانی تا لحظه فوت ایشان به علت سکته وسیع قلبی ادامه یافت.

خبر فوت امام در صبح روز بعد اعلام شد

امام خمینی در ساعت ۲۲ و ۲۰ دقیقه ۱۳ خرداد ۱۳۶۸ به ساعت رسمی ایران به علت سکته وسیع قلبی به رحمت ایزدی رفتند. خبر فوت ایشان در ساعت ۷ صبح ۱۴ خرداد در اولین بخش خبری رادیو سراسری ایران به اعلام عمومی رسید. 

امام خمینی افرادی را با تعیین اولویت جهت خواندن وصیت‌نامه خود برای مردم مشخص کرده بودند، این افراد به ترتیب عبارت بودند از حجت الاسلام احمد خمینی، رییس جمهور، رییس مجلس، رییس دیوان عالی کشور و در نهایت یکی از فقهای شورای نگهبان قانون اساسی، در روز ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ وصیت‌نامه روح‌الله خمینی توسط آیت الله خامنه‌ای رییس جمهور وقت در مجلس خبرگان رهبری خوانده شد و بعد از چندین ساعت بحث، مجلس خبرگان آیت الله خامنه‌ای را به عنوان دومین رهبر جمهوری اسلامی ایران برگزیدند.

رای برگزاری مراسمی جهت وداع، پیکر امام خمینی در روز ۱۵ خرداد ۱۳۶۸ به مصلای تهران منتقل شد، یخچال بزرگی با دیوارهای شیشه‌ای بر روی چند کانتینر به‌طوری قرار گرفت تا مردم بتوانند جسد پیچیده در کفن را که عمامه‌ای سیاه به نشانه انتساب به سادات بر روی سینه داشتند را ببینند. نماز میت در ساعات اولیه روز ۱۶ خرداد توسط آیت الله سید محمدرضا گلپایگانی خوانده شد.

پس از نماز ابتدا تصمیم گرفته شد برای تشییع جنازه کامیونی تابوت حامل پیکر را به بهشت زهرا که در ۲۰ کیلومتری مصلا بود منتقل کند و یک هلی کوپتر از آغاز مسیر تابوت را همراهی می‌کرد.

در میانه راه به علت هجوم جمعیت زیادی که برای تشییع پیکر آمده بودند تابوت و کفن از هم پاشید. جمعیت هیجان زده از کنترل خارج شده بود، کامیون به سمت خاکی جاده منحرف شد و هلی کوپتر به زحمت به زمین نشست و پیکر را برای تکفین مجدد به جماران منتقل کردند.



سپس از طریق رسانه‌ها اعلام شد که خاکسپاری به روز بعد موکول شده تا از حجم جمعیت کاسته شود و در نهایت با حضور حجت الاسلام احمد خمینی و حجت الاسلام اکبر هاشمی رفسنجانی تدفین انجام شد و کانتینری جهت حفاظت بر روی قبر قرار گرفت، جمعیت شرکت‌کننده در این مراسم تا ۱۰ میلیون نفر برآورد می‌شود که بزرگترین تشییع جنازه دنیا لقب گرفته‌است.

راه سخت شاگردان امام

امام خمینى هـدفها و آرمانها و هـر آنچه را كه مـى بایــست ابـلاغ كنـد ، گفته بـود و در عمـل نیز تـمام هستیـش را بـراى تحقق هـمان هـدفها بـكار گرفته بـود. اینك در آستـانه نیمه خـرداد سـال 1368 خـود را آماده ملاقات عزیزى مى كرد كه تمام عمرش را براى جلب رضاى او صرف كرده بـود و قامتش جز در بـرابـر او ، در مـقابل هیچ قدرتى خـم نشده ، و چشـمانش جز براى او گریه نكرده بـود.

سروده هاى عارفانه اش همه حاكى از درد فـراق و بیان عطـش لحظه وصال محبوب بـود. و اینك ایـن لحظه شكـوهمنـد بـراى او ، و جانــكاه و تحمل ناپذیر بـراى پیروانـش ، فـرا مـى رسید. او خـود در وصیتنامه اش نـوشـته است : با دلى آرام و قلبـى مطمئن و روحى شاد و ضمیرى امیدوار به فضل خدا از خدمت خـواهران و برادران مرخص و به سـوى جایگاه ابــدى سفر مى كنـم و به دعاى خیر شما احتیاج مبرم دارم و از خداى رحمن و رحیـم مى خـواهـم كه عذرم را در كوتاهى خدمت و قصـور و تقصیر بپذیـرد و از مـلت امـیدوارم كه عذرم را در كـوتاهى ها و قصـور و تقصیـرها بـپذیـرنـد و بـا قــدرت و تصمیـم و اراده بــه پیش بروند.


پی نوشت:
1- پایگاه خبری تحلیلی پیراسته
2- مرکز اسناد انقلاب 
3- بخشی از مستند امام روح الله 
4- سایت بیتوته