تبیان، دستیار زندگی

تلویزیون باز هم خیابان‌ها را خلوت می‌کند؟

بازگشت برخی از کارگردان‌های قدیمی و حرفه‌ای به تلویزیون‌، شاید بتواند آنتنی پُر و البته باکیفیت را بعد از مدت‌ها به مخاطبان نوید بدهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

میر باقری کارگردان


چند سالی می‌شود که سریال‌های تلویزیونی همچون سابق رونق نمی‌گیرند و به قول معروف خیابان‌ها را خلوت نمی‌کنند و به گفتمان جامعه‌ تبدیل نمی‌شوند. یکی از اصلی‌ترین علل این موضوع را می‌توان جدایی یا دوری برخی تهیه‌کنندگان، نویسنده‌ها و کارگردان‌های مشهور و حرفه‌ای و به تبع آن بازیگران محبوب و مشهور از تلویزیون دانست.  

با دور شدن کارگردان‌های خوب و چهره‌های محبوب از تلویزیون، تولید سریال در شبکه نمایش خانگی با افزایش چشم‌گیری همراه شد. به گونه‌ای که با هجرت این چهره‌ها که روزگاری از همین قاب تلویزیون در دل مردم جا باز کرده‌ بودند و حالا به هزار و یک دلیل معلوم و نامعلوم جایشان در تلویزیون خالی بود، روز به روز شبکه نمایش خانگی را به رقیبی قوی‌تر برای تلویزیون تبدیل کرد.

داوود میرباقری، حسن فتحی و کمال تبریزی نمونه‌های بارزی از این اتفاق هستند که اگرچه هر از گاهی خبرهایی مبنی بر همکاری آنها با تلویزیون به گوش می‌رسد، اما مسائلی چون مشکلات مالی که این روزها صداوسیما با آن دست و پنجه نرم می‌کند و همچنین آزادی‌های بیشتری که فضای کار در شبکه نمایش خانگی نسبت به تلویزیون دارد، همکاری این هنرمندان با تلویزیون را مدام به تأخیر می‌اندازد.

در این میان با ثبات مدیریت‌ها در سیما، حدود یک سالی می‌شود که خبر همکاری مجدد برخی از کارگردان‌های شناخته‌شده با تلویزیون هم منتشر می‌شود؛ داوود میرباقری، کیانوش عیاری، بهرام بهرامیان، همایون اسعدیان، محمدمهدی عسگرپور، عزیزالله حمیدنژاد و منوچهر هادی از جمله کارگردان‌هایی هستند که این روزها همکاری با تلویزیون را به سینما و شبکه نمایش خانگی ترجیح داده‌اند و هر کدام مراحل تولید یا پیش‌تولید سریال‌های تلویزیونی را پشت سر می‌گذارند.

از طرفی معاون سیما اخیرا درباره بودجه‌های تولیدات نمایشی توضیح داده است: از زمان حضور آقای علی‌عسکری در مقام ربیس رسانه ملی، سالی ۵۰ درصد به بودجه آثار نمایشی اضافه شده است؛ البته اکنون پروژه‌های فراوانی در حال کار است. زمانی ما فقط چند پروژه در حال تولید داشتیم و اکنون ۱۰۰ پروژه در مراحل مختلف ساخت داریم. با این حال بودجه سریال‌سازی در سال ۹۷ به نسبت سال ۹۶ حداقل دوبرابر خواهد شد
 
۱۵ سال تلاش میرباقری برای ساخت «سلمان فارسی»

بیش از ۱۵ سال از نگارش سریال «سلمان فارسی» به کارگردانی داوود میرباقری می‌گذرد و سال‌هاست که نام این سریال از زبان مدیران مختلف سیما شنیده می‌شود تا شاید بتوانند با نوید ساخت یک سریال الف ویژه، مخاطب را به آینده تلویزیون در حوزه آثار نمایشی امیدوار کنند. صحبت از ساخت سریال «سلمان فارسی» تابستان سال ۹۲ به میان آمد و از آن زمان تاکنون فقط خبرهایی درباره‌ی نوشتن سناریوی این سریال تلویزیونی منتشر شده است.

در ادامه این پروسه طولانی‌مدت، چندی پیش مرتضی میرباقری (معاون سیما) به همراه کرمی (رییس مرکز سیما فیلم) با حضور در دفتر پروژه «سلمان فارسی» در جریان مراحل پیشرفت آن قرار گرفتند و همان زمان هم خبرهایی مبنی بر احتمال آغاز مراحل پیش تولید سریال «سلمان فارسی» از ابتدای سال ۹۷ شنیده شد.

البته طبیعتا این پروسه طولانی‌مدت با گلایه‌هایی نیز همراه شد؛ میرباقری که کارگردانی آثاری چون «معصومیت از دست رفته»، «مسافر ری» و «امام علی(ع)» را در کارنامه کاری خود دارد، با گله از مسوولان فرهنگی و همچنین نیروهای متدین و مذهبی درباره قصور در تولید آثار فاخر و اثرگذار بر روح جامعه، گفت: چقدر باید به خاطر «سلمان» به روح و زندگیم زخم بخورد؟ این زخم‌ها زمانی اجر دارد که نتیجه داشته باشد. من ۱۵ سال پیش «سلمان» را نوشته‌ام و آماده است، دیگه خسته شده‌ام از این نوع کار کردن؛‌ یعنی شما سال‌ها زحمت می‌کشی، پدر خود را درمی‌آوری ولی آخر، کار با آنچه که فکر می‌کردی تفاوت دارد و موضع‌گیری‌ها، کمبود امکانات و یک تغییر مدیریت این همه لطمه به کار وارد می‌کند. 

برغم این گله‌ها، میرباقری همچنان از سوی تلویزیون به عنوان کارگردان سلمان معرفی می‌شود و خودش هم تکذیب نمی‌کند.

کیانوش عیاری خانه‌ای «87 متر» می‌سازد

کیانوش عیاری که سال‌ها پیش سریال «روزگار قریب» و «هزاران چشم» را برای تلویزیون ساخته بود، بعد از توقیف فیلم‌هایش در سینما، بار دیگر به تلویزیون بازگشته و این روزها مشغول تصویربرداری سریال «۸۷ متر» است. تصویربرداری این سریال که عیاری تهیه‌کنندگی، کارگردانی و نویسندگی آن را بر عهده دارد، مدتی است که در یکی از خانه‌های شهر تهران آغاز شده است.

مجموعه تلویزیونی «۸۷ متر» که قرار است نیمه دوم سال ۹۷ از شبکه یک سیما راهی آنتن شود، داستان دو خانواده به نام «پوردَوَرانی» و »خلیلی» را روایت می‌کند که به دنبال خرید خانه‌ای از یک کلاهبردار، ماجراهایی را خلق می‌کنند. در این سریال که برای شبکه یک تولید می‌شود و تلاش شده تا از بازیگران جدید نیز در آن استفاده شود، علی دهکردی، سعید آقاخانی، فریبا کامران، مهران رجبی و شهین تسلیمی نیز ایفای نقش می‌کنند.

این کارگردان سینما و تلویزیون در گفت‌وگویی با ایسنا در پاسخ به این پرسش که آیا در تولید سریالش با خط‌قرمزهایی مواجه شده است؟ توضیح داد که هیچ وقت اصرار برای عبور از خط قرمز نداشته است؛ «مطلقا در این سال‌ها که در عرصه فیلمسازی مشغول به کار هستم، یعنی از سال ۱۳۵۹ که در تلویزیون شروع کردم تاکنون، هرگز تلاش نکردم خط قرمزها را بشکنم. بدعت من در این حد است که دیگر نمی‌توانم فیلم دوبله کار کنم و باید بروم به سمت صدابرداری سر صحنه. در فیلم «کاناپه» هم خجالت می‌کشیدم زن را در خلوت خودش وقتی می‌خواهد سر روی بالش بگذارد، با روسری نشان بدهم.»

عیاری همچنین در پاسخ به پرسشی درباره مشکلات مالی که پیشتر این سریال با آن مواجه بود، اظهار کرد: مشکلات مالی که دیگر جزو ملزومات رندگی ماست .این موضوع کلی است و تنها شامل حال تولید سریال و فیلم نمی‌شود. طبیعتا در مقاطعی که تلویزیون بحران مالی داشته، این موضوع شامل نه تنها سریال ما، بلکه همه پروژه‌هایی شده است که در دست تولید هستند. اما فعلا در حال حاضر درگیر مشکلات مالی نیستیم، ولی در آینده حتما خواهیم شد.

همایون اسعدیان و «لحظه گرگ و میش»

همایون اسعدیان نیز پس از ۱۰ سال فعالیت سینمایی به تلویزیون بازگشته است تا سریال تاریخی «لحظه گرگ و میش» را برای شبکه سه سیما بسازد. این سریال که قرار است روایتگر فراز و فرود خانواده‌ای اصیل ایرانی در طول سه دهه باشد، تاکنون بیش از ۲ هزار دقیقه تصویربردای شده است.

سریال «لحظه گرگ و میش» با محوریت زندگی تنها دختر خانواده که از دهه ۶۰ با حوادث گوناگونی از قبیل جنگ، تحولات اقتصادی و اجتماعی و ... رو به رو می شود آغاز و تا زمان معاصر ادامه خواهد داشت.

این روزها فصل اول این سریال که قرار است سال ۹۷ روی آنتن برود، با حضور بازیگرانی چون فاطمه گودرزی، فرید سجادی حسینی و علیرضا کمالی در حال تصویربرداری است و در ۵۰ قسمت ۴۵ دقیقه‌ای به تولید می‌رسد. در این سریال نیز تلاش شده تا از بازیگران جدیدی استفاده شود.

همایون اسعدیان  درباره بازگشت دوباره خود به تلویزیون توضیح داد که «آخرین سریال تلویزیونی من «راه بی‌پایان» بود که به ۱۰ سال پیش برمی‌گردد و پس از آن هم سه تله‌فیلم ساختم و پس از آن دیگر با تلویزیون کار نکردم. مقدمات ساخت پروژه «لحظه گرگ و میش» دو سال و نیم پیش آماده شد. آن موقع من جزو اعضای شورای بررسی طرح و فیلمنامه سیمافیلم بودم و این طرح از طرف آقای طاهری و خانم انوری‌زاده آمد و خودم هم جزو علاقه‌مندان به طرح بودم که فکر کردم طرح مثبتی است و می‌تواند کار خوبی شود. با طرح موافقت شد و قرار شد آن را بازنویسی کنیم.»

اسعدیان با اعتقاد بر اینکه سریال‌های تاریخی در عین حال که سنگین هستند، معمولا به چشم نمی‌آیند، اظهار کرد که «ساخت سریال‌ تاریخی واقعا کار سنگین و انرژی‌بری است. امیدوارم از عهده ساخت این سریال به گونه‌ای بربیایم،‌ نمی‌گویم کار درخشانی شود چرا که سنم به جایی رسیده است که فکر می‌کنم اگر کارهایم آبرومندانه باشد، کفایت می‌کند.»
بهرام بهرامیان

بهرامیان با «از یادها رفته»

همچنین بهرام بهرامیان نیز که تولید سریال‌های «ساعت شنی» و «مشق عشق» را در کارنامه حرفه‌ای خود دارد، این روزها مشغول تصویربرداری سریال «از یاد رفته‌ها» به تهیه‌کنندگی اکبر تحویلیان برای شبکه پنج سیما است.

حسین یاری، هلیا امامی، میترا حجار، پوریا پورسرخ، بیتا فرهی، کامران تفتی، لیلا بلوکات، سیما تیرانداز، مهدی سلوکی، رضا یزدانی، رسول نجفیان، علیرام نورایی، حبیب دهقان نسب و مهرداد ضیایی از جمله باریگرانی هستند که جلوی دوربین بهرامیان در سریال «از یاد رفته‌ها» که قرار است در نیمه اول سال ۹۷ پخش شود، ایفای نقش کرده‌اند.

این سریال یک ملودرام تاریخی است که در ۵۰ قسمت ساخته می‌شود و داستان آن به زندگی دختری جوان در سال ۱۳۱۹ می‌پردازد که به دلیل نداشتن شناخت از وضعیت کشور و آداب رسوم دچار بحران شدیدی می‌شود، اما با کشف حقیقت سنت‌ها و رفتارها به آرامش و زندگی مشترک می‌رسد.

اکبر تحویلیان، تهیه‌کننده مجموعه تلویزیونی «از یاد رفته‌ها» درباره ساختار این سریال‌، اظهار کرد: فضای عمومی این کار همانند یک رمان است و در میان آن به وضعیت مقطع تاریخی داستان سریال که در سال‌های ۱۳۱۹ می‌گذرد، اشاره می‌شود. اما داستان اصلی درباره خسرو و مهربانو است. در این سریال ما حرف‌ها و مسائل روز را در قالب تاریخ بیان می‌کنیم. اگر اتفاقات تاریخی که در داستان سریال «از یادها رفته» گنجانده شده، نعل به نعل بر اساس مستندات تاریخی نیست، کاملا عامدانه بوده است.

عسگرپور در حال تولید «دستت را به من بده»

اما محمد مهدی عسگرپور که ساخت سریال‌هایی همچون «جراحت»، «نفس گرم»، «شیدایی» و «گل‌های گرمسیری» را در کارنامه حرفه‌ای خود دارد، این روزها مشغول ساخت مجموعه تلویزیونی «دستت را به من بده» برای ماه رمضان سال آینده است.

این مجموعه تلویزیونی به تهیه‌کنندگی علی پورکیانی اوایل مهر ماه در تهران کلید خورده است و گروه تولید این سریال هم اکنون در تهران مشغول تصویربرداری هستند.

البته به گفته تهیه‌کننده این سریال قرار است به زودی نام این سریال تلویزیونی تغییر کند و ماه رمضان سال ۹۷ از شبکه سه سیما راهی آنتن شود.

امین تارخ، فریبا متخصص، محمدرضا هدایتی، مریم بوبانی و مارال فرجاد از جمله بازیگرانی هستند در این سریال ایفای نقش می‌کنند.

سریال «دستت را به من بده» روایتگر زندگی «رسول تولایی» به عنوان بزرگتر، محبوب و مورد اعتماد چند خانواده است، اما این اعتماد به واسطه بازخوانی گذشته خدشه‌دار می‌شود و حالا خانواده‌هایی که هر کدام با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند، در پی یافتن مقصر اصلی هستند.

کارگردان «عاشقانه» با «پاهای بیقرار»

منوچهر هادی نیز از پس از تولید سریال «عاشقانه» در شبکه نمایش خانگی، با سریال «پاهای بی‌قرار» به سراغ تلویزیون آمده است. 

مجموعه تلویزیونی «پاهای بی‌قرار» به تهیه‌کنندگی ایرج محمدی، قرار است در دو فصل گذشته و حال، ماجراهای دو خانواده را از زمان قبل انقلاب تا عصر حاضر به تصویر بکشد و در عین به مفاسد اقتصادی نیز بپردازد.

در این مجموعه ۶۰ قسمتی که قرار است شبکه پنج سیما راهی آنتن شود، بازیگرانی هچون مسعود رایگان، پانته بهرام، حمید گودرزی، آرش مجیدی، شاهرخ استخری، لیندا کیانی ایفای نقش می‌کنند.

ایرج محمدی از تهیه‌کننده‌های سیما به تازگی در گفت‌وگویی با ایسنا اظهار امیدواری کرده است که تا خرداد ماه تصویربرداری این مجموعه تلویزیونی به پایان برسد؛ «ما دو لوکیشن مهم را پشت سر گذاشتیم. این دو لوکیشن شامل شرکت و خانه افسانه (پانته‌آ بهرام) است و در حال حاضر در لوکیشنی در میدان هروی منزل مالک (مسعود رایگان) تصویربرداری داریم. تقریبا ضبط سریال از نیمه گذشته و امیدواریم تا خرداد ماه سال آینده تصویربرداری این مجموعه ۶۰ قسمتی به کارگردانی منوچهر هادی را به پایان برسانیم.»

او همچنین یادآور شد که لوکیشن‌های سریال پراکنده و متعدد هستند. بخش عمده‌ای از لوکیشن ما در تهران است؛ البته امکان دارد در شمال کشور هم تصویربرداری داشته باشیم.
 
«بانوی عمارت» با عزیزالله حمیدنژاد

همچنین سازندگان سریال «بانوی عمارت» به کارگردانی عزیزالله حمیدنژاد و تهیه‌کنندگی مجید مولایی که مدتی در کاشان به سر می‌بردند، شهرک غزالی را برای ادامه تصویربرداری انتخاب کرده‌اند. آنها بعد از مدتی کار در تهران، برای تصویربرداری بخش‌هایی از کار به قزوین می‌روند.

پانته‌آ پناهی‌ها، علیرضا شجاع نوری، حسام منظور، شبنم فرشاد جو، مینا وحید، نیکی نصیریان، مهتاج نجومی و فریدون مسرور از جمله بازیگران این سریال هستند و تاکنون همه بازیگران این مجموعه جلوی دوربین رفته‌اند.

حمیدنژاد که کارگردانی فیلم سینمایی «اشک سرما» را در کارنامه حرفه‌ای خود دارد، تلاش می‌کند تا در این سریال که برای شبکه سه سیما تولید می‌شود، تاریخ قاجار را روایت کند.

 به نظر می‌رسد که گرایش به مدیوم سریال‌ در میان بازیگران و کارگردان‌ها چه در داخل و چه در خارج از کشور به دلایل مختلفی همچون دستمزدهای بالا و جذب مخاطب حداکثری افزایش یافته است. حضور بازیگران سینمایی در سریال‌های نمایش‌ خانگی و بعضا تلویزیونی، تولید سریال‌هایی همچون «گلشیفته» به کارگرادنی بهروز شعیبی، «ممنوعه» به کارگردانی امیر پورکیان، ساخت ایران 2 با بازی محمدرضا گلزار، امین حیایی، محسن کیایی، سحر دولتشاهی، سارا بهرامی، مهران احمدی و امیرحسین رستمی و رقص روی شیشه گلستانه با بازی بهرام رادان در شبکه نمایش خانگی نیز حکایت از همین امر دارد. در سینمای خارجی نیز کارگردان‌های مشهوری همچون مارتین اسکورسیزی و وودی آلن به سمت تولید سریال رفته‌اند.

منبع: ایسنا