تبیان، دستیار زندگی
گسترش آلودگی هوا، تخریب جنگل‌ها، تعدی به مناطق چهارگانه به‌ویژه پارك‌های ملی گلستان، ارومیه و لار، تخریب جنگل‌ها، آلودگی شیمیایی ناشی از پسآب كارخانجات و كشاورزی، قتل محیط‌بانان، بیابان‌زایی و به حاشیه رانده شدن...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مهم‌ترین رویدادهای زیست‌محیطی ایران در سال 85

گسترش آلودگی هوا، تخریب جنگل‌ها، تعدی به مناطق چهارگانه به‌ویژه پارك‌های ملی گلستان، ارومیه و لار، تخریب جنگل‌ها، آلودگی شیمیایی ناشی از پسآب كارخانجات و كشاورزی، قتل محیط‌بانان، بیابان‌زایی و به حاشیه رانده شدن سازمان‌های غیردولتی شاخص‌ترین رویدادهای زیست‌محیطی سال 85 بود.

دود کارخانجات

به گزارش خبرنگار ما در حالی كه سالانه 10 هزار تهرانی قربانی آلودگی هوا می‌شوند، آلودگی گریبان شهرهای دیگر را نیز گرفته است.

مشهد دومین شهر بزرگی است كه آلودگی هوا در آن بالاتر از حد استاندارد است و شهرهای تبریز، اراک، شیراز، کرج و اهواز در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

آلودگی آب‌های زیرزمینی و سطحی نیز همچنان ادامه داشت و جنگل‌ها با وجود بیش از 60 قانون، حامی مشخصی در مقابل نابودی نداشتند و وسعت بیابان‌های ایران بزرگ‌تر از پیش شدند.

در سال 85 انتشار سخنان رئیس سازمان محیط زیست درمورد آلودگی رادیواکتیو در رامسر، تنها چند روزی توجه رسانه‌ها را جلب کرد و اخبار مربوط به آلودگی شیمیایی خاک در مناطق مختلف کشور نیز تنها برای مدت کوتاهی مورد توجه قرارگرفت. آلودگی هوا در سال 85 نیز تداوم داشت.

در آبان سال گذشته، مجری «طرح جامع کاهش آلودگی هوای تهران» از جان باختن 4500 نفر بر اثر آلودگی هوا در تهران خبر داد. این در حالی است که در گزارش بانک جهانی در سال 1382 آمده است که هشت هزار و 152 نفر تهرانی به علت آلودگی هوا جان خود را از دست داده‌اند.

با این حساب در فاصله سال‌های 82 تا 85 نه تنها از میزان مرگ بر اثر آلودگی هوا در تهران کاسته نشده، بلکه تنها در آبان سال 85 ، آلودگی هوای تهران به اندازه نیمی از تمام سال 82 قربانی داشته است.

بانک جهانی در گزارشی که اخیراً درباره وضعیت آلاینده‌ها در کشورهای مختلف انتشار داده، اعلام کرد که طی سال 2004 ایران به لحاظ «دود آلاینده دی ‌اکسیدکربن» و «ذرات معلق در هوا»، بیش از سه برابر ژاپن و آمریکا و 5/8 برابر انگلستان خسارت خورده است.

از سوی دیگر، به گفته دکتر مدبری، مدیرکل دفتر بررسی آلودگی آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست، پسماندهای خطرناک، عامل اصلی آلودگی آب و خاک در کشور هستند.

طی سال گذشته، این گونه آلودگی‌ها نگرانی‌های بیشتری را برانگیخت تا آنجا که رئیس اداره‌ عوامل شیمیایی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، با تشریح خطرهای ناشی از مصرف بی ‌رویه‌ سموم شیمیایی، در این مورد به مسئولان، مردم و کشاورزان هشدار داد.

بانک جهانی در گزارشی پیرامون آلودگی آب در کشورهای مختلف جهان اعلام کرد که در ایران میزان آلودگی ارگانیک آب ها در سال 1990 برابر با 102 هزار و 689 کیلوگرم در روز بوده که این رقم در سال 2003 به 141 هزار و 982 کیلوگرم در روز افزایش یافته است.

آتش سوزی در جنگل

نابودی جنگل‌ها در مناطق مختلف کشور در سال 85 نیز ادامه داشت. غیر از وقوع صدها آتش سوزی در مناطق جنگلی کشور که تنها در استان گلستان تعداد آن 63 مورد اعلام شد و موجب از بین رفتن صدها هکتار از جنگل‌های کشور شد، پروژه‌های دولتی، راه سازی و بزرگ شدن شهرها در از بین بردن جنگل‌ها نقش قابل‌توجهی داشتند.

مشهورترین این پروژه‌ها که اعتراضاتی را نیز به دنبال داشت، پروژه آزاد راه تهران- شمال است.

اما همزمان با نابودی جنگل‌ها، گسترش بیابان‌ها در ایران نیز از جمله عوامل منفی تأثیر گذار بر محیط زیست بوده است.‌

مدیر کل دفتر تثبیت شن و بیابان‌زدایی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آب خیزداری کشور نیز در سال گذشته اعلام کرد که 100 میلیون هکتار از مساحت ایران در معرض بیابان زایی قرار گرفته که از این میان 5 تا 7 میلیون هکتار آن اراضی حاصل خیز کشور است.

به گفته اسماعیل رمضانی، مدیر کل نظارت و بازرسی سازمان محیط زیست، كشته شدن چند محیط‌بان دیگر به دست شکارچیان غیرقانونی در مناطق حفاظت شده ی کشور، تعداد محیط‌بانان جان باخته در سال‌های اخیر را به 100 نفر رساند.

در عین حال سال 85، سال به حاشیه راندن سازمان‌های غیردولتی فعال در حوزه محیط زیست بود.

منبع:همشهری

* مطالب مرتبط:

فاجعه گرم شدن زمین

تاثیر فعالیت‌های بشری در تغییرات آب و هوا

مطالبات زیست‌محیطی، مدعی‌العموم ندارد

ویژه نامه روز طبیعت

ویژه نامه روز درخت كاری

روز جهانی محیط زیست

آلودگی هوا همچنان قربانی می گیرد

افزایش شدید آلودگی هوای تهران و راه كارهای تغذیه ای

بررسی نقش موثر تغذیه در کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا

روزهای آلودگی هوا بیشتر مایعات بنوشید

آلودگى هوا و اثرات احتمالى آن بر سلامتى

ورزش كردن در هوای آلوده

توان استقامتی ورزشكاران در محیط های آلوده كاهش می یابد

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.