تبیان، دستیار زندگی

نظریه سازی دینی در علوم اجتماعی

کتاب نظریه سازی دینی درعلوم اجتماعی اثر حجت الاسلام حسین بستان (نجفی) با گروه علمی علوم اجتماعی ازسوی انتشارات پژوهشگاه حوزه ودانشگاه به چاپ رسیده است .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 نظریه سازی دینی در علوم اجتماعی
این کتاب که با تكیه بر آموزه‌های دینی و با رویكردی جامعه‌شناختی،به مدلی نظری راجع به خانواده پرداخته درشانزدهمین همایش کتاب سال حوزه یکی ازآثار برگزیده  شناخته شد.

مبنای اصلی نویسنده در این اثر، الهام‌بخش بودن گزاره‌های توصیفی و تجویزی متون اصلی اسلام از مدل‌ها و نظریه‌هایی تبیینی یا به عبارتی، هنجاری در موضوعات مختلف اجتماعی است.

تلاش صاحب اثر بر این بوده است با تكیه بر آموزه‌های دینی و با رویكردی جامعه‌شناختی، مدلی نظری راجع به خانواده ساخته و پرداخته شود؛ مدلی كه چارچوب تبیینی قابل قبولی از عوامل بی‌ثباتی در خانوادۀ ایرانی در دوران معاصر ارائه می‌دهد و امكان پیش‌بینی و سیاست‌گذاری در این باره را نیز فراهم می‌كند.

بنابراین، می‌توان دستاوردهای اصلی این كتاب را دو امر دانست:

* دستاورد عام روش‌شناختی که عبارت است از: ارائه تصویری نسبتاً روشن از مبانی متاتئوریک و روش مدل‌سازی و نظریه‌سازی در علوم اجتماعی بر پایۀ متون دینی. این دستاورد، می‌تواند الگویی برای نظریه‌سازی و مدل‌سازی در شاخه‌های مختلف علوم اجتماعی پیشنهاد شود.

 * دستاورد خاص جامعه‌شناسی خانواده که همان ساختن مدلی نظری، برگرفته از گزاره‌های متون دینی در بارۀ ثبات خانواده است. این دستاورد، از ظرفیت تبیین بی‌ثباتی خانواده در دوران معاصر و به ویژه در جامعۀ ایران، برخوردار بوده و به عنوان یك الگو و چارچوب نظری رقیب، برابر نظریه‌های جامعه‌شناسی خانواده قابل ارائه است.

این مدل که «مدل نظری خانوادۀ با ثبات» نامیده شده است، علت اصلی بی‌ثباتی خانواده را اختلال در تأمین نیازهای فطری همسران از جمله نیازهای معیشتی، جنسی، عاطفی و معنوی به ضمیمۀ کاهش وابستگی همسران به خانواده در تأمین نیازها معرفی می‌کند.

 

منبع: خبرگزاری رسمی حوزه