تبیان، دستیار زندگی

 زیست، دستاورد برتر دوره دوم پژوهش سرای آفرینش در بخش غرفه

آیا می‌دانید زیست فناوری 86193 (بیوتكنولوژی) چیست و امروزه مسلح بودن به این دانش می ‌تواند نقش مهمی در توان قدرتی یك كشور محسوب شود؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 دوازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید.
در این دوره از جشنواره تعداد 126  گروه در بخش های سمینار های علمی، غرفه های نمایشگاهی و مسابقات به عنوان گروه های برتر، برگزیده و معرفی شدند.
بر آن شدیم تا با معرفی پروژه های گروه های برتر علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم.
 زیست، دستاورد برتر دوره دوم پژوهش سرای آفرینش در بخش غرفه
مقطع: دوره دوم متوسطه
موضوع:  زیست
نام مدرسه: پژوهش سرای آفرینش
نام استاد: خانم پریسا هاشمی
دانش آموزان: نرگس عطایی، فریما رامشینی، اسرا خوش پی، نیوشا جهان بیگی‌

مقدمه:
آیا می‌دانید زیست فناوری 86193 (بیوتكنولوژی) چیست و امروزه مسلح بودن به این دانش می ‌تواند نقش مهمی در توان قدرتی یك كشور محسوب شود؟
در جهانی كه با رشد انفجاری جمعیت روبروست، علمی همچون بیوتكنولوژی است كه می‌تواند نقش اثرگذاری در تامین غذای نسل حاضر و آینده كشورها داشته باشد.

اگر خواهان وجود یك امنیت غذایی سالم، ارزان و كافی باشیم و نگران خرابی منابع غذایی از طریق خشكسالی، سیل، سرمای زودرس، بیماری ها و غیره هستیم و همچنین اگر خواستار همگامی بخش كشاورزی با رشد جمعیت كنونی هستیم درحالی كه اغلب زمین‌های كشاورزی و تقریبا همه آب های مورد مصرف كشاورزی در حال استفاده می ‌باشند، بیوتكنولوژی به كمك ما می‌آید.

چرا كه بیوتكنولوژیست ‌ها می گویند كه با این علم می ‌توان راهكارهایی را برای نگهداری منابع غذایی ، حذف آلودگی های زیست محیطی، افزایش و بهبود تولیدات كشاورزی، كاهش وابستگی به مواد شیمیایی كشاورزی، ارایه بهترین روند تولید مواد غذایی، كاهش هزینه ‌ها، تولید مواد غذایی سالم، بهداشتی، كافی و ارزان و با كیفیت تغذیه ‌ای بالا تامین كرد.
اصلا "بیوتكنولوژی" چیست و چگونه چون سلاحی در بالابردن توان یك كشور عمل می‌كند؟

كلمه بیوتكنولوژی از دو كلمه زنده و زندگی یا سامانه زنده و تكنولوژی به معنای یك روش علمی به منظور دستیابی به یك هدف علمی شكل گرفته است. بیوتكنولوژی  به طور كلی به مجموعه ‌ای از فناوری ها اطلاق می ‌شود كه سامانه ‌های زنده یا بیولوژیكی گیاه، حیوان، میكروارگانیسم یا تركیبات مخصوص مشتق شده از این سامانه‌ ها را به منظور تولید كالاها و خدمات صنعتی بكار می‌گیرد.
هر چند بیوتكنولوژی پیشرفت نوظهور و جدیدی نیست، و مطالعات میكروبیولوژیست ‌ها در طی بیش از صد سال نشان داده ‌است كه بین انسان و میكروب ها ارتباط حیاتی بسیار نزدیكی وجود دارد كه این ارتباط می‌تواند مفید و مضر باشد، اما استفاده از این علم برای توسعه و بهبود منابع غذایی انسان دستاورد جدیدی است كه به تازگی طرح شده و دانشمندان در رقابتی با یكدیگر در این عرصه گام گذاشته اند.
سابقه استفاده ‌از میكروارگانیسم ‌ها برای تولید مواد خوراكی نظیر آبجو ، سركه ، ماست و پنیر به بیش از ‪ ۸ هزار سال قبل می ‌رسد ولی ساز و كار تولید این محصولات برای كسی مشخص نبود. انسان با مشاهده این واقعیت كه شیر ترش دارای قابلیت نگهداری خیلی بهتر است خیلی زود دریافت با افزودن مقدار اندكی شیر ترش روز قبل به شیر تازه می‌تواند فرایند تخمیر را در آن آغاز كند.

زیست، دستاورد برتر دوره دوم پژوهش سرای آفرینش در بخش غرفه
اتانول نخستین ماده شیمیایی بود كه برای بالا بردن محتوای الكلی شراب و آبجو بوسیله بیوتكنولوژی تولید شد. بجز تقطیر ، بیوتكنولوژی از دوران مسیحیت تا اول سده بیستم تغییر اندكی داشت و همانند پیشرفت سایر علوم، انگیزه پیشرفت این علم نیز با جنگ فراهم شد. امروزه مطالعه بیوتكنولوژی به دو دسته گیاهی و حیوانی تقسیم می‌شود.
نگاهی به زیست فناوری در ایران
در ایران نهادهایی همچون پژوهشكده‌ های وابسته به نهاد های دولتی و دانشگاهی از جمله جهاد دانشگاهی برای ارتقای سطح این دانش در ایران فعال هستند و تاكنون فعالیت‌ های قابل قبولی نیز در این زمینه در ایران اجرا شده به گونه‌ای كه توجه سازمان بهداشت جهانی را به خود جلب كرده است .به همین منظور سازمان بهداشت جهانی اجلاس كشورهای تحت پوشش منطقه  مدیترانه شرقیEMRO را در زمینه تحقیقات وتولیدات ژنومیكس (یكی از شاخه‌های بیوتكنولوژی است) و بیوتكنولوژی در تهران برگزار كرد. در همین سال برگزاری كنفرانس در تهران، یعنی سال۱۳۸۳در زمینه بیوتكنولوژی شاهد موفقیت وحركت ‌های مثبتی نسبت به سال های قبل بود.
زیست، دستاورد برتر دوره دوم پژوهش سرای آفرینش در بخش غرفه
 ورود بیوتكنولوژی به عنوان یكی از شاخه ‌های اصلی صنایع نوین در وزارت صنایع و حمایت ‌های مركز صنایع نوین موجب دلگرمی بسیاری از پژوهشگران  فعال در این بود. این مركز در طی مدت كوتاهی كه از آغاز به كار آن می‌گذرد، توانسته است نقش بسیار سازنده‌ای را در حمایت از شركت های فعال در زمینه بیوتكنولوژی و ترغیب پژوهشگران برای ورود به عرصه تولید ایفا كند. هم چنین حمایت‌ های سازمان گسترش و نوسازی صنایع نیز در این سال قابل توجه بود. درهمین سال وزارت بهداشت  نیز در بخش معاونت دارو و غذا سیاست توجه به بیوتكنولوژی را در اولویت كاری خود قرار داد. این وزارتخانه با اجرای سیاست های مدون و تعریف شده خود می‌ تواند اثر مهمی در رشد این فناوری داشته باشد كه از آن جمله می‌ توان به تدوین راهنماهای دارویی بیوتكنولوژی، آیین ‌نامه ‌ها و شرایط نظارتی و همچنین تدوین آیین ‌نامه تولید محصولات با استفاده از امكانات اجاره‌ای اشاره كرد.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان
تهیه: نگار تجملیان-  تنظیم:محبوبه همت