تبیان، دستیار زندگی

آیات قرآنی ، اذکار و اعمال دینی برای در امان ماندن از زلزله

در این مقاله آیات قرآنی و اذکار و اعمال دینی برای در امان ماندن از زلزله تهیهشده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
آیات قرآنی ، اذکار و اعمال دینی برای در امان ماندن از زلزله

 زلزله یکی از وقایعی است که طبق آیات و روایات مختلف می توان از بلا شدن آن جلوگیری کرد. در این مقاله آیات قرآنی و اذکار و اعمال دینی برای در امان ماندن از زلزله  تهیهشده است.

آیات قرآنی و اذکار و اعمال دینی برای در امان ماندن از زلزله

عوامل دفع و رفع بلایا:

برخی از اسباب معنوی ‏وجود دارد که جنبه دفعی و رفعی دارد، یعنی یا با وجود آنها مانع از پیشامدش ‏می‏شوند و یا پس از وقوع سانحه مانع از آسیب‌رسانی و شدت یافتنش شده و رفع بلا می کنند؛ به‌طور نمونه، چنانچه اکثریت مردم در راه بندگی و اطاعت خدا گام بردارند خداوند رحمتش را نازل کرده و مانع از عذاب آنان می‌گردد، و یا تلاوت آیات قرآن همچون آیه الکرسی و چهار قُل(سوره های حمد، کافرون، ناس و فلق) و جز آنها تأثیر بسیار زیادی ‏در دفع و رفع بلا دارد.
صدقه‌دادن و دعا کردن نیز سببیت دارد، در این میان دعا نقش بسیارمهمی دارد و توصیه‏ های‌فراوانی شده است که در دوران عافیت و سلامت پیشاپیش خدا را بخوانید و از او بخواهید که شما را به بلا و آسیب دچارنکند، در اهمیت دعا همین بس که برای دفع و رفع هر یک از سوانح‌طبیعی ‏ادعیه خاصی توصیه شده است.

نماز آیات:

یکی از توصیه‏های دیگر اسلام برای آسیب‌دیدگان، خواندن نماز آیات است، سوانح‌طبیعی مشابه سوانحی هستند که پیش از برپایی قیامت تحقق پیدا می‏کنند، با این تفاوت که بسیار ضعیفتر از سوانح  قیامت اند، بر همین پایه توصیه ‏شده است که با وقوع این حوادث نماز آیات خوانده شود و وقایع پیش از قیامت را در یاد داشته باشند.

دعا هنگام زلزله

الإمامُ‌الصّادقُ (ع): مَنْ أَصَابَتْهُ زَلْزَلَهٌ فَلْیَقْرَأْ “یَا مَنْ یُمْسِکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ أَنْ تَزُولا وَ لَئِنْ زالَتا إِنْ أَمْسَکَهُما مِنْ أَحَدٍ مِنْ بَعْدِهِ إِنَّهُ کانَ حَلِیماً غَفُوراً صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَمْسِکْ عَنَّا السُّوءَ إِنَّکَ عَلَى کُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدِیرٌ ” قَالَ: إِنَّ مَنْ قَرَأَهَا عِنْدَ النَّوْمِ لَمْ یَسْقُطْ عَلَیْهِ الْبَیْتُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ تَعَالَى
امام صادق (ع): به هر که زلزله برخورد کرد این (دعا) را بخواند: “‌ای (خدایی) که آسمان‌ها و زمین را نگاه می‌دارد تا نیفتد. و اگر بیفتد بعد از او هیچ‌کس آن‌ها را نگاه نمی‌دارد، اوست بردبار آمرزنده بر محمد و خاندانش درود فرست و بدی را از ما بازدار؛ چرا که تو بر هر چیز توانایی.” فرمود: هر که هنگام خواب آن را بخواند، خانه بر سراو فرو نریزد انشاءالله.

آیه 41 سوره فاطر

آیه 41 سوره مبارکه فاطر یکی از نکاتی است که بزرگان و مفسران قرآن کریم برای غلبه مومنان از ترس از این واقعه توصیه کرده‌اند.
«إِنَّ اللَّهَ یُمْسِکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ أَنْ تَزُولا وَ لَئِنْ زالَتا إِنْ أَمْسَکَهُما مِنْ أَحَدٍ مِنْ بَعْدِهِ إِنَّهُ کانَ حَلیماً غَفُوراً»
«خداوند آسمانها و زمین را نگاه می‌دارد تا از نظام خود منحرف نشوند و هرگاه منحرف گردند، کسی جز او نمی‌تواند آنها را نگاه دارد، او بردبار و غفور است!»
(سوره فاطر آیه 41 .)
** حدیثی از پیامبر اکرم (ص) نیز در کتب روایی شیعه  نقل شده که حضرت فرمودند: «هر گاه در شب (یا در روز)  و هنگام خوابیدن از وقوع زلزله و خراب شدن خانه می ترسی آیه «41 سوره فاطر» را قرائت کن ( که خانه بر سر تو خراب نخواهد شد ان‌شالله ) .  [ بحارالأنوار، ج 91، ص 51 – عَینُ الحَیات ، ج 2، ص 249 -مکارم الاخلاق، ص290-  مَن لایَحضُرُه‌ُالفَقیه -تفسیر نورالثقلین جلد 4، صفحه 368 – کَنزُ العُمّال: ج 1 ص 479 ح 2094 . ]

استغفار

رَسولُ‌اللَّهِ‏ (ص): فِی‌الأرضِ أمانان، أنا أمانٌ وَ الإستِغفارُ أمانُ أنا مَذهُوبٌ بِى وَ یَبقَی أمانُ الإستِغفارِ فَعَلَیکُم بِالإستِغفارِ عِندَ کُلَّ حَدَثٍ وَ ذَنبٍ

رسول‌خدا (ص): در روی زمین دو امان است: من امانم و استغفار هم امان است. من رفتنی هستم ولی استغفار باقی می‌ماند. پس هنگام هر حادثه و گناهی بر شما باد استغفار.

رسول‌خدا (ص): در روی زمین دو امان است: من امانم و استغفار هم امان است. من رفتنی هستم ولی استغفار باقی می‌ماند. پس هنگام هر حادثه و گناهی بر شما باد استغفار.



دادن صدقه

رَسولُ‌اللَّهِ‏ (ص): إِنَّ اللَّهَ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَیَدْفَعُ بِالصَّدَقَهِ الدَّاءَ وَ الدُّبَیْلَهَ وَ الْحَرَقَ وَ الْغَرَقَ وَ الْهَدْمَ وَ الْجُنُونَ وَ عَدَّ (ص) سَبْعِینَ بَاباً مِنَ السُّوء
رسول‌خدا (ص): همانا خداوند که معبودی جز او نیست درد و حادثه ناگوار و آتش‌سوزی و غرق شدن و ویرانی و دیوانگی (آن حضرت (ص) هفتاد نوع از بدی را شمرد) را با صدقه‌دادن دفع کند.

حضور مؤمنان

الإمام الباقر (ع): إِنَّ اللَّهَ لَیَدْفَعُ بِالْمُؤْمِنِ الْوَاحِدِ عَنِ الْقَرْیَهِ الْفَنَاءَ
امام باقر (ع): همانا خداوند به خاطر یک مؤمن نابودی را از روستا دفع میکند.
الإمام ‌الرضا (ع): کُلَّمَا أَحْدَثَ ‌الْعِبَادُ مِنَ ‌الذُّنُوبِ‌ مَا‌ لَمْ ‌یَکُونُوا یَعْمَلُونَ ‌أَحْدَثَ ‌اللَّهُ ‌لَهُمْ‌ مِنَ‌ الْبَلَاءِ مَا لَمْ‌ یَکُونُوا یَعْرِفُونَ
امام رضا (ع): هرگاه بندگان گناه جدیدی را مرتکب شوند که در گذشته انجام نمی‌دادند، خداوند نیز بلای جدیدی برایشان می‌فرستد که در گذشته نمی‌شناختند.

عمل صالح گروهی از مردم

الإمام الباقر (ع): إنَّ اللَّهُ إِذَا أَرَدَ أَنْ‌یُعَذِبُ أَهْلَ الْأَرْضِ بِعَذَابٍ قالَ: لَوْلَا الذینَ یَتَحَابُّونَ فی حَلَالِی وَ یَعْمُرُونَ مَسَاجِدِی وَ یَسْتَغْفِرُونَ بِالْأَسْحَارِ، لَأَنْزَلْتُ عَذَابِی
امام باقر (ع): هرگاه خداوند بخواهد زمینیان را با عذابی کیفر دهد می‌فرماید: اگر نبودند کسانی‌که حلال مرادوست‌دارند،ومسجدهای‌مرا آبادمی‌کنند، وسحرگاهان‌آمرزش‌می‌خواهند، هرآینه عذابم‌را نازل‌می‌کردم.
البته تمام مواردی که به آن اشاره شد برای جلوگیری از آمدن بلایای طبیعی می باشد و باید در نظر داشته باشیم که تا به امروز در دنیا هیچ دستگاهی ساخته نشده است که بتواند وقوع زلزله را پیش بینی کند و طبق گفته بزرگان فقط بعضی از حیوانات هستند که لحظاتی قبل از وقوع زلزله متوجه آن شده و شروع به واکنش نشان دادن می کند.
تمام صحبت هایی که در بین عموم شهروندان پخش شده است فقط شایعه می باشد و اجرای مانورها به منظور متوجه شدن نقاط قوت و ضعف ارگان هایی می باشد که در زمان وقوع زلزله باید وارد عمل شوند.
در پایان باید گفت: “و الله علی کل شی قدیر” خداوند قادر به تمام امور است و اگر بتوانیم به سمت و سوی خداوند بزرگ حرکت کنیم می توانیم نه تنها مورد لعن و بلایای خدایی نگیریم، بلکه خدایی شده و مورد رحمت خداوند متعال قرار گیریم.

منبع : آسمونی


این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .