روش ها و توصیه ها در مورد حفظ
در یک تقسیم کلی حفظ قرآن به لحاظ شیوه و روش شروع یا ترتیبی است و یا موضوعی و منتخب. و به لحاظ کمیت یا حفظ کلّ است یا نصف، یا جزء، یا سوره و یا ... . حفظ ترتیبی یعنی حفظ از ابتدای قرآن ( از سوره حمد به بعد) و تا آخر قرآن یعنی سوره ناس یا حفظ از یک محدوده مشخص؛ حفظ موضوعی یعنی حفظ آیات مربوط به یک موضوع، یا یک سوره و یا چند سوره خاص و منتخب.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : چهارشنبه 1396/11/11 ساعت 11:16
روش ها و توصیه ها در مورد حفظ
برای سنین مختلف روشهای مناسب و تجربه شده ای از سوی حافظین و مراکز تخصصی مربوطه ارائه شده است، که می توان با آنها تماس گرفت و از راهنماییها و تجربیات آنها استفاده کرد.در یک تقسیم کلی حفظ قرآن به لحاظ شیوه و روش شروع یا ترتیبی است و یا موضوعی و منتخب. و به لحاظ کمیت یا حفظ کلّ است یا نصف، یا جزء، یا سوره و یا ... . حفظ ترتیبی یعنی حفظ از ابتدای قرآن ( از سوره حمد به بعد) و تا آخر قرآن یعنی سوره ناس یا حفظ از یک محدوده مشخص؛ حفظ موضوعی یعنی حفظ آیات مربوط به یک موضوع، یا یک سوره و یا چند سوره خاص و منتخب.
اما به صورت کلی براى حفظ قرآن، لازم است به توصیهها ی زیر که در آغاز حفظ و در میانه راه و در ماندگاری آیات حفظ شده، و در تقویت انگیزه و ... مؤثرند، توجه شود:
1. گرفتن تصمیم جدى و باقى ماندن بر تصمیم.
2. داشتن جوابهاى قانع كننده براى سوالهاى ذیل: چرا حفظ مىكنم؟ فایدهاش چیست؟ قرآن چیست؟ سخن كیست؟ روى من چه اثراتى ممكن است داشته باشد؟ چقدر به قرآن علاقه دارم؟ چه چیزى از قرآن براى من مهمتر است؟ چه كتابى از این مهمتر است؟ و... .
3. قرائت صحیح و روان قرآن به طورى كه در هیچ جاى قرآن مشكل قرائت نداشته باشید.
4. استفاده از یك قرآن خوش خط (مانند خط عثمان طه).
5. انس با صوت قرآن و گوش كردن به نوار ترتیل به ویژه قاریانى كه صداى دلنشین دارند.
6. تقسیم اوقات حفظ به دو بخش(یكى براى حفظ و دیگرى براى تكرار)، زمان حفظ ثابت باشد و بهتر است در مكانى آرام و اوایل صبح بعد از نماز صبح باشد ولى تكرار را می توان هر موقع باشد، انجام داد.
7. انتخاب قسمتى از قرآن (یك صفحه، یا چند آیه)؛ اول چندین مرتبه باید آن را خواند (از روى متن) و سپس از حفظ براى كسى قرائت كرد تا غلطهاى احتمالى را یاد آور شود.
8. خواندن آیه به آیه از حفظ.
9. انتخاب مكانى ثابت و داشتن حوصله.
10. هرگونه كه حفظ مىشود، به همان روش تكرار گردد.
11. در هنگام حفظ، زبان كار كند و صدا بیرون بیاید. شمرده شمرده و با تأنى خوانده شود.
12. هر روز اول محفوظات از حفظ خوانده شود؛ بعداً هفتهاى یك بار و به مرور زمان ماهى یك بار، دوره شود و... اگر به این نحو حفظ گردد، فراموش نمىشود و قرآن خودش در سختىها یار و مددكار شخص خواهد بود.
13. یكی از موثرترین تكنیكهای حفظ قرآن مشاركت در كلاسهای حفظ و كار گروهی كردن و رقابت با دیگران زیر نظر استاد راهنما و شركت در مسابقات است.
14. با مراكز تخصصی حفظ قرآن تماس بگیرید و از نرم افزارها و تجربیاتی كه اساتید فن دارند استفاده كنید.
15. در خصوص حفظ قرآن، سعی کنید بیش از طاقت به خودتان سخت نگیرید. به آرامی و حوصله آیاتی که حفظ کردید مرور کنید و سعی کنید در جلسات و مسجد که می روید آیات حفظ شده را برای دیگران بخوانید. حفظ سریع فراموشی را بدنبال دارد، باید تلاش نمائید تا محفوظات خود را تثبیت کنید، نگهداری محفوظات مهمتر از اصل حفظ است.
16. قوی بودن حافظه و داشتن تمرکز در کنار اهمیت دادن و عشق ورزیدن به حفظ قرآن کریم و داشتن همت عالی و استقامت در کار از شرایط لازم این عمل نورانی است.
17. باید مواظب باشید محفوظات خود را فراموش نکنید، زیرا در روایات مذمت شده است و سبب گرفتاری در قیامت است. 18. توجه به سلامتی جسم و تغذیه مناسب، ورزش، تفریح و استراحت به جا و به اندازه چرا که در شادابی و نشاط و ادامه کار بسیار موثر است.
منبع:پرسمان
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .