سرعین، نگین گردشگری اردبیل
شهر توریستی سرعین بدلیل وجود آبهای گرم متعدد كه اكثریت آنها دارای خواص درمانی است هم چنین برخورداری از شرایط ممتاز آب و هوایی ییلاقی باعث شده تا در فصل تابستان مورد توجه گردشگران قرار گیرد بطوریكه متوسط مراجعات توریستها در روزهای تابستان 30 هزار نفر و حتی در روزهای تعطیل و شرایط مساعد آب و هوایی حتی به 100 هزار نفر هم برسد.
پذیرایی مناسب و آبرومندانه از این تعداد مسافر داخلی و خارجی و غلبه برمشكلات ساختاری و نارسایی های زیربنایی شهر از اهمیت خاصی برخوردار است.
افزایش امكانات موجود در جهت سرویس دهی مناسب به گردشگران متناسب با افزایش جذب گردشگر به منطقه و افزایش تعداد روزهای اقامت توریستها باید مد نظر قرار گیرد.
امروزه مسئله جذب توریست در شهر توریستی سرعین با دو چالش عمده مواجه بوده که هر لحظه ادامه حیات آنرا تهدید می كند.
1- ترك زود هنگام توریستها بدلیل كمبود امكانات اقامتی و تفریحی
2- نارضایتی توریستها وامكان كاهش تعداد آن با بروز مشكلات بهداشتی و احیاناً فرهنگی و اجتماعی
در راستای افزایش تعداد روزهای مراجعات مسافران به شهر از حدود 100 روز به كل طول سال امكانات مناسب باید فراهم گردد از جمله این امكانات ورزشی و تفریحی كه طی سالهای اخیر به بهره برداری رسیده است تله اسكی آلوارس می باشد ابتدا قرار بود تله كابین نیز در این منطقه احداث شود ولی از زمان آغاز عملیات پروژه (سال 79) تا سال 85 تله كابین احداث نگریده است.
علاوه براین با در نظر گرفتن جاذبه های تاریخی منطقه مانند روستای تاریخی كنزق در 2 كیلومتری شهر و افزایش امكانات زیربنایی د رآن بالاخص جاده ارتباطی آن، تقویت اردوگاههای تفریحی درنزدیكی شهر، با كمك گرفتن از جاذبه های توریستی موجود در اردبیل و شهرستانهای اطراف می توان به اهداف مورد نظر دست یافت.
برگزاری همایشها، سمپوزیوم ها، سمینار های استانی وكشوری در سرعین علاوه بر رونق اقتصادی و غنای فرهنگی نقش موثری در شناساندن قابلیت ها وجاذبه های آن به سایر مناطق خواهد داشت همانند سایر كشورهای خارجی با شركت در سمینارها ونمایشگاه های بین المللی و با ایجاد سایت های تبلیغاتی اینترنتی می توان به معرفی قابلیت ها و استعدادهای منطقه پرداخت اجرای این برنامه بدون مشاركت بخش خصوصی امكان پذیر نخواهد بود.
از سوی كارگروه گردشگری استان برنامه های زیر برای افزایش ورود توریست به منطقه سرعین اتخاذ شده است.
تهیه طرح جامع توریستی سرعین، طرح ساماندهی شهر و هم چنین مطالعه طرح احداث و اجرای پارك 12هكتاری و كمپینگ روستای توریستی ویند كلخوران و مسیر سلامت 7/1 كیلومتری افزایش مراكز تفریحی و ورزشی، احداث ترمینال مسافربری احیا و مرمت آثار باستانی از جمله تپه آناهیتا ، روستای كنزق و غارهای باستانی ،احداث وتكمیل مسیر ارتباطی سرعین، ویله دره، احداث بلوار و واحدهای اقامتی در روستای توریستی ویله دره ، تكمیل اردوگاههای تكمیل محور میمند به آلوارس احداث آموزشكده آبدرمانی وگیاهان دارویی،و … اجرای به موقع این طرحها جز بااختصاص بودجه مناسب و به موقع از سوی دولت ممکن نخواهد بود. طرح احداث دهكده توریستی سرعین كه از اسفند سال 83 آغاز گردیده و قرار براین بود كه در این دهكده یك باب هتل پنج ستاره، آبدرمانی مجهز ، شهربازی ،استخر روباز و … بامشاركت كشورهای تركیه ، سوئیس و … احداث شود كه متاسفانه پس از گذشت 18 ماه فقط محوطه آن دیوار كشی شده وتاكنون پروژه هیچ پیشرفتی نداشته است.مجموعهی كمنظیری از خانههای سنگی در دهكدهی صخرهیی كلخوران اردبیل در فاصلهی بیش از چهار كیلومتری سرعین، روستای ویند كلخوران با آثار باستانی مانند دهكدهای صخرهیی و شگفتانگیز، جاذبهها و مناظر طبیعی در امتداد درهی زیبای ورنیاب، گورستانهایی متشكل از سنگ قبرهایی دیدنی مربوط به دورههای گذشته قرار دارند كه در مجموع، این مكان را بهصورت موزهای تاریخی، هنری و طبیعی درآورده است.
درهی زیبای ورنیاب درهای طولانی است كه از دامنهی تپههای روستای ورنیاب تا قسمت انتهای مزرعههای روستای ویند كلخوران ادامه دارد. در امتداد جادهی روستای ویند كلخوران و در دامنههای تپهها، گورستانهایی با سنگ قبرهای تراشخورده بهدست انسانهای خلاق و ساكنان پیشین این دیار وجود دارند كه عمدهی این سنگ قبرها بهشكل حیوانهایی مانند قوچ، پلنگ و شكلها و علامتهای دیگری مانند سنگ قبرهای صندوقیشكل، مكعبمستطیل و نقشهای هندسی با حجاریهایی روی آنها و علایمی دیدنیاند كه هر یك از آنها در نوع خود اثری درخور تحسین هستند.
بسیاری از این سنگ قبرها با توجه به علایم و اشكال آنها مشخص و متمایز از دیگر سنگ قبرها هستند كه به احتمال زیاد با توجه به شباهت اشكال و نقوش آنها به سنگ قبرهای منطقههای همجوار كه كارشناسان دربارهی آنها تحقیق كردهاند، به دوران سلجوقی، تیموری و صفوی تعلق دارند.
علاوه بر جاذبههایی كه به آنها اشاره شد، در زیر تپهها و صخرههای اطراف این روستا، دهكدهای سنگی با مجموعهای از خانههای سنگی منفرد بهصورت یك پدیدهی معماری، تاریخی و باستانی استثنایی وجود دارد كه شكل كنده شدن خانهها در زیر تپههای سنگی و رسوبی و نوع كنده شدن آنها كه به خلق چنین آثاری منجر شده، در نوع خود كمنظیر است.
دهكدهی صخرهیی ویند حدود پنج كیلومتری جنوب غربی سرعین و در نزدیكی جادهی اردبیل قرار گرفته است. مناطقی كه خانههای سنگی در آن قرار گرفتهاند، قوردی قیه، تپهی چلهخانه، قره قیه و مسجد یری نامیده میشوند.
سفالهای پراكنده در سطح و داخل خانههای سنگی به دورههای مختلف تعلق دارند؛ سفالهای مربوط به دورهی اشكانی، سفالها و قوسهای جناغی در كندههای صخرهیی شبیه به آثار ساسانیان و همچنین آثار و علایمی مربوط به دورانهای اسلامی مانند سلجوقی، تیموری و صفوی كه از استمرار استفاده از این خانههای سنگی در طول تاریخ حكایت میكنند.
در تپهی چلهخانه، بیشتر خانههای سنگی در زیر زمین قرار دارند. البته سقف تعدادی از آنها بر اثر عوامل مختلف فروریخته و یا بهسبب پر شدن فضاهای داخلی، امكان بازدید از آنها فراهم نیست.
تعداد قابل توجهی از خانهها با ویژگیهای منحصربهفرد سالم باقی ماندهاند كه به دو مورد از آنها میتوان اشاره كرد؛ یكی از آنها در فاصلهی یكصد متری از جادهی شنی منتهی به ویند كلخوران قرار دارد كه در ورودی آن سكویی از سنگ به ارتفاع 60 سانتیمتر از كف است كه دو ستون استوانهیی به قطر 50 تا 60 سانتیمتر در دو طرف سكو قرار گرفتهاند. همچنین جاچراغیها و تاقچههای كوچكی در داخل این واحد وجود دارند.
در دو قسمت شمالی و جنوبی در ارتفاع 60 سانتیمتری حلقههایی از سنگ كنده شدهاند كه مانند این حلقههای سنگی در قسمت پایین دیوار نزدیك كف وجود دارند، اما بهدلیل پر شدن كف مشخص نیستند. هرچند اطلاعات دقیقی دربارهی كاربری آنها در اختیار نیست، ولی از شكل ظاهری و ردیف كنده شدن آنها چنین به نظر میرسد كه این حلقههای سنگی برای بستن دست و پای افراد و احتمالا اسرا و زندانیان بهصورت پشت به دیوار بوده است.
بسیاری از این خانه و كندههای صخرهیی این منطقه، پلانی مربع، مستطیل و بیضیشكل و غیر هندسی دارند كه همه نوع زیستگاه مانند اتاقهای منفرد و حجیم در ابعاد مختلف با راهروهای مرتبط با هم و سقفهای هلالیشكل و قوسهای جناغی مسطح با تاقچهها، جاچراغی و جای رختخواب وجود دارند كه در دل كوهها و صخرههای منطقه پراكندهاند و به لحاظ تعداد زیاد، تنوع آنها و قابل توجه بودن از لحاظ تاریخی و باستانی بهصورت یكی از كانونهای علمی، تفریحی و گردشگری ممتاز میتوانند درآیند.
منبع:
مطالب مربوط به استان: