تکرارهای هدفمند قرآن، نقد دکتر سها
یكى از راه هایى كه قرآن كریم در پیامرسانى خود از آن استفاده كرده، تكرار یك كلمه یا جمله یا یك آیه كامل است. بدون تردید این كار تحصیل حاصل و خالى از فایده نیست بلكه آثار و فوائدى دارد و از محسنات سخن به شمار مىرود. قرآنپژوهان تكرار در قرآن را به دو گونه تقسیم كردهاند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : دوشنبه 1396/11/09 ساعت 15:53

تکرارهای هدفمند قرآن، نقد دکتر سها
دکتر سها، در اولین قسمت فصل معرفی قرآن گفته قرآن تکرار دارد و نمونه هایی آورده و مدعی شده است با حذف تکرارها حجم قرآن 20% می شود! و بدین وسیله خواسته ضعف و نقص به قرآن وارد کند، اما به اهداف، اسرار و حکمت تکرارها توجه نکرده و یا توجه کرده اما نخواسته بدان ها اشاره کند!.باید دانست:
چون قرآن كتاب هدایت و تربیت است نه كتاب علمى و كلاسیك لازم است نكاتى را در موارد مختلف و به بهانهها و مناسبت های گوناگون یادآور و متذكر گردد تا در نفس انسان ها تأثیر كند و لذا نظمى ویژه غیر از نظم متون علمى دارد كه با هدف خاص خودش مناسب است.یكى از راه هایى كه قرآن كریم در پیامرسانى خود از آن استفاده كرده، تكرار یك كلمه یا جمله یا یك آیه كامل است. بدون تردید این كار تحصیل حاصل و خالى از فایده نیست بلكه آثار و فوائدى دارد و از محسنات سخن به شمار مىرود. قرآنپژوهان تكرار در قرآن را به دو گونه تقسیم كردهاند:
1ـ تكرار لفظى یعنى اینكه لفظى به صورت مفرد یا مركب بیش از یك بار گفته شده باشد.
2ـ تكرار معنوى: مقصود از این نوع تكرار، تكرار یك مضمون یا مفهوم است مانند تكرار داستان ابراهیم یا موسى و مانند آن كه در موارد زیادى با جملات و عبارات متفاوتى تكرار شده و یا از مقاطع مختلف شروع شده است.
قرآن پژوهان تكرار لفظى را به اقسام ذیل تقسیم نمودهاند:
الف. گاهى تكرار جمله كامل در میان سورههاى مختلف است مثل «و ما ظلمونا و لكن كانوا انفسهم یظلمون» (بقره، آیه 75) این آیه در سوره اعراف آیه 160 هم تكرار شده است و مانند «كانوا اشد منهم قوة» كه در سوره روم آیه 9 و سوره فاطر آیه 44 و سوره غافر آیه 21 تكرار شده است.
ب. گاهى جمله تكرارى در كنار هم قرار گرفته است مانند «اصحاب الیمین ما اصحاب الیمین» (سوره واقعه، آیه 27) و «فان مع العسر یسرا ان مع العسر یسرا» (انشراح، آیات 6 و 7) همین حالت در سورههاى حاقه آیات 17 و 18 و سوره تكاثر آیات 3 و 4 نیز آمده است.
پ. گاهى هم یك جمله در فواصل آیات یك سوره تكرار شده است مانند «فباىّ آلاء ربكما تكذبان» كه در سوره رحمن 31 مرتبه تكرار شده و «ویل یومئذٍ للمكذبین» نیز در سوره مرسلات 10 مرتبه آمده است.
آنچه مهم است پاسخ به پرسش از فلسفه و اسرار تكرار در قرآن است.
قرآنپژوهان در رابطه با این موضوع مطالبى را بیان كردهاند و حتى عالمانى مانند محمود بن حمزة بن نصر كرمانى كتابى مستقل تحت عنوان «اسرار التكرار فى القرآن» به نگارش درآوردهاند.
پاسخ مختصر در این زمینه چنین است:
اولاً، تكرار مخلّ فصاحت و شیوایی کلام نیست زیرا در علم معانى و بیان و بدیع نیامده كه كلام فصیح آن است كه از تكرار خالى باشد. بلكه گاهى با توجه بر شرایط و مقتضیات سخن تكرار ضرورت هم پیدا مىكند.از این رو گفتهاند: تكرار در كلام فصیح بر انواعى تحقق مىیابد:
یكى از آنها تكرارى است كه براى مدح آمده است مانند «و السابقون السابقون اولئك المقربون»، (سوره واقعه، آیات 10 و 11). در سوره مائده، آیه 93 اینگونه تكرار هم هست.
دیگرى تكرار براى وعید یا تهدید است مثل «الحاقه ما الحاقه»، (سوره حاقه، آیات 1 و 2)، و«و ما ادریك ما یوم الدین ثم ما ادریك ما یوم الدین»، (سوره انفطار، آیات 17 و 18)؛
و سومى تكرار براى استبعاد است مانند «هیهات هیهات لما توعدون»، (سوره مؤمنون، آیه 36).
ثانیا، این گونه تكرارها، یا براى تأكید مطلب و تقریر كلام است؛ مثل این كه پدرى فرزند خطاكارش را مخاطب قرار دهد و بگوید: آیا فراموش كردى كودكى خرد و ناتوان بودى و چه خون جگرها براى پرورش تو خوردم؟! آیا فراموش كردى براى تو همسر مناسب انتخاب كردم؟! آیا فراموش كردى براى تو مسكن خریدم؟! قرآنپژوهان گفتهاند تكرار در سورههاى رحمن و مرسلات از این قبیل است. و یا براى نشان دادن عظمیت و اهمیت موضوع است. چنان كه «الحاقه ما الحاقه» و مشابه آن اینگونه است. و یا به خاطر اشاره به مطلبى جدید است. همچنان كه در آیه 185 سوره بقره، عبارت «و من كان مریضا او على سفرٍ...» براى اشاره به مفهوم «یرید الله بكم الیسر و لایرید بكم العسر» تكرار گردیده است. و یا براى این است كه میان موضوع و محمول یا مبتدا و خبر فاصله زیادى مىافتد كه در این صورت تكرار موضوع یا مبتدا براى یادآورى مفید است.
منبع:پرسمان
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .