قمه زنی در حرم امام حسین(ع)
روز عاشورا در حرم ابا عبد الله الحسین علیه السلام مشاهده می شود كه از طرف خود تولیت حرم فرش ها جمع می شود ، به در و دیوار پلاستیك می زنند و فضا را برای قمه زنی فراهم می كنند . عده ی كثیری هم قمه زنی می كنند . به در و دیوار حرم هم فتواهای مراجع عراق درباره جواز قمه زنی را هم می زنند ؟ تحلیل و توجیه درست این موضوع چیست ؟ چقدر صحت دارد ؟
پاسخ: متاسفانه هر چند اجماع اغلب علمای شیعه در مخالفت با اقدام ناشایست قمه زنی است اما تولیت حرم امام حسین علیه السلام بر اثر فشار برخی افراد تندرو و نیز فتوای برخی مراجع اقدام به درست كردن جایگاهی برای قمه زدن در حرم مطهر سید الشهداء (ع) می نماید كه با پخش آن از برخی رسانه ها مانند شبكه تلویزیونی امام حسین(ع) و نیز سایتها اینترنتی موجب وهن شیعه شده است. این عمل تا آنجا پیش رفته است كه بسیاری از رسانه های غربی از تصاویر خشن این اقدام ناشایست تبلیغات شدیدی را بر ضد شیعیان انجام داده اند.
به هر حال در رابطه با قمه زنى هیچ دستورى از ناحیه شرع نرسیده و برخى از فقها نیز درباره آن چیزى نگفتهاند، لیكن كسانى كه متعرض حكم آن شدهاند عموماً در دو صورت آن را جایز نمی دانند: 1) در صورتى كه مشتمل بر ضرر قابل توجه براى شخص باشد. 2) در صورتى كه موجب وهن اسلام یا تشیع گردد و با توجه به این كه در حال حاضر این مسأله در سطح جهانى مورد تبلیغات سوء بر علیه اسلام و شیعه مىشود ترك آن بهتر است. بنابر نظر بعضى از مراجع مانند آیات عظام فاضل لنكرانى، مكارم شیرازى و تبریزى، عزادارى و سینهزنى و امثال اینها براى سید مظلومان از كارهایى است كه موجبات تقرب به خداوند عالم است و اما از اعمالى كه موجب سوء استفاده دشمنان اسلام و وهن دین مىشود باید اجتناب شود. آیت ا... مكارم شیرازی، استفتاءآت جدید، ج1، ص158، قم، نسل جوان، 1381، چاپ سوم به نظر مقام معظم رهبری: قمهزنى علاوه بر اینكه از نظر عرفى از مظاهر حزن و اندوه محسوب نمىشود و سابقهاى در عصر ائمه(ع) و زمانهاى بعد از آن ندارد و تأییدى هم به شكل خاص یا عام از معصوم(ع) در مورد آن نرسیده است در زمان حاضر موجب وهن و بدنام شدن مذهب مىشود بنابراین در هیچ حالتى جایز نیست. بنابراین قمه زنی، زنجیر تیغی زدن و ... كه به مرور زمان و در اثر سهل انگاریها، در عزاداری سالار شهیدان وارد شده است بی تردید از مصادیق عزا و سوگواری به شمار نمی آید بلكه از آفتها و منكرات آن است و این گونه مراسم(قمه زنی) از نظر شرعی هیچ گونه پایه و مبنای دینی ندارد و صرفا از روی علاقه به اباعبدا... حسین(ع) انجام می گیرد. بدون شك اگر به وسیله آن ضرری بر بدن وارد شود - كه حتما ضرر وارد می شود- حرام است و مومنین باید از آن اجتناب كنند و اگر ضرری هم وارد نسازد- در عرف امروز- موجب بدبینی و وهن مذهب است و باید از آن جلوگیری شود و لذا مقام معظم رهبری فرموده است «مخفی نیست كه بیشترین این امور(قمه زنی و ...) باعث بدنامی و وهن مذهب اهل بیت(ع) می شود و این از بزرگترین ضررها و خسارت ها است.» آیت ا... العظمی سید علی خامنه ای، اجوبه الاستفتاءآت، ترجمه فارسی، تهران، انتشارات بین الملل هدی، چاپ پنجم1382، ص326 V و بهترین شیوه عزاداری، تشكیل مجالس با شكوه و ذكر اهداف مقدس امام حسین(ع) و تاریخچه كربلا و تحلیل فرازهای آن و مراسم سوگواری و هم چنین تشكیل دسته جات عزاداری با شكوه، توأم با برنامه های بیدار كننده و پرمحتوی است كه روشن كننده اهداف عزاداری امام حسین(ع) باشد. و اما مسئله زود خوب شدن و یا چه بسا صدمه نخوردن. دلیل بر پسندیده بودن آن نیست چنان كه برخی فرقه ها حتی شیشه می خورند و یا اشیاء نوك تیز در دست، شكم و... خود فرو می برند و حتی احساس درد هم نمی كنند. وبه نظر آیات عظام وحید، بهجت ،صافی ،سیستانی ، اگر قمه زنی موجب ضرر معتد به نشود ونیز موجب هتك مذهب نباشد اشكال ندارد.
منبع:پرسمان دانشجویی