وي در پايان سال اول در شهر رن فرانسه موفق به دريافت جايزه لابراتور تشريح دانشکده پزشکي شد. وي در سال 1314 نخستين ايراني بود که توانست در کنکور انترني بيمارستان پاريس موفق شود. رساله دكتراي خودرا تحت عنوان (( وقفه تنفسي شيرخواران )) با درجه بسيار خوب گذرانيد و در سال 1315 با دوشيزه زهرا قريب , دختر مرحوم آقا ميرزا عبدالعظيم خان قريب ازدواج كرد ودر سال 1317 به ايران بازگشت نمود.
از مهمترين اقدامات ايشان بنيانگذاري و تأسيس اولين بيمارستان تخصصي کودکان به همراه دکتر اهري بود .
در سال 1319 کتاب بيماريهاي کودکان را به چاپ رساند . دکتر قريب در سال 1321 به دريافت نشان عالي دولت فرانسه شد و در سال 1350 به عضويت هيئت مديره انجمن بين المللي بيماريهاي کودکان در آمد. همچنين در آخرين سالهاي عمر وي موفق به نشان درجه اول فرهنگ از وزارت آموزش و پرورش شد.(1)
وي در طول سالهاي فعاليت علمي خود در کنگره هاي مختلف بين المللي در کشورهاي مختلف از جمله فرانسه، آمريکا، کانادا، ژاپن، ترکيه و اتريش شد و عضويت چندين مجمع علمي بين المللي را برعهده داشت. ايشان اولين تعويض خون را در ايران انجام دادند و از بنيانگذاران انتقال خون در ايران بودند.
زنده ياد دكتر محمد قريب به دنبال يك بيماري طولاني و چند بار جراحي در خارج از كشور در تاريخ جمعه 27 ديماه 1353 به علت ناراحتي شديد شكم تحت عمل جراحي قرار گرفت كه متاسفانه عارضه سرطان تمام شكم را فرا گرفته بود و بعد از پنج روز استاد در بامداد سهشنبه اول بهمن ماه 1353 در سن 65 سالگي چشم از جهان فرو بست.
دكتر عبدالحميد حسابي ، استاد جراحي دانشگاه علوم پزشكي تهران به عنوان يكي از شاگردان استاد قريب مي گويد :
تعجب نكنيد كه يك جراح چگونه شاگرد يك استاد بيماريهاي كودكان بوده است...؟ اين شاگردي مربوط به دوران دانشجويي پزشكي است. در زمان ما دانشجويان در سال چهارم بايد يك دوره بيماريهاي اطفال را ميگذراندند. منتهي وسعت طب اطفال و محدوديت دوره چند ماهه؛ دانشجويان علاقهمند آن دوره را راضي نكرد و همگي از دكتر قريب تقاضا كردند در دوران تعطيلات تابستان همه دانشجويان اجازه داشته باشند از محضر ايشان بهرهمند گردند. از آنجا كه بخش كودكان آن سالهاي بيمارستان هزار تختخوابي - امام خميني فعلي - با آن اطاقهاي كوچك و تختهاي كوچكتر گنجايش آن همه دانشجو را نداشت و آمفي تئاتر بيمارستان را هم بعلت تعميرات تابستاني در اختيار ما نميگذاشتند دانشجويان از استاد خواهش كردند اگر ممكن است در فضاي آزاد شمال بيمارستان تجمع كرده و استاد در مورد بيماران و مشكلات طب اطفال بحث نمايند . موافقت استاد شوري در دانشجويان برانگيخت، به طوري كه غير از دانشجويان سال چهارم آن زمان؛ بسياري از كارورزان و دستياران بخشهاي ديگر بيمارستان هم در اين گردهمآئي روزانه حضور مييافتند. دكتر قريب در فضاي آزاد شمال بيمارستان روي صندلي مينشست و بقيه ايستاده يا نشسته روي زمين گرد ايشان حلقه ميزدند و كودكان بيمار يك به يك روي برانكارد آورده شده و درباره بيماريهاي آنها بحث و مجادله ميشد . اين اجتماع خاطرهانگيز كه بسياري از شاهدان آن خوشبختانه زنده هستند. آنچنان در فضاي آموزشي آن ايام انعكاس پيدا كرد كه مدتها نقل محافل پزشكي بود. تجمعي كه بدين منظور نه قبل از آن برگزار شده بود و نه بعد از آن برگزار گرديد.
و نيز دكتر رباني با ذكر خاطرات دانشجويي خود در زمان حيات دكتر قريب چنين مي گويد : يكي از ويژگي دكتر قريب كه براي من جالب بود اداي احترام استادان و دانشجويان به استاد قريب بود به طوري كه وقتي استاد در جمعي وارد ميشود در رفتار همه نشانه احترام به استاد به چشم ميخورد. ايشان در آموزش به قدري مسايل را راحت و ساده بيان ميكردند كه همه دانشجويان به خوبي درس را فرا ميگرفتند و خود من هم با گذشت سالها شاگردي در محضر استاد هنوز هم مشخصات رژيم تب رودهاي را كه ايشان آموزش دادند، بياد دارم.
دکتر قریب یکی از شخصیت های تاثیرگذار در تاریخ پزشکی معاصر ایران
پروفسور حسین قریب، استاد کالج پزشکی مایو کلینیک آمریکا و فرزند ارشد زنده یاد دکتر محمد قریب گفت: اگر بخواهیم تاریخ 150 سال اخیر پزشکی را محور سخنرانی امروز قرار دهیم، قطعا نیاز به ساعات و جلسات متمادی در این زمینه داریم، دکتر قریب با اشاره به سه تن از تاثیرگذارترین افراد در تاریخ پزشکی ایران گفت: اولین شخص یک نخست وزیر مقتدر است که با تاسیس مدرسه دارالفنون قدم اول را در زمینه آموزش در کشور نهاد؛ امیر کبیر با تاسیس مدرسه دارالفنون در ایران اقداماتی نظیر برپایی نظم و آسایش در مملکت، وضع قوانین جدید در ادارات و انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه را در کارنامه زندگی خود دارد که مورد حسادت رقبای آن زمان خود قرار گرفت و در حمام فین کاشان درست چند روز قبل از افتتاح رسمی مدرسه دار الفنون کشته شد. دومین شخصی که در تاریخ علم پزشکی تاثیر گذار بوده است، "چارلزاوبرلن" نام دارد و سومین نفر، دکتر محمد قریب، پدر بزرگوار بنده است.(2)پی نوشت:
1- لحظاتی با یاد دکتر محمد قریب بنيانگذار طب نوين اطفال در ايران، موسسه مطالعات و پژوهش هاي سياسي
2- دکتر قریب یکی از سه شخصیت تاثیرگذار در تاریخ پزشکی معاصر ایران بود، خبرگزاری ایسنا