شعر و قرآن
با توجه به آیه شریفه وَ الشُّعَراءُ یَتَّبِعُهُمُ الْغاوُونَ ... چرا قرآن از شعر نكوهش مىكند با آنكه شعر یكى از هنرهاى هفتگانه است؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ : شنبه 1396/10/30 ساعت 17:46

قرآن، درباره چنین شاعران بىهدفى كه جز تأمین منافع مادى و ارضاى نامشروع احساسات جنسى و غرایز پست حیوانى، انگیزهاى ندارند، چنین مىفرماید:
وَ الشُّعَراءُ یَتَّبِعُهُمُ الْغاوُونَ، أَلَمْ تَرَ أَنَّهُمْ فِی كُلِّ وادٍ یَهِیمُونَ، وَ أَنَّهُمْ یَقُولُونَ ما لا یَفْعَلُونَ «1»؛ «تنها افراد گمراه از شاعران پیروى مىكنند! آیا نمىبینى كه آنان درباره هر چیزى به دروغ سخن مىگویند، و آنچه را كه مىگویند عمل نمىكنند؟!».
از این آیات، استفاده مىشود كه هدف قرآن، آن دسته از شاعرانى است كه بر اثر نداشتن مایههاى مذهبى و نگهبان باطنى، صفات زیر را دارند:
1. رهبرى گمراهان یَتَّبِعُهُمُ الْغاوُونَ.
2. گفتار آنان را حد و مرزى نیست؛ چه بسا باطل را حق جلوه داده و احیاناً حق را در نظر مردم، بد معرفى مىكنند فِی كُلِّ وادٍ یَهِیمُونَ.
3. چون به گفته خود معتقد نیستند، به هنگام عمل، به آنچه مىگویند عمل نمىكنند. وَ أَنَّهُمْ یَقُولُونَ ما لا یَفْعَلُونَ.
از این رو حضرت صادق علیه السلام درباره معناى این آیه فرمود: «مقصود، داستانسرایان دوران جاهلى هستند كه به عنوان سرگرمى نادرست اشعارى را مىسرودند.
هنگامى كه آیات فوق نازل گردید، گروهى از شاعران عصر رسالت كه همگى به وسیله اشعار خود از اسلام و مسلمانان حمایت مىكردند، خدمت پیامبر صلى الله علیه و آله رسیدند و گفتند: [با توجه به این آیه] سرانجام زندگى ما جز تباهى چیزى نیست!
در این موقع، آیه إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا ... نازل گردید و این گروه مؤمن را- كه به جهت حق و عشق به معنویت، شعر مىگویند- استثنا كرد».
لذا هر نوع سرودهاى كه در آن احساسات پاك و شورانگیز گوینده، از عشق به بیان حقیقت، مبارزه با باطل و دعوت به كارهاى نیك سرچشمه گیرد؛ مشمول آیههاى دیگرى خواهد بود كه مىفرماید:
إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ ذَكَرُوا اللَّهَ كَثِیراً وَ انْتَصَرُوا مِنْ بَعْدِ ما ظُلِمُوا ... «1»؛ «مگر افرادى كه به خدا ایمان دارند و عمل نیك انجام مىدهند و بسیار خدا را یاد مىكنند و در برابر ستمى كه كشیدهاند، دادخواهى مىكنند».
روشن است كه هر گوینده و سرایندهاى كه زیر بناى افكار و سخنان او را ایمان به خدا، عمل صالح، یاد خدا و انتقام از ستمگران تشكیل دهد؛ در اشعار و گفتارش چیزى جز حكمت، موعظه، ترویج حق و نابودى باطل، پیدا نمىشود. از این نظر، پیامبر عالى قدر اسلام صلى الله علیه و آله درباره این دسته از شاعران فرموده است: «انَّ مِنَ الشِّعْرِ لَحِكْمَةٌ» «2»
؛ «پارهاى از شعرها دانش و حكمت است».
تأثیر شعر آموزنده و سروده مفید در روحیه اجتماع، قابل انكار نیست و گاهى آن چنان قدرت آفرین است كه چیز دیگرى نمىتواند جایگزین آن گردد.
از این رو، پیشوایان اسلام همواره از سرودههاى شاعران با ارزش، استقبال نموده و آنان را مورد احترام و محبت خود قرار مىدادند. روزى كه دعاى پیامبر صلى الله علیه و آله درباره نزول باران مستجاب گردید، به یاد عموى خویش ابوطالب علیه السلام افتاد و فرمود: اگر ابوطالب زنده بود، از دیدن این منظره، شاد و خرسند مىشد. آیا كسى هست كه شعر او را براى ما بخواند؟ یكى برخاست و گفت: ظاهراً مقصود شما این شعر است:
و ما حملت من ناقه فوق ظهرها ابر و اوفى ذمه من محمد «1»
«هیچ مركبى در جهان كسى را بر پشت خود حمل نكرده است كه نیكوكارتر و باوفاتر از محمد باشد».
پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود: گوینده این شعر، حسان بن ثابت است. در این لحظه امام على علیه السلام برخاست و اشعارى چند از سرودههاى پدر والامقام خود را خواند، كه نخستین بیت آن، این است:
و ابیض یستسقى الغمام بوجهه ثمال الیتامى عصمه للارامل «2»
«چهره روشنى كه به احترام آن، باران از ابر درخواست مىشود، شخصیتى كه پناهگاه یتیمان و نگهبان بیوه زنان است».
سپس یكى از افراد طایفه بنى كنانه برخاست و از حضرتش اجازه گرفت كه اشعارى را درباره آن حضرت بخواند. حضرت اجازه داد و او اشعار خود را خواند.
پیامبر صلى الله علیه و آله درباره او چنین دعا فرمود: «لك لكل بیت قُلُته بیت فى الجنة» «3»؛ «در برابر هر بیتى از این اشعار خانهاى در بهشت دارى».
هنگامى كه عبدالرحمان بن كعب از پیامبر اكرم صلى الله علیه و آله درباره شعر پرسید، آن حضرت پاسخ داد: «ان المومن مجاهد بسیفه و لسانه فوالذى نفسى بیده لَكانَّما ینضحونهم بالنبل» «1»
؛ «مرد با ایمان با شمشیر و زبان خود از حریم حق دفاع مىكند، به خدایى كه جان من در دست او است، سرودههاى شما بسان تیرى است كه به قلب و چشم دشمن مىنشیند».
تقدیر امام سجاد علیه السلام از فرزدق و حضرت صادق علیه السلام از هاشمیات كمیت و امام رضا علیه السلام از دعبل خزاعى نمونهاى از تأیید شعرها و شاعران مدافع حق و حقیقت است.
منبع :پرسمان/معارف
این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .