تبیان، دستیار زندگی

از خیام تا فروغ در کتاب تازه محمدهاشم اکبریانی

کتاب تازه محمدهاشم اکبریانی که قرار است به زوی منتشر شود شامل مباحث نظری و تئوریک درباره اشعار شاعران از دوره کلاسیک تا شاعران معاصر است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
محمدهاشم اکبریانی

محمدهاشم اکبریانی از کتاب تازه‌ای که در دست انتشار دارد خبر داد و گفت: این کتاب مجموعه‌ای از مباحث نظری و تئوریک در زمینه اشعار حافظ و مولوی است که بیشتر از لحاظ اندیشه،‌ محتوا و منظومه فکری به آن‌ها پرداخته شده است. در این کتاب به اشعار حافظ، مولوی، خیام، فروغ فرخزاد، احمد شاملو و سهراب سپهری از لحاظ اندیشه پرداخته‌ام و بحث اصلی این است که اندیشه این شاعران تا چه حد با جهان مدرن همسو است.

وی افزود: اندیشه شاعرانی مانند حافظ و مولوی در حوزه اجتماعی به نوعی به سمت تمرکزگرایی سوق پیدا می‌کند. این اندیشه مرکزی راه را به آنان نشان می‌دهد و در اشعارشان شخصیت‌هایی مانند استاد، پیرمغان و پیر خرابات شکل می‌گیرد که اوج وارستگی و همه چیز در آن‌ها نمایان می‌شود.

نویسنده مجموعه‌ داستان «آرام‌بخش می‌خواهم» ادامه داد: در اشعار کلاسیک خیام اندیشه مرکزی مشابه حافظ و مولوی وجود ندارد و اندیشه خیام از این دو منفک می‌شود. خیام به حقیقت مطلق اعتقادی نداشته و در اشعارش به دنبال شخصیت‌های فرهی مانند استاد و پیرمغان نیست.

نویسنده رمان «زندگی همین است» درباره وجود اندیشه تمرکزگرایی در شاعران معاصر عنوان کرد: اندیشه تمرکزگرایی در شعر شاملو هم پیدا می‌شود. شاملو هم به حقیقت مطلق اعتقاد داشته و آن حقیقت مطلق خودش را در ایدئولوژی نشان می‌دهد و شخصیت‌هایی مانند «کیوان» و «وارطان» در شعر او قدعلم می‌کنند.

اکبریانی درباره تفاوت شعر شاملو با شاعرانی مثل فروغ گفت: شعر فروغ ادامه شعر خیام است. در شعر فروغ هم خبری از خوبی مطلق نیست و شخصیتی که خواننده به آن برای رسیدن به خوبی تمسک جوید،‌ معرفی نشده است و انسان ایده‌آلی تصویر نشده است.

این منتقد ادبی درباره رمانی که دست انتشار است،‌ اظهار کرد: رمانی به نام «چاه ویل» هم به زودی قرار است از نشر چشمه به قلم من منتشر شود.

این نویسنده همچنین از رمانی که در دست نوشتن دارد خبر داد و گفت: درباره رمانی که می‌نویسم این چند جمله را می‌گویم که؛ انسان اگر هدف نداشته باشد،‌ گم نمی‌شود. چون انسانی که هدف دارد،‌ برای رسیدن به هدف اگر از مسیر اصلی منحرف شود، گم می‌شود.

منبع: ایبنا