تبیان، دستیار زندگی

آشنایی با مدرسه علمیه آیت‌الله بروجردی (قم)

مدرسه علمیه آیت‌الله بُروجردی مشهور به مدرسه خان (تأسیس ۱۱۲۳ق) در ضلع شرقی آستانه حضرت فاطمه معصومه و جنب بازارچه معروف به گذرخان واقع شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مدارس حوزه
مدرسه علمیه آیت‌الله بروجردی (قم)
مدرسه علمیه آیت‌الله بُروجردی مشهور به مدرسه خان (تأسیس ۱۱۲۳ق) در ضلع شرقی آستانه حضرت فاطمه معصومه و جنب بازارچه معروف به گذرخان واقع شده است. این مدرسه در دوره صفویه ساخته شد و چون به دستور آیت‌الله بروجردی تجدید بنا گردید، به نام وی مشهور شد.
تاریخچه
سنگ بنای این مدرسه در سال ۱۱۲۳ق در دوره صفویه توسط شخصی به نام مهدی‌ قلی‌خان نهاده شد. این مدرسه که در نزدیکی حرم حضرت معصومه واقع شده، در بنای اولیه دارای چهار اتاق در یک طبقه بود که به مرور زمان رو به ویرانی رفت.
تجدید بنا و کتابخانه
در زمان مرجعیت آیت‌الله بروجردی، این مدرسه تجدید بنا شد و به سه طبقه و حجرات متعدد ارتقا یافت .عمیلات ساختمانی مدرسه در رجب ۱۳۷۸ق آغاز و در شوال ۱۳۷۹ق پایان یافت.
به دستور آیت‌الله بروجردی برای استفاده طلاب این مدرسه و دیگر طلاب، کتابخانه مستقلی نیز در نظر گرفته شد که در زمان حیات وی، کتب زیادی برای تجهیز آن خریداری گردید.
مدارس حوزه
تولیت
در زمان حیات آیت الله بروجردی نظارت بر امورات مختلف مدرسه بر عهده آقا مجتبی عراقی بود. پس از درگذشت آیت الله بروجردی، تولیت آن برعهده فرزندش سید محمدحسن طباطبائی قرار گرفت و پس از او فرزندش سید محمدصادق طباطبائی آن را بر عهده گرفت. بعد از وفات وی تولیت مدرسه را آیت‌الله علوی طباطبایی بروجردی نوه دختری آیت‌الله بروجردی عهده‌دار شد.
کاربرد
مدرسه برای استفاده طلاب وقف شده است و تا سال ۱۳۸۵ش بیشتر کاربرد خوابگاهی داشت. هنگامی که آیت‌الله علوی طباطبایی بروجردی تولیت آن را به دست گرفت، کاربرد آن را به آموزشی تغییر داد. به دستور وی در سال ۱۳۸۵ش تغییراتی در ساختار مدرسه مانند مسقف کردن حیاط و تبدیل حجرات مدرسه به کلاس درس انجام شد. این مجموعه ۳۴ اتاق درس دارد و محل برگزاری برخی دروس حوزوی و مباحثه شماری از طلاب است. دروس فقه، اصول، تفسیر، فلسفه و کلام در این مدرسه تدریس می‌شود.
منبع: پایگاه اینترنتی ویکی شیعه