تبیان، دستیار زندگی
بیشتر نوجوانان بر سر ساعت خواب و بیداری با خانواده به مشکل برمی خورند. تا نیمه شب مشغول تماشای فوتبال، برنامه های تلویزیونی یا بازی های کامپیوتری هستند، ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تنبلی در جوانی

بیشتر نوجوانان بر سر ساعت خواب و بیداری با خانواده به مشکل برمی خورند. تا نیمه شب مشغول تماشای فوتبال، برنامه های تلویزیونی یا بازی های کامپیوتری هستند، اما صبح نمی توانند زود بلند شوند و به مدرسه بروند. پدر و مادرها فکر می‌کنند که این به خاطر تنبلی و بازیگوشی است، ولی تحقیقات جدید نشان می‌دهد که این تنها دلیل رفتار عجیب و غریب بچه‌ها نیست. ممکن است تغییرات هورمونی فاحشی که در دوران بلوغ ایجاد می‌شود، دلیل این باشد که آن‌ها دوست ندارند زود به رختخواب بروند و صبح زود بیدار شوند. خواب نقش مهمی در رشد آن‌ها دارد. چون هنگام خواب، هورمونی در بدنشان آزاد می‌شود که برای تغییر الگوی رشد ضروری است. نیاز آن‌ها به خواب بیشتر از بچه‌ها یا بزرگسالان است، اما کمتر از آن‌ها می‌خوابند. عملکرد مغز و بدن در طول روز یکنواخت نیست. مغز ما دارای یک ساعت است که کارکرد اندامها را به صورت دوره های تناوبی 24 ساعته تنظیم می‌کند. شب‌ها، ضربان قلب و فشار خون پایین می‌آید و تولید ادرار متوقف می‌شود. با طلوع آفتاب، بدن دوباره بیدار می‌شود.

تنبلی

یکی از مهم‌ترین تغییراتی که شب‌ها اتفاق می‌افتد، افزایش هورمون تاریکی یا ملاتونین در خون است که به ما کمک می‌کند تا به خواب رویم. ترشح این هورمون در بیشتر بزرگسالان از ساعت 10 شب شروع می‌شود. در یک بررسی، ملاتونین تعدادی نوجوان در ساعات مختلف اندازه گیری شد و مشخص شد که بدن آنها از ساعت 1 بامداد شروع به تولید این هورمون می‌کند. این تأخیر می‌تواند به دلیل رفتار غلط آ‌ن‌ها باشد. وقتی نوجوان تا دیروقت بیدار می‌ماند، اغلب مشغول بازی های کامپیوتری یا تماشای تلویزیون است. این کار باعث هوشیار شدن مغز می‌شود. علاوه بر این، قرار گرفتن در برابر نور هم می‌تواند ترشح ملاتونین را به تأخیر بیندازد. از طرف دیگر، شاید این تغییر به دلیل تحولات دوران بلوغ باشد. اگر این طور باشد، دیگر کسی مقصر نیست. به هر حال، دلیل این رفتار هرچه باشد، بیشتر نوجوانان از کم خوابی رنج می‌برند. این کمبود خواب می‌تواند بداخلاقی و افسردگی به بار بیاورد. پس بهتر است بگذاریم نوجوانان بیشتر بخوابند. در تعدادی از کشورها، مدارس دیرتر باز می‌شوند تا بچه‌ها بیشتر بخوابند. جالب است که معلمان این مدارس گفته اند که کارآیی دانش آموزان با این کار افزایش محسوسی پیدا کرده است.

خواب چیست؟ 

نویسنده:

صادق بهداد