تبیان، دستیار زندگی

«تمنا» با نگاهی انتقادی به گذشته‌ شیعیان به چاپ دوم رسید.

در آستانه سالروز آغاز امامت امام عصر، «تمنا» به قلم رضا مصطفوی به چاپ دوم رسید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
کتاب  تمنا

در آستانه سالروز آغاز امامت امام عصر، «تمنا» به قلم رضا مصطفوی به چاپ دوم رسید.

کتاب تمنا تحلیلی است قرآنی و نگاهی است انتقادی به گذشته‌ی شیعیان و آینده‌ی جهان. گاهی نیاز است پیش‌فرض‌های ذهنی ما دچار یک لزله شود و برگردیم و دوباره آنچه را که می‌دانیم بازخوانی و بازشناسی کنیم. نویسنده در این کتاب، توانسته است باورهای سنتی و دانسته‌های ارثی خواننده درباره مهدویت را به لرزه دربیاورد و خواننده را به این اندیشه وادارد که به راستی من در دنیای امروز چگونه باید زندگی کنم و انتظار و مهدویت چگونه باورها و رفتارهایم را شکل می‌دهد و دنیا را آن‌گونه که تاکنون به آن نمی‌اندیشده‌ام تغییر خواهد داد.

«من نیز زمانی، چون دیگر شیعیان، گمان می‌کردم بخش اعظم کارهای زمین مانده دنیا، پس از ظهور حجت حق، به‌دست آن‌حضرت سامان خواهد گرفت و ایشان با اعجاز و عصای موسوی، طریق‌البحر خواهد ساخت؛ همه گرفتاری‌ها و شرارت‌های بشر را یک‌شبه برخواهد چید و دشمنان اسلام و مسلمین را یک‌جا و درجا درهم خواهد کوبید. پس از آشنایی با تاریخِ منتظران، از جمله یهودیانِ بنی‌اسرائیل، دریافتم که سنّت تغییرناپذیر خداوند بر این نیست که بدون اراده‌ همگانی مردم و تلاش آنان، تقدیر آنان را رقم زند.»

نویسنده قصد داوری ندارد و گویا خود کناری نشسته تا مخاطبش آنچه را که می‌فهمد مزمزه و درکش کند. کتاب تمنا، در هفت گام یا همان فصل، مباحث مهدویت و انتظار را پی‌گرفته است: دروازه‌ ورود، دعوت به ماجرا، نقشه راه، سرگشتگی، ورود به تاریکی، اکسیر نجات، دوباره زندگی. 

گام‌های خوف‌انگیز و رجاآفرین این کتاب به خواننده را به این اندیشه می‌برد که ممکن است تو با همه‌ی ادعاهایت از آنانی باشی که تنها چشم به راه نشستند و پس از ظهور همه‌ چیز را مطابق خواسته و میل خود طلب کردند... 

تمنا، یک نگاه دقیق، جسورانه، علمی، مستدل و با روایتی روان و موزون است که با پرداختن به تاریخ تطبیقی انتظار و مقایسه‌ی دوران غیبت و حیرت، با تاریخ انتظار بنی‌اسرائیل در قرآن، خواننده را ساعت‌ها درگیر این چالش و اندیشه می‌کند که به راستی امتحان نهایی زندگی من کی و چگونه خواهد بود؟

نویسنده با بهره‌گیری از آیات و روایات، انتظار برخی منتظران را به چالش می‌کشد و روزگاری را تصویر می‌کند که مهدی‌باوران و منتظران علائم و نشانه‌های آخرالزمان در روایات را به بازی می‌گیرند و گویا می‌خواهند در یک فرایند ساختگی، نشانه‌های ظهور را تولید کنند و بر فرایند ظهور سرعت ببخشند! ولی شاید این تمنا ناشی از ناآگاهی و کم‌توانی و کم‌صبری و حتی بی‌مسئولیتی است که نسبت به جامعه‌ی خود دارند و همه کارها را به‌عهده امام زمان می‌گذارند و این تنبلی و بی‌بصیرتی خود را حمل بر یک جامعه‌ی خراب و فاسد می‌کنند. 

از نگاه نویسنده، برخی منتظران نیز منتظر آن‌اند که حضرت مهدی با ظهورش آنان را به مسئولیت و ریاستی در حکومتش دعوت کند و مزد انتظارشان را این‌گونه از امام طلب می‌کنند!

نویسنده پس از بررسی آیات و روایات به این نتیجه می‌رسد که « جامعه جهانی، سقوط همه‌گونه حکومت بشری را به چشم دیده و به خوبی دریافته که تا مردم به اندازه‌ای از عقل و توان نرسیده باشند که صلاح خویش را بفهمند، کسانی از صندوق‌های رأی بیرون می‌آیند که اکثریتِ جاهل خواسته‌اند.  زمین خوردن دموکراسی، بی‌رشد عقل و بدون اصلاح تمنّاهای نفسانی، قطعی است. در این جامعه این باور در حال رویش است که باید برای رشد عقول مردم گام برداشت. این نیز با خواست زمامداران و ثروتمندان و مستکبران دنیا، که سروری‌شان در جهل مردم است، ضدیت مستقیم دارد؛ و همین نشانه‌ روشنی است برای فهمیدن آن‌که بشر هم باید به رشد عقلی برسد و هم  نیازمند زمامدار برگزیده‌ای از سوی خداست که به عصمتش تکیه کند و خود را به او بسپارد. زمامداری که با اتصال به وحی و تأییدات خداوند، یکپارچه بر زمین حکم براند و گنج‌های زمین را نه در خدمت فرقه‌ خویش که در خدمت «همه‌ بشر» به کار گیرد. جامعه‌ جهانی پرتجربه‌ امروز، منتظر است؛ منتظر نظامی نو، بی‌کم‌وکاست، آرامش‌آفرین، زندگی‌ساز. این جامعه، دنیایی را تمنّا می‌کند که از بزرگان و معصومان(ع) برای ما ترسیم کرده‌اند.»

رضا مصطفوی، پیش از این نیز در کتاب «التیام»، به فرجام‌شناسی جریان‌های تاریخ پرداخته بود و تاریخ تطبیقی یهود و اسلام را روایت کرده بود که با استقبال خوبی روبه‌رو شده بود.

تمنا؛ آینده‌شناسی جامعه منتظر جهانی، را انتشارات عهد مانا در 208 صفحه با قیمت ده هزار تومان، منتشر کرده است.

منبع: فارس