تبیان، دستیار زندگی
زمانی که به تاریخ چندین هزار ساله بشر می‌نگریم، به این نکته پی می‌بریم که دانسته‌های ما از گذشته بسیار اندک است. به راستی ما از تمدن، فرهنگ و نحوه‌ی زندگی بشر دیروز چه می‌دانیم؟....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پرنده باستانی

پرنده باستانی

زمانی که به تاریخ چندین هزار ساله بشر می‌نگریم، به این نکته پی می‌بریم که دانسته‌های ما از گذشته بسیار اندک است. به راستی ما از تمدن، فرهنگ و نحوه‌ی زندگی بشر دیروز چه می‌دانیم؟ آیا تاریخ غنی و پر فراز و نشیب بشر دیروز صرفاً در چند بنای تاریخی، لوح، صنایع دستی و یا داستان و افسانه خلاصه می‌شود؟ آیا ما نیز همانند گذشتگان، به دست فراموشی سپرده می‌شویم؟ دید آیندگان نسبت به ما چگونه خواهد بود؟ آیا از ما یادی خواهد شد؟ این موضوع سال‌ها ذهن بشر امروزی را به خود مشغول کرده بود، تا اینکه ژان مارک فیلیپ دانشمند فرانسوی با ارائه ایده‌ی ساخت ماهواره کئو، افق جدید و روشنی را پیش پای ما گشود. طرحی که از سوی یونسکو به عنوان پروژه‌ی منتخب قرن 21 انتخاب شد.

کئو چیست؟

کئو ماهواره‌ای بسیار زیباست، که ایده‌ی ساخت آن به مارک فیلیپ دانشمند فرانسوی تعلق دارد. این ماهواره که هم اکنون در مراحل انتهایی ساخت به سر می‌برد، در سال 2009 یا 2010 میلادی به همراه سیل عظیمی از پیام‌های انسان امروز برای آیندگان به فضا پرتاب خواهد شد. از ویژگی‌های این ماهواره علاوه بر اندازه‌ی کوچک و وزن بسیار سبک آن، می‌توان به نوع طراحی قسمت خارجی آن اشاره کرد که مناسب با سفر 50000 ساله‌ی آن است.

کئو پس از 50000 سال سفر و گردش در مداری اختصاصی به دور زمین، دست نخورده به زمین باز خواهد گشت تا آیندگان را با پیام‌ها و اطلاعات ما آشنا کند. انسان‌های امروزی می‌توانند به عنوان نمایندگان نسل بشر امروز سخن بگویند و آرزوها و تفکرات‌شان را به نسل‌های آینده انتقال دهند. هر کس می‌تواند آزادانه، با خیالی آسوده و بدون بیم از سانسور به هر زبانی که می‌خواهد پیامش را بین یک خط تا چهار صفحه بنویسد.

چرا فضا باید میهمان‌دار کئو باشد؟

با توجه به شرایط کنونی، انتخاب مکانی بی‌طرف به عنوان مأمن این گنجینه‌ی پر ارزش، تا حدی غیرممکن به نظر می‌رسید. پس باید جایی انتخاب می‌شد که متعلق به هیچکس نباشد، و در عین حال هر کس سهمی به طور مساوی در آن داشته باشد: فضا بهترین انتخاب در دسترس بود.

هدف پروژه‌ی کئو

پرنده باستانی

 با در نظر گرفتن نظرات و افکار انسان امروزی چه "ضعیف، قدرتمند، فقیر یا ثروتمند" متعلق به تمامی فرهنگ‌ها، کئو قصد دارد که یک بررسی از جامعه‌ی بشری امروزی به منظور به وجود آوردن یک تبادل نظر جهانی در مورد دنیایی که ما می‌خواهیم با هم بسازیم، انجام دهد.

هدف کئو در کوتاه مدت : کئو یک پرنده‌ی باستانی است که بعد از بازگشت به کره‌ی زمین پس از هزاران سال، پیام انسان امروزی را همانند یک تصویر حقیقی از تاریخ انسان‌های قرن 21، به نسل‌های آینده منتقل خواهد کرد.

اهداف کئو در بلند مدت :

  • امکان ابراز آزادانه‌ی افکار و نظرات برای تمامی انسان‌ها.
  • پس از فرستادن کئو به فضا یک طبقه‌بندی کامل از پیام‌های جمع‌آوری شده (به صورت ناشناس و بدون نام) با استفاده از تکنیک‌های پیشرفته آنالیز کامپیوتری و بر اساس موضوع و محتوای هر پیام انجام خواهد شد.
  • بعد از آنالیز پیام‌ها، نتایج این بررسی به رسانه‌های ارتباط جمعی، مدارس، گروه‌های غیردولتی (NGO)ها و دولت‌ها به منظور ایجاد یک تبادل نظر و مذاکره‌ی جهانی برای ساختن یک دنیای مردمی بین انسان‌ها اطلاع داده خواهد شد.
  • همکاری استادان و دانشجویان دنیا با فرهنگ‌های مختلف در یک پروژه‌ی تربیتی که علوم، تکنولوژی و ارزش‌های انسانی را در بر گیرند.

پروژه‌ی کئو از یک پوشش رسانه‌ای وسیع جهانی با پشتیبانی فدراسیون بین المللی حقوق بشر (یونسکو) و سفارت فرانسه در سایر کشورها بر خوردار است. آرمان‌های انسانی کئو تمامی فر هنگ‌ها و اعتقادات را در برگرفته و تا امروز پیام‌هایی از بیش از دویست کشور و به هفتاد زبان مختلف به کئو ارسال شده است. شاید کئو تلنگری باشد برای شناخت بهتر دنیای امروز.

جمع‌آوری پیام‌های ارسالی به کئو تا اواخر سال 2008 به پایان می‌رسد و پس از ذخیره شدن بر روی لوح‌هایی ویژه، عازم سفری بس طولانی می‌شود. علاوه بر پیام‌ها، کئو فرازهایی از تمدن کنونی ما را نیز با خود به سفر خواهد برد. اگر شما هم پیامی دارید که می‌خواهید به گوش آیندگان برسانید، از هم اکنون اقدام کنید.

  1. با مراجعه به سایت http://www.keo.org و انتخاب پرچم ایران پیام خود را در بخش ویژه‌ی آن نوشته، و ارسال کنید.
  2. اگر مایلید پیام خود را بر روی کاغذ بنویسید، پس از اتمام نگارش، آن را به رایزنی فرهنگی سفارت فرانسه در ایران، ارسال کنید.

نویسنده : علیرضا سرمدی