تبیان، دستیار زندگی

ربات‌های پرستار + فیلم

سال‌هاست برای انجام برخی کارهای پیچیده، خطرناک یا تکراری از ربات‌ها کمک گرفته می‌شود و به منظور انجام برخی از این کارها ربات‌هایی طراحی‌ می‌شوند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
ربات‌های پرستار
سال‌هاست برای انجام برخی کارهای پیچیده، خطرناک یا تکراری از ربات‌ها کمک گرفته می‌شود و به منظور انجام برخی از این کارها ربات‌هایی طراحی‌ می‌شوند که با مهارت بالا و با کمترین میزان خطا به انجام وظایف خود می‌پردازند و انسان‌ها را یاری می‌دهند. به‌عنوان مثال در زمینه‌های خودروسازی، تولیدات، نظافت، صنایع گوناگون از ربات‌ها استفاده می‌شود. کارخانه‌های تولید و مونتاژ خودرو یکی از متداول‌ترین مکان‌هایی است که می‌توان ربات‌ها را در آن‌جا دید. حالا با این اوصاف و نفوذ روزافزون تکنولوژی در بین زندگی روزمره انسان‌ها شاید شنیدن این خبر که ربات‌هایی برای انجام وظیفه پرستاری در حال خدمت‌رسانی به انسان‌ه باشند دیگر مثل سابق دور از ذهن نیست و راحت‌تر می‌توان با آن کنار آمد.
همان‌گونه که بیان کردیم ربات‌ها در سال‌های اخیر با سرعت بالایی در حال پیشرفت و بهبود در صنایع مختلف بوده‌اند. یکی از مواردی که از ربات‌ها می‌توان به عنوان دستیاران هوشمند استفاده کرد، علوم پزشکی و پرستاری است. همان‌طور که می‌دانید ژاپن یکی از کشورهای پیشرو در صنعت روباتیک بوده و همیشه نام و نشانی از ژاپن در اخبار روباتیک به گوش می‌رسد. بر همین اساس چند وقتی است که ژاپنی‌ها از ربات‌ها در حرفه و ضغل پرستاری و پزشکی هم استفاده می‌کنند و ربات‌هایی هم به همین منظور طراحی و تولید کردهاند.

ربات‌های پرستار

یکی از مشکلات اساسی کشور ژاپن، پیر شدن جمعیت آن است. این مشکل پیر شدن جمعیت، برای سیستم سلامت و پزشکی ژاپن نیز مشکل ایجاد خواهد کرد. فراهم کردن خدمات پزشکی و پرستاری برای این جامعه‌ی پیر دشوار خواهد بود. از طرف دیگر، کشورهای دیگر جهان نیز با کمبود نیروی پرستار مواجه هستند. به همین دلیل، ژاپنی‌ها در سال‌های اخیر تلاش زیادی کرده‌اند تا ربات‌هایی را برای کمک به پرستاران طراحی و تولید کنند تا کارهای تکراری آنها را انجام دهند.
یکی از نمونه‌های ربات طراحی شده برای کمک به پرستاران، توسط محققان دانشگاه فناوری تویوهاشی (Toyohashi University of Technology) طراحی و توسعه داده شده است. این دستیار پزشکی، پرستاران را از انجام کارهای تکراری مانند جمع‌آوری اطلاعات اولیه‌ی بیماران و چک کردن علائم حیاتی آنها راحت می‌کند و بدین ترتیب، آنها می‌توانند زمان بیشتری برای ارائه‌ی خدمات شخصی به بیماران اختصاص دهند. البته وارد کردن اطلاعات بیماران بصورت دیجیتالی (Electronic Medical Records - EMR) در اکثر مراکز درمانی ژاپن استفاده می‌شود و سرعت زیادی به فرآیند جمع‌آوری اطلاعات داده است اما وارد کردن این اطلاعات بصورت دستی، مشکل دیگری است که نیروهای درمانی با آن مواجه هستند.
ربات طراحی شده که Terapio نام دارد، برای جمع‌آوری اطلاعات به دنبال پرستار حرکت می‌کند. این ربات مجهز به یک صفحه‌نمایش تاچ است که می‌توان به راحتی اطلاعات بیمار را در آن وارد کرد. اطلاعات قبلی بیمار، تاریخچه‌ی بیماری او و دیگر اطلاعات به راحتی روی این صفحه قابل نمایش هستند. علاوه بر آن، تراپیو می‌تواند حساسیت‌ها و موارد خاص پزشکی بیمار را متوجه شود. در زمانی که ربات اطلاعاتی را نمایش نمی‌دهد، این صفحه‌نمایش، چهره‌ی یک ربات را نشان می‌دهد و با یک لبخند و تغییر دادن حالت چشم‌ها، از لحاظ روانی نیز به بیمار و پرستار روحیه می‌دهد.
این ربات سه حالت حرکت دارد: حالت Power Assist که به کمک یک دسته و نیروی انسانی، حرکت می‌کند، حالت Tracking که ربات به دنبال پرستار حرکت می‌کند و حالت Rounds که ربات به تنهایی حرکت می‌کند و عملیات جمع‌آوری اطلاعات را انجام داده و به کمک دوربینی که در آن تعبیه شده، از برخورد با اجسام مختلف جلوگیری می‌کند.
ربات‌های کمک‌ پرستار تنها برای کمک به پرستاران در بیمارستان‌ها استفاده نمی‌شوند. این ربات‌ها را می‌توان در حوادث غیرمترقبه مانند سیل و زلزله و سونامی نیز استفاده کرد و در آینده‌ی نزدیک شاهد حضور انواع مختلف این ربات‌ها در بیمارستان‌ها و مراکز امداد ژاپن خواهیم بود.
ژاپنی‌ها یک ربات پرستار دیگر با نام Robobear طراحی کرده و توسعه دادند که می‌تواند بیمار را از روی تخت بلند کند، به او در ایستادن کمک کند و او را از روی ویلچر به روی تخت ببرد.

ربات Robobear

ربات‌های پرستار
این ربات، با دو دست مکانیکی خود می‌تواند مریض‌هایی را که نمی‌توانند از تخت خود حرکت کنند، بر روی زمین یا ویلچر قرار دهد، این کار، یکی از وظایف سخت پرستاران در خانه‌های سالمندان می‌باشد و معمولا به دو نفر برای انجام این کار نیاز است؛ اما توسط این ربات، فقط به یک مراقب برای ربات نیاز داریم. برای اینکه دست‌های ربات راحت و نرم باشد، کاملا از پلاستیک ساخته شده  است و دارای حسگرهایی به نام حسگر SR می‌باشد که وظیفه اصلی آن تشخیص وزن و محل استقرار بیمار است؛ این حسگرها که توسط Tokaii توسعه داده شده اولین حسگرهای لمسی و خازنی جهان می‌باشند که از لاستیک ساخته شده‌اند. این حسگر بر روی لاستیک چاپ شده است و با ساختار ساده خود می‌تواند دارای سطح وسیعی باشد. همچنین دارای مکانیزم جدیدی بوده که می‌تواند توسط منبعی که در پشتش قرار گرفته است دو مفصل خود را خم کند و قادر باشد تا وزن 80 کیلوگرم را بلند کند، این وزن ۳۰% از  تحمل وزن ربات قبلی بیشتر است.
ویژگی‌ها:
ربات‌های پرستار
ربات‌های کمک‌ پرستار تنها برای کمک به پرستاران در بیمارستان‌ها استفاده نمی‌شوند. این ربات‌ها را می‌توان در حوادث غیرمترقبه مانند سیل و زلزله و سونامی نیز استفاده کرد و در آینده‌ی نزدیک شاهد حضور انواع مختلف این ربات‌ها در بیمارستان‌ها و مراکز امداد ژاپن خواهیم بود.
از تکنولوژی روباتیک هم می‌توان به بهترین شکل و متناسب با هر شرایطی در جهت منافع انسان‌ها بهره برد. به‌طور مثال ربات‌های فضانورد که انسان‌ها را در خارج از این کره‌ی خاکی یاری می‌کنند تا ربات‌های پرستار که کار مراقبت و نگهداری از سالمندان را برای انسان‌ها آسان‌تر می‌کنند. نتیجه اینکه هدف اگر خوب باشد، محصول هم خوب و مثبت خواهد بود.
در ادامه می‌توانید با با کلیک روی این لینک فیلم ربات پرستار Robobear را مشاهده و دانلود نمایید.

منابع:زومیت،گروه رباتیک پاسارگاد