چگونه درس بخوانیم ؟ 2
![](https://img.tebyan.net/big/1385/12/271501452202042411481152411261102351791219838.jpg)
چگونه باید برای کنکور درس بخوانیم ؟ (2)
در ادامه ی صحبتهای قبل ،حال به اینجا میرسیم که آیا در واقع ،راهکارهای عملی برای درس خواندن وجود دارد که منجر به موفقیت در کنکور شود ؟ بله !!!
الف ) باید در طول سال تحصیلی حداکثر استفاده را از مدرسه ، کلاسها ، معلمین و دانش آموزان زرنگ کلاس بکنیم .
چگونه ؟؟؟
- قبل از کلاس ، روزنامه وار درسی را که قرار است تدریس شود را میخوانیم .
- خیلی خوب و دقیق به درس و صحبتهای معلم (که باعث بهتر جا افتادن مطلب میشود) گوش میکنیم و فعالانه نکات مهم و اشکالات خود را یادداشت میکنیم .
- در آخر کلاس تمام اشکالاتی را که در ذهنمان است را میپرسیم . ( تا اینجا 60% یادگیری انجام شده است ) حال 40% بقیه :
- دروس آن روز را همان روز میخوانیم و برخی تمرینهای کلیدی را انجام میدهیم تا درس و کاربرد آن کاملا" جا بیفتد و به بهترین وجه در حافظه حک شود .
- دوره ی دروس و تکمیل تمرینهای حل نشده را به روزی که فردای آن ، این دروس را داریم موکول میکنیم .
- حل تستها و تمارین بیشتر را به روزهای تعطیل و جمعه موکول میکنیم .
- برخی مطالب (مانند لغات زبان ، مترادفهای فارسی ، تاریخ ادبیات ، نام اشخاص و مکانها و تاریخ حوادث مهم ، فرمولهای ریاضی و فیزیک و...) را یادداشت کرده ، در وقت های تلف شده (داخل مترو یا اتوبوس ، زنگ تفریح و زنگهای بیکاری ، منتظر ماندن در مکانهای مختلف ) مرور میکنیم .
ب) باید از منابع موثق و مفید برای درس خواندن استفاده کنیم .
چگونه؟؟؟
به تاکید موکد سازمان سنجش، طراحان سوالات کنکور باید از متن کامل کتابهای درسی تدریس شده در دبیرستان و پیش دانشگاهی سوال دربیاورند، مخصوصا" در 2-3 سال اخیر که از قسمتهای بسیار ساده ی کتابها ( فیزیک ، در کنکور 84 ) چند سوال مفهومی درآورده بودند که نزدیک به 85% دانش آموزان نتوانسته بودند به آن جواب دهند .
پس واضح و مشخص است که اکثریت داوطلبان به متن کتابها اصلا" اهمیت نمی دهند .
اکثر داوطلبان با متن کتابها اینگونه برخورد میکنند :
زبان و ادبیات فارسی :
از تاریخ ادبیات ، فقط اسم نویسنده و نام کتابها را حفظ میکنند.درمورد نثرها فقط کلمات مهم و خود آزماییها را میخوانند .
در مورد شعرها به معنی شعر و اصطلاحات مهم اکتفا میکنند .
درحالی که ، برای پاسخ دادن به سوالات ادبیات (بخصوص در 3-4 سال اخیر)
باید به همه ی کتاب مسلط میبودیم ، چگونه ؟؟؟:
- تمام درآمدها و تاریخ ادبیاتها را خط به خط میخوانیم و به همه ی نکاتش از قبیل املا، نگارش ، صنایع ادبی اشاره شده ، نام مکانها ، اشخاص و سبک ادبی آنها، کتب ، تاریخ حوادث و وقایع و... توجه میکنیم ، و موارد مهم را فیش برداری * میکنیم .
- متن تمام درسها چه شعر ، چه نثر ، چه داستان و ... را خط به خط میخوانیم و موارد زیر را در هنگام خواندن بکار میبریم :
_ دور کلمات مهم از نظر املایی خط میکشیم .
_ زیر کلمات مهم از نظر معنایی خط میکشیم .
_ صنایع ادبی(مخصوصا" تشبیهات ، تلمیحات ، کنایهها ، مجازها و...) موجود در متن را با مداد کنار هر جمله مینویسیم .
_ قسمت توضیحات را دقیق و کامل میخوانیم و تمام معانی آورده شده برای یک کلمه یا اصطلاح را حفظ میکنیم ، نه یک یا دو معنی را. - از معلم خود میخواهیم تمام خود آزماییها و پرسشهای آخر درس را تک به تک حل کند و در مورد آنها سر کلاس صحبت کند !!!
چون در کنکور 2 سال پیش دقیقا" از شعری که اصلا" در کتابهای درسی نبود سوالی داده بودند که حتما" باید آن شعر را همرا با معنی و مفهوم آن بلد میبودی تا بتوانی پاسخ آن تست را بدهی ، بعد از بررسی متوجه شدیم که در یکی از خود آزماییها فقط گفته بود فلان شعر را در کلاس بخوانید و در مورد آن بحث کنید . - اعلام و فهرست منابع و اشخاص و مکانها را از آخر هر کتاب بخوانید و فیش برداری کنید .
- کتاب زبان فارسی (دستور یا گرامر) را خط به خط بخوانید (فقط به خواندن تعاریف اکتفا نکنید) و تمام مثالها و تمرینهای موجود را حل کنید، قواعد را حفظ نکنید بلکه یاد بگیرید تا بتوانید در هنگام نوشتن و خواندن متون دیگر از این قواعد استفاده کنید و برای جلوگیری از پدیده ی فراموشی ، به دوره ، از روی کتاب درسی خودتان ، فیش برداری های خودتان و تستهای سالهای قبل بپردازید .