تبیان، دستیار زندگی
روزهای آغازین سال تحصیلی ، اوقات مهمی برای برقراری ارتباط دوستانه بین دانش آموزان و معلم می‌باشد. هر چه آنها شناخت بهتری از یکدیگر حاصل نمایند، دوره آموزشی را با شتاب بیشتری می‌توان آغاز نمود. در زیر فعالیت هایی را برای این روزهای طلایی ملاحظه می‌کنید ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روزهای آغازین مدرسه

روزهای آغازین مدرسه

روزهای آغازین سال تحصیلی ، اوقات مهمی برای برقراری ارتباط دوستانه بین دانش آموزان و معلم می‌باشد. هر چه آنها شناخت بهتری از یکدیگر حاصل نمایند، دوره آموزشی را با شتاب بیشتری می‌توان آغاز نمود. در زیر فعالیت هایی را برای این روزهای طلایی ملاحظه می‌کنید .

1- قبل از شروع سال تحصیلی ،جدولی از حروف الفبا درست کنید که نام همه بچه های کلاس بصورت افقی یا عمودی از راست به چپ یا بالعکس در آن یافت شود. عنوان جدول را (پیدا کردن همکلاسی ها) بگذارید. در اولین روز مدرسه یک کپی از این جدول روی میز همه بچه‌ها قرار دهید. همچنان که شما به بچه های کلاس خوشامد می‌گویید آنها می‌توانند روی جدول کار کنند و نام همکلاسی های خود را پیدا کنند. نمونه‌ای از این جدول به صورت زیر است:

2- یکی از فعالیت های گروهی عالی برای روز اول مدرسه و در طول سال، بازی (از ساعت جلو بزن) می‌باشد. به هر دانش آموز تکه کاغذی که روی آن دستورالعمل ساده ای نوشته شده داده می‌شود. در این دستور العمل ذکر شده که او با رخ دادن اتفاق خاصی چه عملی را انجام دهد. مثلا بعد از اینکه معلم گفت شروع کنید سه بار دست بزن، یا بعد از اینکه یک نفر سه بار دست زد، بایست و دوبار بالا بپر و به همین ترتیب.

چون برگه‌ها شماره و نظمی ندارد، بچه‌ها باید به همه کارهای همکلاسی هایشان دقت کنند تا بفهمند نوبت خودشان کی می‌شود. هربار که این کار را انجام می‌دهید با تایمری زمان را ثبت کنید. مطمئنا بار دیگری که دانش آموزان در این فعالیت شرکت کنند هدفشان شکستن رکورد زمان خواهد بود.

توجه به دستور العمل‌ها و توجه به اعمال همکلاسی‌ها و حس مسئولیت در مقابل گروه در این فعالیت تقویت می‌شود.

3- در اولین روز مدرسه از بچه‌ها بخواهید تا نامه ای برای معلم سال قبل خود بنویسند آنها را به بیان وقایعی که در تابستان برایشان رخ داده و خاطراتی از سال قبل و انتظاراتشان از سال جاری تشویق کنید فراموش نکنید که این نامه‌ها را بدست معلمان قبلی بچه‌ها برسانید و باعث خوشحالی آنها شوید.

4- برای روزهای آغاز مدرسه، این فعالیت ضمن تقویت مهارت نوشتن, دانش آموزان را با یکدیگر آشنا می‌کند. نمونه متنی که همه بچه‌ها برای خودشان می‌نویسند بصورت زیر است:

قسمت های نقطه چین توسط دانش آموزان پر می‌شود.

نامم : . . . . .مریم . . . . . . (نام شخص)

. . . قدبلند. . . . و . . . فعال.. . . . و . . . پرانرژی . . و . . . شادو باهوش . . . (4 صفت مربوط به شخص)

دوست . . . فاطمه . . . . . (نام دوست مورد علاقه)

که این چیزها را خیلی دوست دارم : . . . کتاب و هوای تازه . . ..

و از این چیزها می‌ترسم : . . . سوسک و نمرات بد. . ..

دلم می‌خواهد این چیزها را ببینم : . . . شمال کشور، . .ازدواج خواهرم،.. تعطیلات تابستان

در انتظار دیدار شما . . . . قادری . . . . (نام خانوادگی شخص)

5- در اولین روز مدرسه از دانش آموزان بخواهید تا تصویری از صورت خود را بکشند. کارهای آنها را جمع آوری و در محلی نگه داری کنید. در آخرین هفته مدرسه دوباره چنین فعالیتی را انجام دهید بدون اینکه بچه‌ها نقاشی های اول سال خود را ببینند. در پایان تصاویر قدیمی و جدید را کنار هم بچسبانید و به نمایش بگذارید. بچه‌ها از پیشرفت توانایی هایشان در طول یک سال شگفت زده خواهند شد.

6- همواره در اولین روز مدرسه ، نمونه دست خطی از دانش آموزانتان تهیه کنید. برای این کار از آنها بخواهید شعری یا متنی را از یک کتاب رونویسی کنند. تاریخ روز و نام دانش آموز را در بالای هر برگه حتما بنویسید و برگه‌ها را در پوشه ای نگهداری کنید. این برگه‌ها مرجع بسیار خوبی برای مقایسه نمونه دست خط بچه‌ها در آینده ونحوه پیشرفتشان است.

7- در روزهای اول مدرسه به هر دانش آموز کارتی با عبارت های تایپ شده زیر بدهید.

سن من . . . . . . . . است. من . . . . . . . . . را دارم. من . . . . . . را دوست دارم.

جالبترین چیز در مورد من این است که . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . من چه کسی هستم؟ نامم . . . . . . . . . . . . . . .

بچه‌ها جاهای خالی را پر می‌کنند و کارتها در پایان نزد شما نگهداری می‌شود. هر زنگی که چند دقیقه وقت اضافی داشته باشید یکی از کارتها را بیرون بکشید و بدون خواندن نام دانش آموز جملات را یکی یکی بخوانید تا دانش آموزانی که دارای آن ویژگی هستند، بایستند. با خواندن جمله بعدی دانش آموزانی که آن ویژگی را ندارند، بنشینند تا اینکه در پایان یک نفر باقی بماند. از این راه دانش آموزان در می‌یابند که چه نقاط مشترک فراوانی با یکدیگر دارند.

منصوره فروزان