تبیان، دستیار زندگی

بازار اصفهان، یادگار تاریخی صفویان

مطمئنا یکی از پر جاذبه تری شهرهای کشورمان را می توان استان اصفهان دانست که تاریخ و گذشته ی پر شکوهی در پس خود دارد، از قدیمی ترین شهرهای ایران که در آن زمان در دنیا هم شهرت داشته است. با توجه به تاریخی که اصفهان دارد اصلا شنیدن این موضوع که بناهای تاریخی فراوانی را در خود جای داده است تعجب آور نیست.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
بازار اصفهان

 این بار می خواهیم به سراغ یکی از زیباترین و دیدنی ترین بناهای این استان و کشورمان یعنی بازار اصفهان برویم که به عنوان یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری ایران شناخته می شود، بازاری که نه فقط یک تاریخ بلکه یکی از شاهکارهای معماری دوران صفویه و یادآور آن دوران است. بنایی که هم هنر، هم معماری، هم تاریخ و هم کاربری را در خود دارد.

یکی از توریستی ترین شهرهای ایران که هم بین گردشگران داخلی و هم گردشگران خارجی بسیار شناخته شده است و هم هر سال توریست ها و جهانگردان خارجی زیادی را به دیدن خود می کشاند، بازار اصفهان است. این بازار در دوران حکوکت صفویان و  قاجاریان ساخته شده است و یکی از مهم ترین بناهای تاریخی تجاری ایران محسوب می شود. بازار اصفهان در قلب شهر اصفهان و میدان نقش جهان و حتی اطراف آن کشیده شده است.

بازار اصفهان از چندین بخش مختلف تشکیل شده است که ورودی بازار اصفهان، بازار قیصریه نام دارد که به آن سر در قیصریه هم می گویند و یکی از مهم ترین قسمت های آن محسوب می شود. این بخش از بازار هم مانند دیگر بخش های آن به دوران صفویان مربوط است و توسط یکی از معروف ترین معمارهای آن دوران به نام علی اکبر اصفهانی ساخته شده است. روی سردر این بخش از بازار می توان نقاشی های زیبای زیادی را دید که به جنگ شاه عباس با ازبکان اشاره دارد و او را در حال نبرد نشان می دهد.

بخش دیگری از نقاشی هایی که در بالای این سر در کشیده شده مربوط می شود به شکارهایی که شاه عباس می کرده است که البته گذشت زمان و عوامل مختلف باعث شده تا بخش هایی از آن کاملا از بین برود. در کنار این سر در یا همان بازار قیصریه هم می توان دو سکوی بزرگ را دید که در دوران گذشته روی آن ها بساط می شده است البته سقف این سر در هم از هنرمندی های زیبا در امان نمانده  و روی آن هم می توان کاشی کاری های تماشایی ای را دید.

بازار قیصریه در دوران صفویان از پر رونق ترین بازارهای ایران بوده است  قیمت اجناسی که در آن داد و ستد می شده است هم بسیار بالا بوده است. در گذشته بازار قیصریه به عنوان مرکزی برای داد و ستد پارچه های گران قیمت محسوب می شده است، امروزه هم این بازار رونق خود را حفظ کرده است و هنوز هم در آن کالاهایی مثل انواع فرش و صنایع دستی داد و ستد می شود.

این بازارها هم مثل دیگر بازارهای شهرهای دیگر بخش های مختلفی دارند مثلا راسته های مختلف مثل راسته ی سماور سازها، راسته ی هارونیه، راستای مقصود بیک و… بعضی از راسته های این بخش از بازار را تشکیل می دهند. بازار قیصریه به عنوان  یکی از اصلی ترین و مهم ترین بخش های بازار اصفهان در سال ۱۳۱۷ در فهرست آثار ملی ثبت شد.

البته قیصریه با تمام اهمیتی که دارد تنها بخش این بازار است و همان طور هم که گفته شد بازار اصفهان از بخش های شناخته شده ی دیگری هم که تشکیل شده است که به ترتیب زیر هستند:

بازار زرگرها، بازار مسگرها، بازار تفنگ سازها، بازار کشفشدوزها، بازار عربان، بازار کلاهدوزها و بازار قنادها.
بازار اصفهان


در بازار اصفهان چه بخریم؟
به نظر شما در این دنیا کسی هم وجود دارد که از خرید فراری باشد؟ به خصوص وقتی که می توان با یک تیر چند نشان زد یعنی همزمان هم خرید کرد و هم فرصتی عالی برای  تماشای تاریخ و معماری و تلفیق این دو در کنار هم داشت. اگر دوست دارید تا این اتفاق برایتان بیفتد و تجربه ی خرید را در کنار تماشای معماری های تاریخی داشته باشید، باید حتما در سفر به اصفهان ار این بخش هم دیدن کنید. در این بازارها می توانید اجناسی را پیدا کنید که در بازارهای دیگر و شهرهای دیگر مانند آن ها وجود ندارد.

یکی از بهترین کالاهایی که در این بازار می توانید خریداری کنید، ظرف های مسی و ظرف هایی است که روی آن ها هنرمندانه کار می شود و نقش و نگاهای مخصوص کشیده شود. علاوه بر خرید، می توانید نحوه ی ساختن و درست کردن این ظرف ها را هم ببینید که یکی دیگر از ابعاد جذاب بازدید از بازار اصفهان است.

چطور به بازار اصفهان برویم؟
از آن جا که این بازار در قلب شهر اصفهان و آن هم در میدان نقش جهان قرار دارد، دسترسی بسیار راحتی دارد. همین موضوع باعث می شوئ که بعد از بازدید از این بازار و در کنار آن بتوانید از دیگر جاذبه ههای گردشگری ای که در اطراف آن وجود دارد هم دیدن کنید.

چند نکته در مورد بازار اصفهان که لازم است بدانید
 
این بازار یادگار دوران صفویان است و یکی از معدود بازارهای تاریخی ایران است که تا این اندازه سالم مانده است و یکی از بزرگ ترین بازارهای ایران محسوب می شود.
جالب است بدانید که این بازار یکی از آن بازارهایی است که در آن تعدادی از مغازه ها از حدود ۲۰۰ سال پیش تا به امروز همچنان همان کالاهایی را به فروش می رسانند که قبلا هم می رسانده اند و امروزه هم همان گونه هستند.
مانند هر بازار قدیمی دیگری، قسمت های این بازار فقط محدود به فروشگاه ها نیست. در بازار اصفهان، آثار تاریخی دیگر مثل چندین مدرسه به نام های صدر، جارچی باشی، نیمارود و… و کاروان سراهای تارخی به نام های کاروان سرایگلشن، تیمچه ملک و… چندین حمام از دوران صفویان بر جای مانده است.

منبع: مجله الی گشت