تبیان، دستیار زندگی

هوش مصنوعی و کاربرد آن در گوشی‌ها

همانگونه که می‌توان حدس زد، هوش ماشینی یا هوش مصنوعی به هوشی گفته می‌شود که قادر به انجام برخی کارها همانند انسان است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
هوش مصنوعی
شاید اکثر افراد جامعه‌ی امروزی هنوز به ورود هوش مصنوعی در کامپیوترها، گوشی‌های موبایل و خودروها اعتقادی پیدا نکرده‌اند اما برخی از دانشمندان،پژوهش‌گران و کارآفرینان به‌صورت مستمر در کوشش هستند که راهی برای نفوذ هوش مصنوعی به زندگی افراد بیابند.
دکارت جمله‌ی معروفی دارد که می‌گوید، «فکر می‌کنم؛ پس وجود دارم». جمله‌ای که تبدیل به سنگ‌ بنای فلسفه‌ی مدرن، خودآگاهی و فردگرایی شد. هرچند دکارت راه ساده‌تر را انتخاب کرد. برای او «تفکر» بدیهی بود؛ از این جهت نیازی به تعریف آن نداشت. اما تفکر چیست؟ هوش به چه معنا است؟ و در نهایت اینکه آیا می‌توان آن‌ را به یک ماشین منتقل کرد؟ به همین دلیل است که به نظر می‌رسد هوش مصنوعی، همان‌قدر که به دنبال پاسخ است؛ سؤالات جدیدی ایجاد می‌کند و در کنارِ تفکر ماشین، به دنبال درک تفکر انسان است.

هوش مصنوعی چیست؟

هوش مصنوعی
همانگونه که می‌توان حدس زد، هوش ماشینی یا هوش مصنوعی به هوشی گفته می‌شود که قادر به انجام برخی کارها همانند انسان است، یعنی می‌تواند فکر کند، قادر به درک شرایط باشد و به سوالات نیز پاسخ دهد. یکی از دلایل مخالفت برخی افراد با توسعه هوش مصنوعی، قدرتمندتر شدن آن نسبت به انسان است که در این‌صورت شرایطی مانند فیلم ترمیناتور را باید متصور شویم! البته تحقیقات در حال حاضر چنین چیزی را نشان نمی‌دهند و همانند بسیاری از تکنولوژی‌ها، هوش مصنوعی نیز فواید و معایبی دارد که البته مزیت‌های آن بسیار بیشتر است (از بین رفتن برخی مشاغل مسلما امری خوشایند نیست).
هوش مصنوعی در بسیاری از علوم و صنایع کاربرد دارد و می‌توان از آن بهره گرفت. هوش مصنوعی به علت امکان درک کردن، استدلال و همچنین یادگیری، تبدیل به یکی از هیجان‌انگیزترین مباحث دنیای تکنولوژی شده و شاهد رشته‌ای (گرایشی) به این نام در دانشگاه‌های جهان و ایران هستیم که خود نشان از اهمیت بالای هوش مصنوعی دارد.

 ملموس‌ترین استفاده از هوش مصنوعی برای بسیاری از ما، گوشی‌های هوشمند هستند، البته نمی‌توان هوش مصنوعی که در جستجوگرهایی مانند گوگل استفاده می‌شود را نادیده گرفت.


متاسفانه هنوز برای هوش مصنوعی تعریف مشخصی نداریم، البته به این موضوع توجه کنید که برای خود هوش هم نمی‌توان تعریف مشخصی ارایه داد. شما توسط هوش مصنوعی می‌توانید کامپیوترها را مجبور به انجام کارهایی کنید که شاید خودتان بهتر بتوانید آن‌ها را اجرا نمایید، ولی این تازه اول راه است! در ابتدای امر از هوش مصنوعی برای انجام کارهای ساده استفاده می‌شد و حال با پیشرفت آن، نه تنها می‌توان وظایف مهم‌تری را بدان سپرد، بلکه با یادگیری، قادر به مبارزه با شما نیز خواهد بود.
همانند دنیای واقعی، در زمینه هوش مصنوعی نیز نمی‌توان هوشمندی را از نظر همه یکسان دانست، در بسیاری از مواقع ما کار یک فرد را هوشمندانه می‌دانیم در صورتی‌که برخی آن را احمقانه تلقی می‌کنند. با این وجود می‌توان برای خصوصیات مربوط به هوشمندی، به موارد زیر اشاره کرد:
امکان پاسخ به موقعیت‌هایی که از قبل نسبت به آن‌ها آگاهی نداریم، البته با انعطاف بالا
تجزیه و تحلیل اطلاعات و نتیجه‌گیری
امکان یادگیری
برقراری ارتباط با دیگران
با توجه به تعاریف بالا، دانشمندان چه انتظاراتی از هوش مصنوعی دارند؟ موارد زیر برخی از آن‌ها را شامل می‌شود:
تولید، تشخیص و درک گفتار (همانند دستیارهای دیجیتالی)
امکان انجام اعمال فیزیکی و دستور پذیری (همانند ربات‌های موجود در کارخانه‌ها)
امکان پاسخ‌گویی به مسائل با استفاده از بانک اطلاعات
پاسخ‌گویی سریع و دقیق به مسائل
امکان تحلیل و استدلال

هوش مصنوعی و کاربرد آن در گوشی‌های هوشمند

هوش مصنوعی
شاید ملموس‌ترین استفاده از هوش مصنوعی برای بسیاری از ما، گوشی‌های هوشمند باشند، البته نمی‌توان هوش مصنوعی که در جستجوگرهایی مانند گوگل استفاده می‌شود را نادیده گرفت. همان‌گونه که در بالا گفته شد، یکی از کاربردهای هوش مصنوعی امکان تشخیص صدا و همچنین ایجاد تعامل با کاربر است، چنین ویژگی را ما در دستیارهای دیجیتالی مانند الکسا و گوگل اسیستنت می‌بینیم.
یکی دیگر از کاربردهایی که هوش مصنوعی در صنعت گوشی‌های هوشمند دارد، یادگیری ماشینی بوده که در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یادگیری ماشینی به‌گونه‌ای بوده که دستگاه‌تان به مرور عادت‌های شما را می‌فهمد و توسط آن به مدیریت گوشی هوشمندتان می‌پردازد. برای مثال بعد از مدتی کار کردن با آن، می‌تواند تشخیص دهد که شما از کدام برنامه بیشتر استفاده می‌کنید تا منابع بیشتری را در اختیارش قرار دهد؛ در نتیجه عملکرد سریع‌تری را در آن شاهد باشید.
در این میان برخی شرکت‌های تولیدکننده پا را از این فراتر گذاشته و پردازنده مورد استفاده در محصولات خود را به ویژگی هوش مصنوعی مجهز کرده‌اند. اخیرا شرکت هواوی از پردازنده Kirin 970 رونمایی کرد که به هوش مصنوعی مجهز بوده که آن را تبدیل به اولین نمونه در نوع خود می‌کند.
پردازنده Kirin 970 در جدیدترین پرچمداران این غول چینی، میت 10 (Mate 10) و میت 10 پرو (Mate 10 Pro)، مورد استفاده قرار گرفته و ویژگی‌های قابل‌توجهی را به آن‌ها افزوده‌ است. اضافه شدن واحد پردازش عصبی یا NPU، باعث می‌شود که دستگاه‌های مجهز به این پردازنده نسبت به گذشته هوشمندانه‌تر برخورد کنند و علاوه‌بر موارد ذکر شده قبلی، امکانات بیشتری را در اختیار کاربر قرار دهد.
هوش مصنوعی از فناوری‌های جدید محسوب می‌شوند که به عقیده‌ی برخی قرار است زندگی انسان‌ها را تحت‌الشعاع قرار دهد و به بهبود زندگی کمک کند. برخی دیگر نیز عقیده دارند این تکنولوژی باعث صدمه و تباهی زندگی و جوامع خواهد شد. البته برای هوش مصنوعی هم مثل هر چیز دیگری می‌توان استفاده‌های مثبت و یا کاربردهای منفی تعریف کرد. شاید این انسان‌ها هستن که باید مراقب استفاده و هاداف خود در به کار گرفتن تکنولوژی‌ها باشند. نظر شما در این رابطه چیست؟
منابع:دیجی‌مگ،آی‌تی‌رسان