وسواس و علاج آن
بیست و پنجمین حدیث از چهل حدیث امام خمینی (ره) در خصوص" وسواس" و علاج این حالت است. ایشان، این مبحث از چهل حدیث را با روایتی از امام صادق (ع) چنین آغاز می كند:
عبدالله بن سنان می گوید:" برای امام صادق (ع) از مردی كه در وضو و نماز به وسواس مبتلا بود، یاد كردم و گفتم كه او مردعاقلی است، امام صادق(ع) فرمود: چه عقلی برای اوست و حال آن كه از شیطان پیروی می كند؟ از آن حضرت پرسیدم كه چگونه شیطان را پیروی می كند؟
حضرت فرمود:" از او سوال كن این حالت كه به او دست می دهد از كجا می آید؟ خواهد گفت: [ این حالت] از عمل شیطان است."
القای شیطان
وسوسه و شك از القائات شیطان است، همان طور كه طمانینه و خلوص و ثبات از الطاف خداوند رحمان می باشد تفصیل این اجمال آن است كه قلب انسان دو وجه دارد:وجهی به دنیا مربوط است و وجهی به آخرت، لذا به تعمیر و آبادانی هر دو عالم همت دارد، هر گاه وجه دنیایی در قلب، نیرومند شد و یكسره به آبادانی دنیا پرداخت و به لذت های دنیایی مشغول گردید، القائاتی شیطانی در آن پیدا می شود كه همه منشأ خیال ها و گمان های باطل خواهند بود، دراین حالت اراده نیز تابع این القائات می شود و در ادامه، اعمال انسان نیز شیطانی می شوند و طبعاً وسوسه ، شك ، تردید و خیال های باطل در بدن موثر واقع می شوند. متقابلاً هر گاه انسان متوجه آبادانی امور آخرت گردد و به عالم غیب و ملكوت توجه نماید، حالت استغاثه ، اطمینان و طمأنینه در قلب ایجاد می شود و در نتیجه اعمال ظاهر و باطن بر موازین حكمت و عقل صورت خواهند گرفت. متناسب این مقوله روایتی از امام صادق(ع) به نقل از رسول خدا (ص) است: " نیست مومنی مگر این كه برای قلبش دو گوش است، گوشی كه در آن فرشته می دمد و گوشی كه در آن شیطان وسوسه كن می دمد، خداوند مومن را به فرشته تایید می كند."
مغایرت با احكام دینی
وسوسه از القائات و اعمال شیطان است، شاهد بر این ادعا آن است كه این كار با احكام دین و آثار و اخبار اهل بیت سلام الله علیهم اجمعین، مغایرت دارد.مثلاً هنگامی كه كیفیت وضوی رسول خدا(ص) را در روایات بررسی، و این نحوه وضو گرفتن را با وضو گرفتن افراد مبتلا به وسواس مقایسه كنیم، چگونه می توان این دو را منطبق نمود؟ وضوی افراد وسواسی بر فتوای كدام فقیه منطبق است؟
این بیچاره، سال ها، با وضوهای چه بسا باطل نماز خوانده و خود را مقدس و كامل به حساب آورده، در حالی كه بازیچه شیطان بوده است.
به راستی چرا بسیاری از این افراد در مواردی كه لازم است احتیاط و وسواس به خرج نمی دهند ، مانند ادای خمس و زكات اما در باب طهارت این همه محتاط و وسواسند؟
چگونه است كه افراد وسواسی از هر گونه غذاها می خورند و به اصالة الطهاره معتقدند، اما پس از خوردن غذا دست و دهان خود را به خاطر همان حالت وسواس آب می كشند! اگر اهل طهارت واقعی هستند، چرا به حلال و حرام بودن غذا مقید نیستند؟ تازه هر گاه می خواهند دست و دهان خود را آب بكشند، بر چه مبنایی این همه، آب كشیدن را تكرار می كنند؟ این چند مرتبه آب كشیدن دلیلی ندارد، جز القائات و دسیسه های شیطان و نفس.
مصادیق دیگر وسواس
از دیگر مصادیق وسواس، وسوسه در نیت و تكبیرة الاحرام است كه برخی به آن مبتلا هستند و بعضاً خود را با این كار از مقدسین به حساب می آورند، از دیگر مصادیق و شئون وسوسه، اقتدا نكردن این افراد در نماز جماعت به كسانی است كه به حكم فتوا و بر اساس موازین، عادل به حساب می آیند، ظاهراً آنها تقیدشان را نشان می دهند و از باطن آن ها خداوند باخبر است و بررسی هم در این زمینه لازم نیست.با این وجود شخص وسواسی تحت تاثیر شیطان در گوشه ای فرادا نماز می خواند، درعین حال امامت جماعت را كه مستلزم سخت گیری بیشتری است می پذیرد!
نحوه ادای برخی حروف و گاه تكرار برخی كلمات در نماز از دیگر مصادیق وسواس است، به طوری كه حضور قلب در نماز و رسیدن به قربی- كه در نماز واقعی قرار دارد- فدای همین تجوید كلمات و وسواس در آن می گردد ، گاهی وقت ها علت زیاد شدن این وسواس تعریفی است كه برخی جاهلان از شخص وسواسی به عمل می آورند مبنی بر این كه این شخص از بس متدین است به وسواس مبتلا می باشد.
پس ای عزیز! وسواس عقلاً و نقلاً از شیطان است و گاه وسواس در عمل به وسواس در عقیده و دین منجر می گردد. لازم است به هر طریقی كه شده است شخص در صدد معالجه آن برآید.
علاج وسواس
حال كه روشن شد وسواس ممكن است انسان را به هلاك دائمی برساند، لازم است كه شخص علماً و عملاً درصدد معالجه برآید:از طریق علم
:بر این منوال كه شخص فكر كند آداب و احكام عملی كه انجام می دهد و مایل است او را به كمال برساند باید از چه كسانی اخذ نماید، پس وقتی به كتاب فقها و علما مراجعه می كنید، می بینیم كه آنها وسواس را نهی كرده و بعضاً اعمال فرد وسواسی را باطل دانسته اند، احادیث نیز عمل چنین شخصی را از شیطان شمرده اند.از طریق عمل : همچنین عمل خود را با عمل فقها و علما مقایسه كند، آن گاه می فهمد كه مبتلا به این مرض مهلك است.پس از آن كه عالم " مراتب بالا را به دست آورد، عملاً برای درمان وسواس اقدام نماید و در وهله اول به این حالت بی اعتنایی كند، مثلاً وضو را با یك مرتبه شستن بگیرد، و اگر شیطان و نفس این وضو را غلط دانستند بگوید، اگراین وضو درست نیست باید وضوی رسول خدا(ص) و ائمه و فقها درست نباشد و اگر مقلد یك مجتهد هستی در جواب به القای شیطان و نفس بگو: من طبق نظر مجتهدم وضو می گیرم ، لذا مؤاخذه ای نیست، چند مرتبه كه این گونه عمل كردی از تو مایوس می گردد و از این حالت رها می شوی.
در این خصوص روایاتی است مبنی بر این كه هرگاه شیطان كسی را در نماز به وسوسه انداخت نباید شیطان را با شكستن نماز بازی دهد، چنان كه روایتی از زراره و ابوبصیر به نقل از امام باقر یا امام صادق(ع) دراین زمینه در فروع كافی جلد سوم ص 358 آمده است.
البته تضرع به درگاه خداوند و استعانت از او برای رفع این حالت نیز از دیگر راه های مقابله با وسواس است، چنان كه در روایتی از امام صادق(ع) آمده است كه مردی نزد رسول خدا(ص) آمد و از رفع وسوسه در نماز یاری خواست. حضرت فرمود: وقتی وارد نماز شدی این عبارت را بخوان :" بسم الله و بالله، توكلت علی الله، اعوذبالله السمیع العلیم من الشیطان الرجیم" پس با این كار شیطان را دور می كنی.
تهیه و تنظیم: زهره پری نوش