تبیان، دستیار زندگی

ریحان یزدی (قدس‌سره) که بود؟

سیدعلیرضا سعیدی یزدی معروف به ریحان یزدی فرزند سیدمحمد در محرم سال 1330 قمری در یزد و در میان خانواده‌ای روحانی قدم به عرصه خاک نهاد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 ریحان یزدی (قدس‌سره) که بود؟

▪ ولادت: 1330ق

▪ وفات: 1408ق

▪ عمر: 78 سال

▪ مدفن: قم

▪ اساتید: آیات عظام حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سیدحسین طباطبایی بروجردی، سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی.

▪ تألیفات: آیینه دانشوران، بازرگانی محمد‌ صل‌‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم در جهان، کتاب‌هایی که من خواندم و داماد کربلا حضرت قاسم‌بن الحسن‌ علیه‌السلام
وی در شعبان 1351 قمری اجازه‌نامه مفصل و ارزشمند روایی از محدث شهیر حاج شیخ عباس محدث قمی دریافت داشته‌ که محدث قمی از وی به‌عنوان «برادری که در راه خدا فعالیت می‌کند» یاد می‌کند و پس از آن وی را در سلسله روایت‌کنندگان از مشایخ بزرگ حدیث تا امامان معصوم‌ علیهم‌السلام قرار می‌دهد.

▪ تولد و تحصیل

سیدعلیرضا سعیدی یزدی معروف به ریحان یزدی فرزند سیدمحمد در محرم سال 1330 قمری در یزد و در میان خانواده‌ای روحانی قدم به عرصه خاک نهاد. پدرش از روحانیان محترم یزد بود. وی قرآن و ادبیات فارسی و عربی را از مکتب پدر آموخت و در نوجوانی به تحصیل علوم و دانش‌های متعارف روز پرداخت و از بزرگان و اساتید یزد بهره‌مند گردید. شیخ محمود فرساد اردکانی، آقا سیداحمد مدرس، شیخ غلامرضا فقیه خراسانی، سیدحسین باغ گندمی از مهم‌ترین اساتید ریحان یزدی در یزد به شمار می‌آیند. وی در حدود سال 1347 قمری به کرمان رفت و مدتی را در مدرسه معصومیه سکونت گزید و از محضر عالم بزرگ کرمان مرحوم آیةالله‌ حاج شیخ علی‌اصغر صالحی زانوی ادب بر زمین زد و از خرمن دانش آن فقیه فرزانه بهره‌مند گردید.

▪ اساتید قم

سیدعلیرضا جهت ادامه تحصیل و تکمیل معلومات دینی عزم خود را برای ورود به حوزه علمیه قم جزم کرد و تصمیم خود را با پدر بزرگوارش در میان گذاشت؛ پدر با مشورت و مساعدت یکی از بازرگانان متدین و نیکوکار یزد که متکفل هزینه تحصیلی او شده بود با عزیمت فرزند برای تحصیل در قم موافقت کرد و او در روز ششم ربیع‌الثانی سال 1350 قمری به اتفاق یکی از دوستان به قم هجرت کرد. آیةالله‌ حائری یزدی به دیدن آن دو طلبه جوان یزدی رفت و آنان را مورد الطاف کریمانه خویش قرار داد. ریحان یزدی سطوح عالیه و دروس خارج فقه و اصول را در نزد بزرگان و دانشوران برجسته و نامداری چون آیات عظام؛ سیدحسین طباطبایی بروجردی و حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سیدشهاب‌الدین مرعشی نجفی، میرزا محمد فیض قمی فرا گرفت.

وی در شعبان 1351 قمری اجازه‌نامه مفصل و ارزشمند روایی از محدث شهیر حاج شیخ عباس محدث قمی دریافت داشته‌ که محدث قمی از وی به‌عنوان «برادری که در راه خدا فعالیت می‌کند» یاد می‌کند و پس از آن وی را در سلسله روایت‌کنندگان از مشایخ بزرگ حدیث تا امامان معصوم‌ علیهم‌السلام قرار می‌دهد.

▪ اقامت در تهران

ریحان یزدی بعد از سالیان متمادی تحصیل و تدریس در حوزه علمیه قم، در سال 1365 قمری به تهران مهاجرت کرد و در آن شهر رحل اقامت افکند و در مسجد حاج ملا محمدجعفر تهرانی به اقامه جماعت پرداخت و نیز به کمک خیّرین و نیکوکاران یزدی مسجدی به نام مبارک امام سجاد‌ علیه‌السلام در حوالی چهارراه عباسی احداث کرد و تولیت آن را بر عهده داشت.
این عالم پارسا و محقق نامدار سرانجام در شب جمعه 16 ذی‌القعده سال 1408 قمری در سن 78 سالگی در تهران وفات یافت. پیکر پاکش به قم منتقل و در قبرستان ابوحسین به خاک سپرده شد.

▪ سفرهای داخلی و خارجی

از نوشته‌های مرحوم ریحان یزدی بر می‌آید که وی در جوانی آرزو داشته به سیر و سیاحت علمی در جهان بپردازد و با اوضاع و احوال برادران مسلمان خود در نقاط مختلف آشنا شود. وی علاوه بر شهرها و استان‌های کشور به کشورهای خارجی چون کویت، عراق، پاکستان، هندوستان و آلمان مسافرت نموده و از اماکن مذهبی، تاریخی، باستانی و نیز از شخصیت‌ها و کتابخانه‌های آن کشورها دیدن نموده‌اند و اوضاع و احوال آن‌ها را به نگارش درآورده‌اند. وی در مهرماه سال 1337 شمسی به هندوستان رفت و به مدت شش ماه در آن‌جا اقامت گزید و مشاهدات خود را تحت عنوان «شیعه در هند» چاپ و منتشر ساخت که اشعاری را در وصف شیعیان آن سروده است.

▪ تألیفات

ریحان یزدی آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته که اسامی برخی تألیفات و آثار علمی وی عبارتند از: علم بیان، داستان بلوهر (که پیرامون حکایت بودزاسف و بلوهر که نماد راه پاکدامنی و خداپرستی است، به زبان فارسی نگاشته است)، بازرگانی محمد‌ صل‌‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم، کتاب‌هایی که من خوانده‌ام در 12 جلد (در هر جلد از این مجموعه برگزیده‌ای از کتاب‌هایی را که از نویسندگان گوناگون درباره موضوعات مختلف نگاشته‌اند یاد کرده است)، تفسیر ریحان که جلد اول آن در چند نوبت به فارسی و اردو به چاپ رسیده است، داماد کربلا حضرت قاسم‌بن الحسن‌ علیه‌السلام، آیینه دانشوران یا قصص‌العلما (مهم‌ترین اثر علمی ریحان یزدی که موضوع آن گزارش حوزه علمیه قم در اواخر عمر حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی می‌باشد که در نوع خود اثری سودمند و مفید است) و تفسیر سوره یوسف به نام «عشق و عصمت» که با تقریظاتی از بزرگان در سال 1365 قمری به چاپ رسیده است.
سیدعلیرضا ریحان از طبعی روان و ذوقی سرشار بهره داشت و اشعار فراوانی از وی با تخلص «ریحان» در مراثی، مدایح، مواغط و... به یادگار مانده است. وی عالمی مفسر و مورخ و شاعری ادیب بود.

▪ رحلت

این عالم پارسا و محقق نامدار سرانجام در شب جمعه 16 ذی‌القعده سال 1408 قمری در سن 78 سالگی در تهران وفات یافت. پیکر پاکش به قم منتقل و در قبرستان ابوحسین به خاک سپرده شد.
منبع:

روزنامه افق حوزه
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.