استفاده از ترب سفید به عنوان نگهدارنده در فرآورده های گوشتی
دوازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده بروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.
نام ایده: استفاده از ترب سفید به عنوان نگهدارنده در فرآورده های گوشتی
نام ارائه دهنده/دهند گان: مینو کبودی و مانلی قیصری
زمینه و نوع پروژه: زیست
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: فرزانگان 4
مقدمه
در زندگی مدرن امروزی، استفاده از خوراکی های آماده و کنسروی در زندگی نقش مهمی پیدا کرده اند. لذا باید در این مورد اندیشید که جهت نگهداری طولانی مدت غذاها و نوشیدنی ها و جهت ماندگاری بیشتر آن ها از موادی استفاده شود که از فساد زود هنگام آن ها جلوگیری کند. موادی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد اکثرا شیمیایی بوده. همین مواد شیمیایی علاوه بر نگهداری مواد خوراکی باعث زیان های زیاد و متفاوتی برای سلامتی انسان ها می شود. استفاده از مواد نگهدارنده ارگانیک به عنوان جایگزین مواد نگهدارنده شیمیایی در صنایع غذایی یکی از مهم ترین مسایل کنونی این صنعت می باشد. یکی از این مواد ترب سفید است.
ترب سفید دارای اشکال بسیاری است درازا و قطر آن نیز متفاوت است. رنگ پوست آن نیز به غیر از سفید ممکن است، قرمز، بنفش، سبز، زرد، یا مایل به سیاه باشد. ترب سفید دارای ویتامین های آ، ب، و ث فراوان و همچنین آهن، فسفر و کلسیم است. کالری آن کم است و خوردن آن به تسریع هضم غذا کمک می کند به همین جهت برای رژیم غذایی مناسب و مورد توجه است. پس از درآمدن از خاک در صورت باقی ماندن برگ خاصیت آن کاهش می یابد برای همین بعد از درآوردن آن از خاک، برگ ها کنده می شود.
ترب سفید معمولاً به صورت خام در آشپزی به کار می رود ولی برای نگهداری در زمان طولانی تر آن را به صورت خشک شده و یا ترشی و شور در می آورند. طعم دایکون در نزدیکی قسمت برگ آن شیرین و پر آب است و هر چه به انتهای آن نزدیک شویم مزه آن رو به تندی می گذارد و خشک تر است. به همین جهت قسمت سر آن به صورت خام در سالاد به کار میرود و قسمت انتهایی آن برای پختن هشت پا و ماهی مرکب یا به ژاپنی ایکا به کار می رود.
هدف
استفاده از مواد نگهدارنده در صنایع غذایی امری اجتناب ناپذیر است. به همین دلیل این پروژه به دنبال مواد ارگانیکی است که دارای خواص طبیعی به عنوان آنتی باکتریال بوده و توانایی افزایش shelf life مواد غذایی باشد یکی از مواردی که در این زمینه مورد توسط گروه پژوهشی مورد آزمایش قرار گرفته استفاده از ترب سفید به همراه گوشت پخته مانند همبرگر، ناگت ها و کنسرو ماهی... به عنوان نگهدارنده است که کاملا طبیعی و گیاهی بوده و هیچ گونه ضرری برای انسان ها ندارد.
روش
در این پروژه، عصاره گیاه ترب سفید گرفته شد و تکه های گوشت پخته به دو گروه، شاهد و گروهی که به عصاره ترب آغشته کرده تقسیم شد، سپس از نمونه آغشته شده به عصاره ترب سفید و نمونه شاهد در طی یک هفته هر دو روز یک بار، تست باکتریایی گرفته شد، یعنی از تکه ایی از گوشت ها بریده و در آب مقطر قرار داده شد و سپس بر محیط کشت نوترینت آگار کشت داده و نتایج بررسی و مقایسه شد.
مهارت های کسب شده
1. روش ایده یابی (بارش مغزی)
2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)
3. آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز
4. آشنایی با پروپوزال نویسی
5. آَشنایی با مقاله نویسی
6. آشنایی با تهیه پاورپوینت
7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات
8. آشنایی نحوه فیش برداری
9. مهارت ساخت پوستر علمی
10. مهارت انجام کارگروهی
تنظیم کننده: محبوبه همت