تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی اثر انگشت و بررسی این بود که آیا اثر انگشت افراد با هم متفاوت است یا خیر؟...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا اثرانگشت هم جایزالخطاست!؟

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی اثر انگشت و بررسی این بود که آیا اثر انگشت افراد با هم متفاوت است یا خیر؟

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

آیا اثرانگشت هم جایزالخطاست!؟

دوازدهمین دوره  از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده بروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: آیا اثرانگشت هم جایزالخطاست!؟

نام ارائه دهنده/دهند گان: ریحانه زارع و آناهیتا رنجبر

زمینه و نوع پروژه: زیست

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: مدرسه غیر دولتی رسا

مقدمه

بحث اثر انگشت به طور ضمنی در آیه 3 و 4 سوره قیامت مورد اشاره قرار گرفته است. خداوند متعال در این دو آیه می ‌فرماید: ‌آیا انسان گمان می ‌برد استخوان‌ های او را پس از مردن و متلاشی شدن جمع‌ آوری نخواهیم كرد؟ آری ما قادریم كه حتی انگشتان (خطوط سرانگشتان) او را دوباره به صورت اول، موزون و مرتب كنیم.

آیا اثرانگشت هم جایزالخطاست!؟

بدین ترتیب می توانیم بگوئیم كه حداقل از دو هزار سال پیش تاكنون اثر انگشت را برای معرفی اشخاص به كار برده اند. ولی از ِآگاهی بر اختصاصی و انفرادی بودن اثر انگشت افراد تا سازماندهی این آگاهی به شیوه ای علمی، تفاوت بسیار است. نخستین كاری كه در زمینه انگشت نگاری و سازماندهی آن صورت گرفت، تلاش های مارچلو مالپیگی در سال ۱۶۸۶ میلادی بود. مالپیگی، استاد كالبدشناسی در ایتالیا، خطوط برجسته نوك انگشت های انسان را در زیر میكروسكوپ مورد مطالعه قرار داد. او متوجه شد كه این خطوط برجسته با طرح هایی حلقوی و مار پیچی مرتب شده اند.

نخستین بار از انگشت برای شناسایی زندانیان، رسما در سال ۱۸۵۸ در اروپا استفاده كردند. چند سال بعد، نخستین كتاب درباره استفاده احتمالی از اثر انگشت، انتشار یافت. در این كتاب، روش انگشت نگاری یا استفاده از یك لایه باز مركب چاپ، شرح داده شده بود كه تا امروز نیز كاربرد دارد. در سال های ۱۸۸۰ – ۱۸۸۹، سر فرانسیس گالتون دانشمند انگلیسی، دست اندر كار تدوین روشی برای طبقه بندی اثر انگشت اشخاص شد. چند سال بعد یكی از ماموران پلیس لندن به نام سر ادوارد هنری، روش او را آسان تر كرد. بلافاصله پس از آن، استفاده از اثر انگشت به عنوان وسیله ای برای شناسایی افراد و كشف جرم، تقریبا در تمام كشورها آغاز شد.

هدف

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی اثر انگشت و بررسی این بود که آیا اثر انگشت افراد با هم متفاوت است یا خیر؟

روش

مواد و وسایل مورد نیاز

1. استامپ رنگ آبی

2. میکروسکوپ دیجیتال

3. کاغذ A4 سفید

4. لپ تاپ

5. اسکنر

روش کار:

دانش آموزان ابتدا میکروسکوپ دیجیتال را به لپ ‌تاپ وصل کرده و بعد از نصب نرم ‌افزار؛ آن را راه ‌اندازی کردند. از هر کدام از افراد مورد آزمایش، به طور جداگانه از انگشت سبابه‌ آن ‌ها، اثر انگشت تهیه کردند. دانش آموزان بالای هر برگه‌ اثرانگشت، به طور جداگانه نام فرد را نوشتند. سپس از هر کدام از آن ‌ها عکس میکروسکوپی و اسکن کامپیوتری تهیه کردند. در مرحله بعد با استفاده از کامپیوتر، عکس ‌های اثر انگشت را از لحاظ شباهت های خطوط با یک دیگر مقایسه کردند. نتایج بررسی دانش آموزان نشان داد که حتی اثر انگشت دوقلوهای همسان، متفاوت است. دوقلوهای همسان از آن جایی که از تقسیم یک سلول واحد به وجود آمده‌ اند، دی. ان. ای یکسانی دارند و از نظر ژنتیک با هم تفاوتی نمی‌ کنند. شاید گمان کنید این دوقلوهای کاملا یکسان که هیچ تفاوتی با هم ندارند، ممکن است در بسیاری از کارهای قانونی جای هم دیگر قرار بگیرند اما اشتباه نکنید گرچه دوقلوها قیافه و دی. ان.ای یکسانی دارند اما اثرانگشت آن ها با هم متفاوت است.

مهارت های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

تنظیم کننده: محبوبه همت