تبیان، دستیار زندگی
پژوهش حاضر در پی بررسی و شناسایی خفاشان منطقه رزن همدان در قنات گلبهار است...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی مورفولوژی خفاشان قنات گلبهار منطقه رزن استان همدان

پژوهش حاضر در پی بررسی و شناسایی خفاشان منطقه رزن همدان در قنات گلبهار است.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

دوازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده بروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: بررسی مورفولوژی خفاشان قنات گلبهار منطقه رزن استان همدان

نام ارائه دهنده/دهند گان: امیر حسین کاظمیان مهتاج و ندا کاظمیان مهتاج

زمینه و نوع پروژه: ایده های برگرفته از طبیعت

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: پژوهشسرای شهید احمدی روشن

مقدمه

با توجه به این که فون جانوری و فلور گیاهی ایران شناخته نشده و در مراحل ابتدایی شناسایی است، شناسایی جانوران هر منطقه به کامل شدن آن کمک فراوان می کند. در بین جانوران، خفاشان از مرموزترین جانوران هستند که اطلاعات بسیار کمی در مورد آن ها در دسترس است. در هر منطقه یا استان، افراد بومی با جانورانی مثل روباه، گرگ، انواع پرندگان و خزندگان و ... آشنایی دارند. ولی در مورد خفاشان و حتی خفاشان منطقه خود اطلاعات کافی ندارند. در حالی که ۲۰ درصد از کل پستانداران را خفاشان تشکیل می دهند. خفاش ها در زنجیره غذایی نقش بسیار زیادی داشته و نمونه های حشره خوار آن باعث کنترل حشرات و از بین رفتن انواع آفت ها می شوند. بنابراین شناسایی خفاشان از نظر زیست محیطی دارای ارزش فراوان است.

بیماری هایی مثل هاری توسط خفاش ها منتقل می شود و انواعی از قارچ های سمی بر روی فضولات آن ها رشد می کند. آشنایی با خفاش ها از نطر بهداشتی و کنترل بیماری ها اهمیت دارد.

به طور کلی نسل انواع بسیاری از خفاشان در معرض تهدید انقراض قرار دارد که علت اصلی آن از بین رفتن محل زندگی خفاشان از جمله ورود انسان به غار ها و تخریب قنات ها ست. شناسایی گونه های خفاشان به حفظ جمعیت در حال انقراض آن ها کمک می کند.

بررسی مورفولوژی خفاشان قنات گلبهار منطقه رزن استان همدان

هدف

پژوهش حاضر در پی بررسی و شناسایی خفاشان منطقه رزن همدان در قنات گلبهار است.

روش

دانش آموزان جهت انجام پژوهش حاضر در چند نوبت از قنات گلبهار با کمک استاد راهنما نمونه گیری کردند. نمونه گیری توسط تورهای دستی که توسط دانش آموزان ساخته شده بود انجام گرفت. نمونه های تهیه شده جهت شناسایی ظاهری گونه توسط دبیر راهنما به دانشگاه زنجان و دانشگاه رازی کرمانشاه ارسال شد. پس از شناسایی اولیه خفاشان از نظر مورفولوژی که شامل چند شاخص ظاهری از جمله طول بال، طول دم، طول گوش و ... است مورد بررسی قرار گرفته و با گونه های موجود در بقیه قسمت های ایران و مقالات موجود از سایر کشورها بررسی و مقایسه گردیدند.

بررسی مورفولوژی خفاشان قنات گلبهار منطقه رزن استان همدان

مهارت های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

تنظیم کننده: محبوبه همت