تبیان، دستیار زندگی
پژوهش حاضر به منظور مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره آبی و الكلی گیاه لاواندولا بر روی تعدادی از باكتری های گرم منفی و استافیلوكوكوس اورئوس انجام شد ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی و تاثیر مقایسه ای اثر آنتی بیوگرامی عصاره نعناع و آنتی بیوتیک آموکسی سیلین بر جلوگیری از رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس

پژوهش حاضر به منظور مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره آبی و الكلی گیاه لاواندولا بر روی تعدادی از باكتری های گرم منفی و استافیلوكوكوس اورئوس انجام شد.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

بررسی و تاثیر مقایسه ای اثر آنتی بیوگرامی عصاره نعناع و آنتی بیوتیک آموکسی سیلین بر جلوگیری از رشد

دوازدهمین دوره  از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی"پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ،علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده بروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: بررسی و تاثیر مقایسه ای اثر آنتی بیوگرامی عصاره نعناع و آنتی بیوتیک آموکسی سیلین بر جلوگیری از رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس

نام ارائه دهنده/دهند گان: نرگس محسنی، ریحانه بختیار، مبینا درویش خضری، فاطمه حسنعلی و مرضیه نصرالله زاده

زمینه و نوع پروژه: میکروبیولوژی

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: شهدای موتلفه

مقدمه

با مقاومت روزافزون باكتری های بیماری زا نسبت به داروهای آنتی بیوتیك، محققان در پی یافتن تركیب ها و داروهای جدید به خصوص داروهای گیاهی به عنوان جایگزین آنتی بیوتیك های غیرموثر هستند. علی رغم تاثیر قابل توجه برخی از غلظت های عصاره این گیاه بر باكتری ها، برای معرفی آن به عنوان جایگزین داروهای ضد میكروبی، به مطالعه های وسیع تری نیاز است. طی سالیان متمادی داروهای طبیعی به خصوص گیاهان دارویی اساس و حتی در برخی موارد تنها وسیله درمان محسوب می شدند و در عین حال مواد اولیه موجود در آن ها در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار می گرفت.

اوایل قرن بیستم پیشرفت علم شیمی و كشف سیستم های پیچیده سنتز آلی منجر به توسعه صنعت داروسازی و جایگزینی داروهای صناعی به جای داروهای گیاهی شد. اما همزمان با پیشرفت در تولید داروهای شیمیایی جدید و آنتی بیوتیك های مختلف، به تدریج اثرات مضر این داروها ظاهر شدند و از دهه 1950 باكتری های بیماری زای متعددی به آنتی بیوتیك ها مقاومت نشان دادند كه این مقاومت همچنان در حال گسترش است. لذا بهره گیری از داروهای گیاهی به عنوان جایگزین داروهای شیمیایی و آنتی بیوتیك ها مورد بررسی قرار گرفت كه یكی از این است كه در حال حاضر گیاهان تیره نعناع انجمن های گیاه شناسی معتبر جهان این تیره را با نام می شناسند. گونه های تیره لامیاسه نعناع تقریباً در سراسر جهان پراكنده اند و به طور خاصی در مناطق مدیترانه ای تجمع دارند.

جنس های مریم، آویشن، اسطوخودوس و رزماری گلی از گیاهان اصلی سواحل مدیترانه ای اروپا هستند. تحقیق در مورد خواص دارویی و پزشكی عصاره برگ گیاهان تیره نعناع و گونه خاصی از این تیره یعنی لاواندولا استوكاس از اواخر دهه 1980 شروع شد. جنس لاواندولا در دنیا متجاوز از 30 گونه را در بر می گیرد كه در منطقه مدیترانه، هند و نواحی جنوب غرب آسیا پراكنده است.

بررسی و تاثیر مقایسه ای اثر آنتی بیوگرامی عصاره نعناع و آنتی بیوتیک آموکسی سیلین بر جلوگیری از رشد

هدف

پژوهش حاضر به منظور مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره آبی و الكلی گیاه لاواندولا بر روی تعدادی از باكتری های گرم منفی و استافیلوكوكوس اورئوس انجام شد.

روش

جهت انجام پژوهش از روش تست آنتی ببوگرام استفاده گردید. بعد از آشنایی دانش آموزان با این باکتری ابتدا سوش میکروب استاف از بیمارستان چمران تهران تهیه گردید و سپس در محیط کشت اختصاصی آن (مانیتول سالت آگار) کشت داده شد. بعد از گذشتن یک هفته کلنی های میکروب بر روی محیط کشت مشاهده شد. در مرحله بعد روش عصاره گیری اتانولی از گیاهان دارویی داده شد و بچه ها در دو گروه مجزا اقدام به عصاره گیری از گیاه نعناع نمودند. بهترین عصاره تهیه شده توسط دانش آموزان در محیط خشک و خنک نگه داری شد.

سپس برای انجام تست آنتی بیوگرام از محیط اختصاصی این تست یعنی محیط مولر هینتون آگار استفاده می شود. ابتدا از محیط مانیتول سالت آگار نمونه میکروب (یک کلنی) برداشته و غلظتی برابر محیط نیم مک فارلند ساخته و سپس از این سوسپانسیون مقداری برداشته و بر روی محیط مولر کشت چمنی دادند. برای بررسی تاثیر ضدمیکروبی عصاره نعناع و آنتی بیوتیک آموکسی سیلین، دانش آموزان از آن ها دیسک بلانک تهیه کرده و سپس بر روی محیط کشت باکتری قرار دادند. بعد از یک هفته با رجوع به محیط های کشت میزان هاله عدم رشد را بر روی محیط بررسی کردند تا مشاهده شود آیا اثر آنتی بیوگرام گیاهی بیشتر بوده است یا آنتی بیوتیک.

نتایج حاصل از تحقیق نشان داد كه عصاره آبی و الکلی نعناع روی اكثر باكتری های مورد آزمایش موثر بود. برای تهیه عصاره ابتدا برگهای گیاه نعناع که به طور تازه تهیه شده بود در درجه حرارت آزمایشگاه خشکانده شده، سپس 100 گرم از آن آسیاب شد. روش عصاره گیری آبی بدین صورت بود که ابتدا آب مقطر را به داخل یک بشر یک لیتری ریخته و روی شعله قرار داده تا شروع به جوشیدن کند، سپس 80 گرم پودر برگ نعناع به آرامی به 400 میلی لیتر آب مقطر در حال جوشش اضافه شده و جوشش 15 دقیقه ادامه یافت، در طول مدت جوشش با همزن شیشه ای محتوی بشر بهم زده شد، پس از اتمام 15 دقیقه محتویات بشر با کمک فیلتر کاغذ صافی و قیف پوشش صاف گردید.

سپس عصاره حاصله به درون ظرف شیشه ای 40 درجه سانتی گراد - منتقل و درون بن ماری با دمای 50 قرار داده و آبگیری گردید. پس از تبخیر آب آن، عصاره به شیشه درپوش دار منتقل و در فریزر 20 درجه نگهداری گردید.

مهارت های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

تنظیم کننده: محبوبه همت