تبیان، دستیار زندگی
روز گذشته در آستانه دهم شهریور ماه سالروز تاسیس قرارگاه پدافند هوایی از 3 سامانه جدید این قرارگاه با عنوان «نگاه، سمیع و بصیر» با حضور امیر فرزاد اسماعیلی فرمانده قرارگاه رونمایی شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

افزایش توان دفاعی ایران با نگاه، سمیع، بصیر و باور 373

روز گذشته در آستانه دهم شهریور ماه سالروز تاسیس قرارگاه پدافند هوایی از 3 سامانه جدید این قرارگاه با عنوان «نگاه، سمیع و بصیر» با حضور امیر فرزاد اسماعیلی فرمانده قرارگاه رونمایی شد.

فرآوری بخش دانش و زندگی تبیان
امیر اسماعیلی

سامانه شناسایی اهداف و مدیریت ترافیک هوایی با نام «نگاه» برای اولین بار در غرب آسیا به دست متخصصان پدافند هوایی ساخته شده است. این سامانه که فناوری ساخت آن در اختیار چند کشور محدود قرار دارد، می‌تواند دقیق‌ترین اطلاعات را به صورت خودکار از پروازهای عبوری کسب و مسیر شناسایی هر پرواز را بسیار کوتاه و سریع کند. ساخت این سامانه ایران را وارد جمع معدود کشورهای سازنده آن کرده است.

سامانه «نگاه» یک سامانه ضروری برای کنترل ترافیک هوایی است و با تولید آن نیاز سازمان هواپیمایی کشوری نیز برای کنترل ترافیک هوایی پیشرفته و واردات این سامانه از خارج رفع می‌شود.

سامانه نمایش و انتقال دهنده اطلاعات راداری و ناوبری به شبکه فرماندهی و کنترل با نام «بصیر» یک سامانه با فناوری نوین است که به جای 6 سامانه، عملیات تجزیه و تحلیل و انتقال اطلاعات، پرسش و پاسخ از سامانه‌های ناوبری پرنده‌ها، گیرنده سیگنال‌های ناوبری را انجام می‌دهد.

این سامانه باعث کاهش 54 نفر نیروی انسانی در هر شیفت کاری و کوچک سازی یک بیستم برابر سامانه‌ها و افزایش سرعت و دقت ارسال و دریافت اطلاعات شده است.

سامانه متحرک شنود و جمع‌آوری اطلاعات راداری و ناوبری با نام «سمیع» نیز که به دست متخصصان قرارگاه پدافند هوایی ساخته شده می‌تواند در اندازه و حجم‌های متفاوت تولید و به صورت محمول روی هواپیمای با سرنشین و بدون سرنشین قرار گرفته و اطلاعات سیگنالی، راداری، ناوبری و کمک ناوبری پروازهای مختلف را در نزدیک‌ترین محل به پروازهای هدف جمع‌آوری کند.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی ارتش تاکید کرد: به عنوان یک سرباز، قاطعانه و با شرف سربازی اعلام می‌کنم که هر کشوری که قصد تخاصم به جمهوری اسلامی ایران داشته باشد و حمله کند که نمی‌تواند؛ آمدنش دست خودش است اما رفتنش قطعا دست خودش نیست و در آسمان ایران مدفون خواهد شد.

خیلی از سامانه‌ها در دنیا 24 ساعته نیستند اما ما 24 ساعته هستیم و شما نمی‌توانید کشوری را در دنیا پیدا کنید که 38 سال تحریم باشد و بتواند آنقدر پیشرفت هم داشته باشد. در سال 95، 440 هزار پرواز از کشور عبور کرده و این نشان می‌دهد که ما در استفاده تلفیقی از سامانه‌های مختلف موفق بوده‌ایم

وی افزود: سامانه سما که بومی است برای اهداف با بورد بلند است ساخته شده است. سامانه شناسایی "نگاه" دقیق ترین اطلاعات را به صورت خودکار از پروازهای عبوری کسب و مسیر شناسایی هر پروازی را بسیار کوتاه و سریع می کند؛ نگاه، یک سامانه ضروری برای کنترل ترافیک هوایی است که برای اولین بار در غرب آسیا توسط متخصصان ایرانی ساخته شده است. اولین سامانه سامانه کاوشگر جو بالا و دومنظوره به‌نام سما است که برای رصد وضعیت جوی در ارتفاع بالا و سرعت و جهت باد برای پدافند هوایی و پرتابه‌های موشکی بسیار بااهمیت است. این سامانه در سطح بالا توان ارزیابی وضعیت جوی برای موشکهای برد بلند و پروازهای ارتفاع بالا را دارد و امیدواریم در پایان برنامه ششم این سامانه را در کل کشور مستقر کنیم.

وی درباره قابلیت های این سامانه گفت: سامانه متحرک شنود و جمع آوری اطلاعات راداری و ناوبری "سمیع" قادر است به صورت محمول روی هواپیماهای با سرنشین و بدون سرنشین قرار گیرد.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم تصریح کرد: سامانه نمایش و انتقال دهنده اطلاعات راداری و ناوبری به شبکه فرماندهی و کنترل "بصیر"، سامانه ای با فناوری نوین است که به جای ٦ سامانه، عملیات تجزیه و تحلیل و انتقال اطلاعات، پرسش و پاسخ از سامانه های ناوبری پرنده ها، گیرنده سیگنال های ناوبری را انجام می دهد.

امیر اسماعیلی گفت: تا به امروز ۲۰۰ نقطه پدافندی به نقاط پدافندی کشور افزوده شده است و این نقاط به ۳ هزار و ۷۰۰ نقطه افزایش یافته است. برنامه‌مان این است که ابن نقاط به ۵ هزار نقطه افزایش پیدا کند. ما در حال حاضر 5 هزار نقطه پدافندی را پوشش می‌دهیم و این قرارگاه پدافند هوایی است که در تمام رزمایش‌ها حضور دارد.

سامانه نگاه

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا(ص) ادامه داد: خیلی از سامانه‌ها در دنیا 24 ساعته نیستند اما ما 24 ساعته هستیم و شما نمی‌توانید کشوری را در دنیا پیدا کنید که 38 سال تحریم باشد و بتواند تا این حد پیشرفت هم داشته باشد. در سال 95، 440 هزار پرواز از کشور عبور کرده و این نشان می‌دهد که ما در استفاده تلفیقی از سامانه‌های مختلف موفق بوده‌ایم. در حال حاضر آمادگی کاملی برای افزایش نقاط پدافندی هم داریم.

وی درخصوص اتفاق اخیر در مهراباد و قطع برق رادار فرودگاه، خاطرنشان کرد: در خصوص اطلاعات پروازی، آنچه که نظامی است فقط در اختیار پدافند است اما در حوزه پروازهای تجاری و مسافری، در محدوده فرودگاه ها به عهده سازمان هواپیمایی کشوری است. در این خصوص ممکن است قطع برق شهری، مولدهای برق و یو پی اس داشته باشیم که این پیش بینی در قرارگاه و ارتش و سپاه دیده شده و نهادهای دیگر هم باید این پیش بینی ها را داشته باشند. البته قرارگاه، رابطینی در فرودگاه ها دارد که در مواقع نیاز از توان قرارگاه کمک می‌گیرند.

قابلیت موشکی را افزایش می‌دهیم

امیرسرتیپ حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح شامگاه دوشنبه در برنامه تلویزیونی تیتر امشب به بررسی و تشریح دستاوردهای حوزه نظامی و برنامه‌های دولت در این زمینه پرداخت و اظهار کرد: مهمترین اصل دکترین دفاعی ایران دفاع همه‌جانبه با رویکرد بازدارنده فعال است و چنانچه که دشمنی بخواهد جرأت تعرض به ایران را به خود بدهد، همه مولفه‌های قدرت نظام به کمک دفاع خواهند آمد.

وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تصریح کرد: تقویت قدرت دفاعی همواره در اولویت ما قرار دارد و در وزارت دفاع با استفاده از تمام توان در این راستا حرکت خواهیم کرد.

وی با تاکید بر اینکه توان دفاعی را آنقدر افزایش می‌دهیم که کسی جرأت تعرض به ایران را نداشته باشد و بداند که پاسخ ایران کوبنده و دندان‌شکن خواهد بود، خاطرنشان کرد: همواره تقویت قدرت دفاعی کشور اولویت ما است و با استفاده از تمام توان وزارت دفاع در سراسر کشور در این راستا فعالیت خواهیم کرد.

امیرسرتیپ حاتمی: قدرت موشکی ما یک قدرت دفاعی و بازدارنده است و چنانچه که بخواهیم در آرامش و امنیت باشیم و ملت در آسایش زندگی کنند حتما کسانی که نظر سوء به کشور دارند باید پاسخ دندانشکنی دریافت کنند که قدرت موشکی یکی از مولفه‌های این پاسخ است

وزیر دفاع با بیان اینکه در حوزه‌های موشکی، دریایی و زمینی و همچنین پدافند اولویت‌های مشخصی داریم، عنوان کرد: توان موشکی ایران امروز توان خوبی است و به عنوان یکی از مولفه‌های بازدارندگی محسوب می‌شود. همانطور که ما برای تقویت توان دفاعی خود تلاش می‌کنیم دشمنان نیز سعی در تضعیف آن دارند اما ما به دقت آنها را رصد و متناسب با آنها خود را تقویت می‌کنیم.

وی در پاسخ به پرسشی درباره طرح برخی انتقادات در داخل کشور نسبت به تحریک‌آمیز بودن توان موشکی نیروهای مسلح با بیان اینکه من به صورت جدی انتقاد داخلی درباره توان موشکی ندیده‌ام، تصریح کرد: اگر به صحنه واقعی پیش روی خود نگاه کنید روشن است که چنانچه توان بازدارندگی نداشته باشیم چشم‌هایی هستند که به کشورمان طمع داشته باشند. قدرت موشکی ما یک قدرت دفاعی و بازدارنده است و چنانچه که بخواهیم در آرامش و امنیت باشیم و ملت در آسایش زندگی کنند حتما کسانی که نظر سوء به کشور دارند باید پاسخ دندانشکنی دریافت کنند که قدرت موشکی یکی از مولفه‌های این پاسخ است.

وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در ادامه با اشاره به تهدیدات پیش روی کشور در عرصه‌های نظامی اظهار کرد: امروز با تهدیدات متنوعی از جمله تهدیدات تروریستی و تکفیری و همچنین تهدیدات هوایی و دریایی مواجه هستیم. در زمینه مقابله با این تهدیدها در دفاع بومی برای همه آنها برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده است.

حاتمی با تاکید بر اینکه در همه حوزه‌های رزم توان نیروهای مسلح در جایگاه خود بازدارنده و قابل اتکا است، گفت: امروز تهدیدات تروریستی و تکفیری و همچنین جنگ‌های نیابتی تهدید فعال منطقه محسوب می‌شود که با تلاش‌هایی که محور مقاومت انجام می‌دهند ناکارآمدی این تهدیدات در حال آشکار شدن است.

وی درباره نحوه حمایت‌های وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح از محور مقاومت تصریح کرد: در منطقه‌ای زندگی می‌کنیم که همواره طمع زیادی نسبت به آن وجود داشته است. سیاست جمهوری اسلامی ایران نیز در منطقه سیاستی اصولی و پایدار بوده و ما همواره تاکید کرده‌ایم که امنیت منطقه به دست ملت‌ها و دولت‌ها پای منطقه و بدون دخالت قدرت‌های غیرمنطقه‌ای ایجاد شود. در همین راستا حمایت از محور مقاومت که در جهت ایجاد امنیت در منطقه و مقابله با زیاده‌خواهی دشمنان توسط کشورهای منطقه صورت می‌گیرد از جمله سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران است..

وزیر دفاع درباره سامانه‌های پدافندی بردبلند در اختیار نیروهای مسلح اظهار کرد: سامانه اس300 یکی از سامانه‌های برد بلند است و به زودی نیز سامانه بومی باور 373 به شبکه پدافندی کشور ملحق خواهد شد.

حاتمی درباره زمان الحاق سامانه باور 373 به شبکه یکپارچه پدافند هوایی اظهار کرد: آزمایش‌های مربوط به این سامانه براساس برنامه پیش می‌رود و تاکنون نیز بیش از 85 درصد پیشرفت داشته است. سامانه باور سامانه‌ای به‌روزتر از اس300 است.

وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در پایان با تاکید مجدد بر لزوم افزایش قدرت موشکی در بخش‌های بالستیک و کروز گفت: برای افزایش قابلیت‌ها در هر دو بخش موشک‌های بالستیک و کروز برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده‌ایم. در این زمینه با توجه به اینکه در موشک‌های کروز موضوع سرعت موضوعی اساسی است اقدام ویژه‌ای در دستور کار قرار داده‌ایم. در رابطه با موشک‌های بالستیک نیز ایجاد قدرت مانور بیشتر و کاهش قیمت تمام‌شده با حفظ کیفیت را پیگیری می‌کنیم.


منابع: پایگاه اطلاع رسانی قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء، مهر