تبیان، دستیار زندگی
روزنامه رای الیوم شایعات درباره تمایل ایران برای خروج از جنوب سوریه را متناقض با سیاست راهبردی ایران دانست و گفت: ایران همان گونه که نقش مهم و موثری در آزادسازی شهرهای عراق داشت در سوریه هم همین راه را ادامه می دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایران جنوب سوریه را به دست اسرائیل نخواهد داد

روزنامه رای الیوم شایعات درباره تمایل ایران برای خروج از جنوب سوریه را متناقض با سیاست راهبردی ایران دانست و گفت: ایران همان گونه که نقش مهم و موثری در آزادسازی شهرهای عراق داشت در سوریه هم همین راه را ادامه می‌دهد.

بخش سیاست تبیان
ایران جنوب سوریه را به دست اسرائیل نخواهد داد

به گزارش تبیان به نقل از خبرگزاری فارس، روزنامه الکترونیکی «رأی الیوم» در سرمقاله امروز خود با عنوان «آیا اردوغان ناقل یک پیشنهاد معامله از سوی ایران برای اردن بوده است»، نوشت: روابط بین هاشمی‌های اردن و عثمانی‌های ترکیه در طول یک قرن گذشته خوب نبوده و تنها گهگاهی در وضعیت ترک مخاصمه و سکون بوده است آن هم به دلیل تنزل درجه اعتمادی که بین دو طرف به دلایل تاریخی و دینی وجود دارد که اینجا جای بحث آن نیست.

رای الیوم افزود: با آوردن این پیشینه به بررسی سفر چند روز پیش «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه به امان می‌پردازیم که اهداف واقعی آن در هاله‌ای از ابهام است و سوال‌های زیادی درباره آن مطرح است که هنوز نیاز به تفسیر و توضیح دارد.

اردوغان هیچ حرفی که مبین اهدافش از دیدار با «عبدالله دوم»، شاه اردن باشد  به زبان نیاورد و بیانیه اردن درباره تمرکز گفت‌وگوهای بین رهبران 2 کشور روی راه‌های تقویت روابط امان-آنکارا در زمینه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی و تحولات منطقهف کلی گویی بود و اهداف این دیدار را مرموزتر کرد.

در پایان این سوال مطرح می‌شود در شرایطی که قطر سفیر خود را به تهران بازگردانده و عربستان هم کانال‌های گفت‌وگو با رهبران ایران را گشوده و حجاج آن را تکریم کرده است چرا اردن اقدام به عادی سازی روابط با ایران نمی‌کند و اگر تفسیرهای پیشین درباره سفر اخیر اردوغان به امان درست باشد چرا اردن از طریق ترکیه از ایران پیام دریافت کرده است.

خبرگزاری آکی ایتالیا که افراد زیادی در داخل و خارج اردن نام آن را نشنیده‌اند به نقل از منابع امنیتی مرتبط با پرونده سوریه گفت: اردوغان آمادگی ایران برای عقب نشینی از جنوب سوریه را به شاه اردن انتقال داده البته به شرطی که اردن تشکیل هیات‌های اداری محلی در آنجا را تضمین دهد به گونه‌ای که گروه‌های مسلح در ان دخالتی نداشته باشند.

این خبرگزاری افزود: اردوغان به شاه اردن تاکید کرده که به ضرورت عقب نشینی همه نیروهای نظامی طرفدار ایران از جنوب و شمال سوریه پایبند است یعنی مناطقی که تحت اشراف اردن  و ترکیه است.

در بطن خبر خبرگزاری ایتالیا تناقض‌های زیادی وجود دارد چرا ایران اردوغان را مامور رساندن این پیام به اردن کرده است در حالی که ایران در امان سفارتخانه دارد و اگر ایران به دنبال میانجی بود چرا روسیه را انتخاب نکرد که رابطه خوبی با اردن دارد.

طرفی که نگران حضور نیروهای ایرانی در جنوب سوریه و منطقه قنیطره مشرف به بلندی‌های جولان اشغالی است، رژیم اشغالگر اسرائیل است که روابط خوبی با برخی گروه‌های معارض مسلح در جنوب سوریه دارد و بیش از سه هزار و پانصد نفر از مجروحین آنها در بیمارستان‌های اسرائیل مداوا شدند و این اسرائیل است که در دیدار با آمریکا و ترکیه خواستار عقب‌نشینی نیروهای ایرانی از جنوب سوریه و بلکه همه اراضی این کشور می‌شود.

رئیس جمهور ترکیه که در حال مرتب کردن کارت‌های منطقه‌ای خود و بخصوص پرونده سوریه است احساس می‌کند که محاسبات وی روی براندازی نظام دمشق غلط از آب درآمده و خطر ایجاد منطقه مستقل کردستان که آمریکا و اسرائیل تشویق به تشکیل آن در طول مرزهای شمالی سوریه و عراق با ترکیه و تا شمال غرب ایران می کنند از اهمیت زیادی برای اردوغان برخوردار است و مقابله با آن  در راس اولویت‌های وی قرار دارد.

ما بر این باور نیستیم که ایران به دنبال عقب نشینی نیروها و نفوذ خود از جنوب سوریه باشد چون محاصره اسرائیل از شمال یعنی جنوب لبنان و جنوب شرق یعنی جبهه جولان اشغالی همچنان از ارکان اصلی سیاست منطقه و راهبردی ایرانی‌هاست .

ایران همان گونه که در کنار ارتش و بسیج مردمی عراق و نیروی هوایی آمریکا برای پایان دادن به حضور داعش در موصل، رمادی، تکریت و فلوجه نقش بزرگی ایفا کرد چه بسا همین هدف را در جنوب سوریه دنبال می‌کند به گونه‌ای که به نیروهای حزب الله و ارتش سوریه کمک کند و از همین رو ایرانی‌ها از تفاهم روسیه و آمریکا درباره الحاق جنوب سوریه به مناطق کاهش تنش ناراضی است.

در پایان این سوال مطرح می‌شود در شرایطی که قطر سفیر خود را به تهران بازگردانده و عربستان هم کانال‌های گفت‌وگو با رهبران ایران را گشوده و حجاج آن را تکریم کرده است چرا اردن اقدام به عادی سازی روابط با ایران نمی‌کند و اگر تفسیرهای پیشین درباره سفر اخیر اردوغان به امان درست باشد چرا اردن از طریق ترکیه از ایران پیام دریافت کرده است.

ما امیدواریم که درباره این سوال‌های مشروع و مهم پاسخ مستقیم یا غیرمستقیمی از سوی سران اردن دریافت کنیم.


منبع: خبرگزاری فارس