تبیان، دستیار زندگی
این سوال حتما برای شما هم همواره مطرح بوده که پشه ها صبح ها کجا می روند که شب ها فقط دست به اذیت و بیدار کردن آدم از خواب می زنند!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پشه‌ها واقعا روزها کجا می‌روند؟

این سوال حتما برای شما هم همواره مطرح بوده که پشه‌ها صبح ها کجا می روند که شب‌ها فقط دست به اذیت و بیدار کردن آدم از خواب می‌زنند!

فرآوری بخش دانش و زندگی تبیان
پشه

پشه‌ها جزو خـانـواده حشـرات دوبــال به نام کولیسیده CULICIDAE می‌باشند. آنوفل ها، کولکس(پشه معمولی) و آئدس ها از دسته های مهم پشه‌ها هستند.

بیش از 2800 گونه پشه در سراسر جهان وجود دارد. سرعت بال زدن پشه‌ها 500 تا 600 بار در ثانیه می‌باشد.

وزن یک پشه 2 تا 2.5 میلی گرم است. سرعت پرواز پشه‌ها 1.6 تا  2.4 کیلومتر در ساعت است. بدن پشه‌ها از سه قسمت سر، سینه و شکم تشکیل یافته است.

پشه‌ها 6 پای بند بند دارند و یک خرطوم(نیش). پشه ماده معمولا بزرگتر از پشه نر می‌باشد.

پشه ها خیلی با دما و نور خروشید میانه ندارند در طی روز می توانید آنها را در مکان های تاریک و خنک نظر زیر برگ گیاهان یا اطراف گلها پیدا کنید،

چون رطوبت برای تخم گذاری آنها لازم است پشه ها با هوای خشک حاصل از کولر و خنک کننده های هوای داخلی کنار نمی آیند ولی این به این معنا نیست که بتوانید با کولر آنها را فراری دهید.

احتمال گزیده شدن انسان توسط پشه در تاریکی شب، بسیار بیشتر از روز است و به همین دلیل است که پشه ها ترجیح می دهند که در طول روز بخوابند یا فعالیت دیگری داشته باشند. از طرف دیگر، فعالیت در طول روز و در گرمای هوا می تواند برای این حشره کوچک، مرگبار باشد. کاهش تحرک و سطح هوشیاری انسان در شب نیز یکی از عواملی است که باعث می شود پشه ها ترجیح دهند که بعد از غروب خورشید و در خنکی و تاریکی هوا فعالیت خود را آغاز کنند.

هدف از نامگذاری یک روز خاص به نام پشه ها، افزایش آگاهی در مورد علل و روش های پیشگیری از بیماری هایی است که توسط پشه منتقل می شوند و در صدر این گروه، بیماری مالاریا قرار دارد

با این که حشراتی نظیر پشه ها و سوسک ها غذای مطلوب بسیاری از خزندگان و پرندگان هستند ولی جزو منفورترین موجودات برای انسان ها به شمار می آیند. سوسک ها با اینکه برای بسیاری چندش آورند ولی مزاحمت خاصی برای انسان ها ایجاد نمی کنند و مزاحمت پشه ها برای انسان بسیار بیشتر از سوسک ها است. پشه ها به دلیل داشتن امکان پرواز، برای بقای نسل خود تنها به دنبال نیش زدن و مکیدن خون انسان هستند.

از طرفی مگس ها فقط طی روز می توانند فعالیت کنند و در شب دیگر دیده نمی شوند دلیل آن هم این است که مگس برای دیدن نور مرئی و پلاریزه نیاز دارد.

بسیاری از پشه های شبگرد  هرگز از محل تولد خود دور نمی شوند. خیلی از آن ها توی علف ها و سبزی ها پنهان می شوند.

بقیه هم روی درخت ها استراحت می کنند. رنگ بدن آن ها نیز به استتار و مخفی ماندن آن ها از دید دشمنانشان کمک می کند.

نکاتی مهم در مورد پشه ها

تنها پشه های ماده، انسان را نیش زده و خونش را می مکند؛ در حالی که پشه های نر از شهد گلها تغذیه می کنند! همچنین مهره داران و سایر حیوانات نیز از نیش پشه ها در امان نیستند.

پشه های ماده برای تغذیه، خون انسان را نمی مکند! پشه های ماده از پروتئین ها و ترکیبات خاص در خون انسان برای تولید و پرورش تخم ها استفاده می کند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، پشه یکی از مرگبارترین موجودات در جهان محسوب می شود. توانایی پشه ها در انتقال و گسترش بیماری ها، هر ساله منجر به مرگ میلیون ها نفر در جهان می شود.

بیش از نیمی از جمعیت جهان در مناطقی زندگی می کنند که گونه های پشه آئدس اجیپتی (Aedes aegypti) در آن حضور دارند. در سال 2015 بالغ بر 438 هزار نفر در اثر ابتلا به بیماری مالاریا جان خود را از دست دادند؛ همچنین شیوع تب دنگی در 3 دهه گذشته 30 برابر شده است.

پشه

نیش های مرگبار

بیماری ‌های ناقل‌ زاد (vector borne disease) به بیماری هایی گفته می شوند که توسط ناقلینی همچون پشه، کک، کنه، شپش یا ساس به انسان منتقل شده و خطرناک ‌ترین بیماری ‌ها را ایجاد می ‌کنند.

در این گروه، بیماری های خطرناکی وجود دارند که ناقل آنها پشه (Mosquito-borne diseases) است؛ این بیماری ها ناشی از باکتری، انگل یا ویروسی است که توسط پشه به بدن انسان منتقل می شود.

مالاریا، تب زیکا، تب دنگی، تب زرد، ویروس نیل غربی، چیکن گونیا (chikungunya)، آنسفالیت ژاپنی (japanese encephalitis)، آنسفالیت سنت لوئیس (Saint Louis encephalitis)، آنسفالیت لا کراس (La Crosse encephalitis) از جمله بیماری هایی هستند که توسط نیش پشه منتقل می شوند.

روزی به نام پشه‌ها

تاریخچه نامگذاری این روز به سال 1897 و زمان کشف ارتباط بین پشه و انتقال مالاریا توسط رونالد راس (Ronald Ross) باز می گردد. تاریخ 20 اوت (29 مرداد) به نام روز جهانی پشه (World Mosquito Day) نامگذاری شده است.

هدف از نامگذاری یک روز خاص به نام پشه ها، افزایش آگاهی در مورد علل و روش های پیشگیری از بیماری هایی است که توسط پشه منتقل می شوند و در صدر این گروه، بیماری مالاریا قرار دارد. محققان امیدوارند این روز بتواند انگیزه ای برای سایر پژوهشگران برای ادامه دادن تحقیقات رونالد راس، و جمع آوری کمک های مالی برای توسعه روش های درمانی موثر بیماری مالاریا باشد.


منابع: آسمونی، خبرآنلاین، اسپوتنیک