تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پروژه حاضر بررسی هنر معرق کاری و ارائه ایده نوینی برای ساخت وسایل مختلف بود...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

معرق کاشی در هنر کاربردی

هدف دانش آموزان از پروژه حاضر بررسی هنر معرق کاری و ارائه ایده نوینی برای ساخت وسایل مختلف بود.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

معرق کاشی در هنر کاربردی

دوازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها  و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ،علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: معرق کاشی در هنر کاربردی

نام ارائه دهنده/دهند گان: فاطمه متی پور و مائده لعابیچیان

زمینه و نوع پروژه: هنر و معماری

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: فرزانگان 8

مقدمه

هنر از دیرباز نزد ایرانیان از اهمیت و توجه خاصی برخوردار بوده است و ریشه ای کهن در فرهنگ ما دارد. امروزه با پیشرفت جوامع بشری و ایجاد نیازهای جدید سبک های جدید هنری به خوبی ایجاد گشته و در حال گسترش می باشند هنر معرق کاری یکی از این تاکتیک ها بوده که امروزه به خوبی طرح های معرق چوب در اماکن تاریخی چشمان بازدیدکنندگان را نوازش می دهند. معرق کاشی سبکی است جدید، که بسیار مورد توجه و استقبال هنرمندان قرار گرفته است. اگر بخواهیم در مورد پیدایش تاریخی این رشته از هنرهای چوبی در کشورمان سخن به میان آوریم میراث به جای مانده از ایرانیان باستان نشانگر ذوق و سلیقه و زیبایی شناسی هنری آنان برای تزیین لوازم و مسایل مورد استفاده آنان در هزاران سال پیش است. نشانه‌ ای که در کاوش‌های صورت گرفته توسط باستان شناسان در شهر سوخته کشف شده و با توجه به ابزار و امکاناتی که در 6200 سال گذشته در اختیار بشر بوده نمایانگر اشکالی است که برای تزیین روی سطح شانه اشباع و جایگزین گردیده است. به جز این نمونه تا دوران میانی اسلام هیج اثر معرق جایگزینی ثبت و ضبط نشده است. از دیگر آثار و تزیینات چوبی به جای مانده در این سرزمین، می ‌توان به نوعی معرق جایگزین با طرح‌ های ساده هندسی که متعلق به دوران میانی اسلام بین قرن پنجم تا دهم هجری شمسی می‌ باشد، اشاره نمود. استفاده از چوب ‌هایی مانند چنار، گردو، عناب، توت و گلابی و مصالحی چون عاج، استخوان و فلزات در این دوره قابل ذکر است.

هدف

هدف دانش آموزان از پروژه حاضر بررسی هنر معرق کاری و ارائه ایده نوینی برای ساخت وسایل مختلف بود.

معرق کاشی در هنر کاربردی

روش

در این پروژه دانش آموزان ابتدا با تحقیقات در منابع مختلف و مصاحبه با هنرمندان معاصر به گردآوری اطلاعات لازم در مورد هنر معرق کاری پرداختند. در مرحله بعد با راهنمایی دبیر راهنما اطلاعات به دست امده را مورد ارزیابی قرار داده و کنار هم قرار دادند و داده های گردآوری شده را تحلیل نموده تا بتوانند به ارائه روشی نوین برای معرق کاری نائل آیند. در روش جدید دانش آموزان از سبک های معماری بناهای تاریخی، خطوط طراحی شده در این بناها و ترکیب رنگ های آن ها کمک گرفتند و شیوه معرق کاری را به کمک سرامیک شکسته بر روی صندلی زیبا به معرض ظهور رساندند.

مهارت ‌های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

11. آشنایی با انواع هنرهای اصیل ایرانی

12. آشنایی با شیوه و روش معرق کاری در هنر

کلید واژه ها: معرق کاری، صندلی، ایران، هنر

تنظیم کننده: محبوبه همت