تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر این بود که با انتخاب شعر مناسبی از ادبیات ایران زمین به تهیه مجموعه عكسی در رابطه با شعر انتخابی نائل آیند. تا بتوانند تجسم عینی ای از فضای شعر برای بیننده فراهم آورند....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عكاسی روایتی

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر این بود که با انتخاب شعر مناسبی از ادبیات ایران زمین به تهیه مجموعه عكسی در رابطه با شعر انتخابی نائل آیند. تا بتوانند تجسم عینی ای از فضای شعر برای بیننده فراهم آورند.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

عكاسی روایتی

دوازدهمین دوره  از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: عكاسی روایتی

نام ارائه دهنده/دهند گان: شمیم رفیعی و آرینا رحیمی

زمینه و نوع پروژه: عکاسی

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: مجتمع آموزشی دخترانه ضحی

مقدمه

روایت شناسی (Narratology) دانشی است که به بررسی روایت های مطرح شده در رسانه های مختلف می پردازد؛ خواه روایت های تک وجهی مانند رمان یا شعر، خواه روایت چند وجهی مانند رمان مصور یا فیلم سینمایی. در هنرهای تجسمی، بررسی روایت را می توان چگونگی مطرح شدن ذهنیت و ایده هنرمند در رسانه ای خاص در نظر گرفت. هنرمند معاصر ترکیبی از ابزار و رسانه های مختلف را برای خلق روایت شخصی خود به کار می گیرد.

عکاسی روایتی یعنی مجموعه عکسی که روایت و داستانی را بیان می‌ کند مانند یک فیلم، که نه تنها در بین عکاسان معروف اروپایی و آمریکایی بسیار رواج پیدا کرده است، بلکه در بین عکاسان ایرانی مخصوصا عکاسانی که در شبکه های مجازی فعالیت دارند مثل اینستاگرام بسیار دیده می‌ شود. این سری مجموعه‌ ها که مخاطبان زیادی هم دارند، می ‌توانند با بیننده ارتباط ایجاد کرده و یک روایت داستانی که برای بسیاری از بینندگان جذاب است؛ نقل كنند. ولی هنوز به اعتقاد خیلی از عکاسان بنام عکس نباید کپشن و یا متن خاصی داشته باشد بلکه باید خود مخاطب حس خویش را دریافت کند.

البته شاید این حرف بیشتر درباره‌ عکاس های تک شات مطرح باشد هر چند خیلی ها باور دارند مجموعه عکس هم باید به گونه ای باشد که خود بییننده پی به داستان ببرد. ولی در کل مجموعه عکس های روایتی، یا به روایت تصویر و یا به روایت متن و یا هر دوی آن ها پرداخته و امروزه بسیار رواج پیدا کرده‌اند.

عكاسی روایتی

هدف

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر این بود که با انتخاب شعر مناسبی از ادبیات ایران زمین به تهیه مجموعه عكسی در رابطه با شعر انتخابی نائل آیند. تا بتوانند تجسم عینی ای از فضای شعر برای بیننده فراهم آورند.

روش

دانش آموزان جهت دستیابی به هدف خود شعر "روشنی من گل آب"سهراب سپهری را انتخاب کردند و سعی کردند بر اساس آن به عکاسی بپردازند. از منظر روایت شناسی، هر روایت داستانی دو جزء دارد: داستان و متن. داستان شامل رخدادها و افرادی است که رخدادها را در مکان تجربه می ‌کنند و دست به انجام کنش می‌ زنند و متن، ابزاری است که نقلِ رخدادها را بر عهده دارد و سر راست در اختیار مخاطب قرار می ‌گیرد. با چنین تعریفی در پروژه پیش رو داستان همان شعر انتخابی (به عنوان نمونه شعر روشنی من گل آب) و متن در واقع عكس هایی است كه توسط افراد گروه گرفته شده است. برای انجام این پروژه نیاز به عكاسی در فضاهای داخلی و خارجی بود كه با رعایت قوانین و قواعد عكاسی حرفه ای دانش آموزان شروع به عكاسی نمودند. لازم به ذكر است عكس های این پروژه با گوش های موبایل با كیفیت بالای عكاسی گرفته شده است. در مجموع می ‌توان گفت روایت‌ های عکاسانه، تجربه‌ ما در مقابل زندگی و روش رسیدن به واقعیت و حقیقت را به چالش می‌ کشد.

مهارت ‌های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

11. آشنایی با شیوه های مختلف عکاسی

12. آشنایی با نرم افزارهای ویرایش عکس

13. آشنایی با ایفیکت های مختلف عکس

تنظیم کننده: محبوبه همت