تبیان، دستیار زندگی
در ۳۰ مرداد برابر با ۲۱ آگوست، ساکنین آمریکا شاهد پدیده خورشیدگرفتگی کامل خواهند بود. از سال ۱۹۱۸، سابقه نداشته که یک خورشیدگرفتگی کامل از سراسر قاره آمریکا عبور کند و به همین دلیل، دانشمندان و مردم، این پدیده را گرفتگی بزرگ آمریکایی نام گذاری کرده اند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خورشید گرفتگی 30 مرداد در ایران قابل رویت نیست

در ۳۰ مرداد برابر با ۲۱ آگوست، ساکنین آمریکا شاهد پدیده‌ خورشیدگرفتگی کامل خواهند بود. از سال ۱۹۱۸ تاکنون، سابقه نداشته که یک خورشیدگرفتگی کامل از سراسر قاره آمریکا عبور کند و به همین دلیل، دانشمندان و مردم، این پدیده را «گرفتگی بزرگ آمریکایی» نام‌گذاری کرده‌اند و برای رصد آن هیجان زده هستند.

فرآوری بخش دانش و زندگی تبیان
خورشیدگرفتگی

ساکنان دیگر نقاط جهان هم می‌توانند از پخش زنده این خورشیدگرفتگی کامل لذت ببرند. برای این کار راه‌های مختلفی وجود دارد و می‌توانید از گوشی و تبلت‌تان همه جزئیات را ببینید. جالب است بدانید 1 فضاپیما، 3 هواپیما، 50 بالن و همچنین ایستگاه فضایی بین‌المللی از این رویداد نجومی فیلم‌برداری کرده و ویدیوی زنده آن را به صورت آنلاین در اختیار علاقمندان قرار می‌دهند.

برخلاف باورهای عمومی، خورشید گرفتگی در زمین یک رویداد نسبتا شایع به شمار می‌رود. به طور دقیق‌تر، ساکنین زمین هر ۱۸ ماه یک بار این پدیده را تجربه می‌کنند و این پدیده آخرین بار در اندونزی، میکرونزی و جزایر مارشال در مارس ۲۰۱۶ به وقوع پیوست.

خورشید یکی از ستارگان کهکشان راه شیری و تنها ستاره سامانه خورشیدی است که در مرکز آن جای دارد. می‌توان گفت خورشید یک کُره کامل است که از پلاسمای داغ ساخته شده‌ است و در میانه آن میدان مغناطیسی برقرار است. این ستاره که قطری نزدیک به یک میلیون و 392 هزار کیلومتر دارد، سرچشمه اصلی نور، انرژی، گرما و زندگی بر روی زمین است. قطر خورشید نزدیک به ۱۰۹ برابر قطر زمین و جرم آن ۳۳۰ هزار برابر جرم زمین است. به این ترتیب ۹۹٫۸۶ درصد جرم کل سامانه خورشیدی متعلق خورشید است.

خورشیدگرفتگی

خورشیدگرفتگی یا کسوف وقتی رخ می‌دهد که سایه ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه از دید قسمت‌هایی از کره زمین، قرص ماه روی قسمتی از قرص خورشید را بپوشاند.

این پدیده هنگامی رخ می‌دهد که زمین و ماه و خورشید به ترتیب در یک خط راست یا تقریبا در یک خط راست قرار بگیرند و این شرایط تنها در زمان مقارنه یا محاق ماه ممکن است برقرار گردد. گرفتگی کلی خورشید، یکی از منظره‌های بسیار زیبای طبیعت است.

کسوف کامل نیز هنگامی رخ می‌دهد که اندازه ظاهری ماه از سطح زمین اندکی بزرگتر از اندازه ظاهری خورشید دیده شود. در این وضعیت، در مکان‌هایی از کره زمین که به خط واصل مرکز خورشید و مرکز ماه خیلی نزدیک هستند، تمام سطح خورشید توسط روی تاریک ماه پوشانده می‌شود.

ناسا به صورت کامل این خورشیدگرفتگی را از زمان شروع تا پایان پوشش می‌دهد. برای دیدن پخش زنده می‌توانید به سایت ناسا بروید

در خورشیدگرفتگی کامل (کسوف کامل) زمین، ماه و خورشید در یک راستا قرار می‌گیرند، در این حالت کل قرص خورشید در پشت ماه پنهان می‌شود. سایه ماه فقط چند کیلومتر از سطح زمین را در بر می‌گیرد و به موازات حرکت ماه در مدار خود، یک مسیر طولانی منحنی شکل را روی زمین می‌پیماید. تنها کسانی می‌توانند گرفتگی خورشید را ببینند که در جایی از این مسیر باریک و طولانی واقع باشند.

در هر نقطه، مدت گرفتگی کامل، بیشتر از دو تا پنج دقیقه طول نمی‌کشد. هرچه گرفتگی کامل نزدیک تر می‌شود، آسمان تاریک تر می‌شود و ستارگان بیشتری پدیدار می‌شوند. هنگامی که قرص خورشید کاملا پوشانده می‌شود، هاله سفید رنگ درخشانی در اطراف ماه می‌درخشد. این همان هاله یا "کرونا" یا اصطلاحا "تاج" است که بصورت هاله‌ای از گازهای رقیق و داغ از خورشید جریان دارند. در کنار قرص سیاه ماه، حلقه باریک و سرخ رنگی از گازهای خورشید به چشم می‌خورد که "فام‌سپهر" نام دارد.

خورشیدگرفتگی

خورشیدگرفتگی 21 اوت در سراسر قاره آمریکا قابل مشاهده است و از "اورگان" تا "کارولینای شمالی" در امتداد و عرض 113 کیلومتری به صورت کامل قابل رویت خواهد بود. رویت‌کنندگان در این مسیر قادر به تماشای کامل کسوف خواهند بود؛ زمانی که ماه به طور کامل جلوی خورشید قرار می‌گیرد و سایه‌ای بزرگ روی زمین می‌اندازد.

کسانی که خارج از این مسیر 113 کیلومتری قرار دارند تنها شاهد یک خورشیدگرفتگی جزئی خواهند بود.

در طول این کسوف کامل، رصدکنندگان این شانس را دارند که جو خارجی درخشان خورشید که به "CORONA" (هاله) معروف است و به دلیل وجود میدان مغناطیسی فعال در خورشید پدید آمده را ببینند. فواره‌ها و جریان‌های در حال وقوع در خورشید، در هاله خورشید نمایان می‌شوند، چرا که ماه بسیاری از نورهایی که از سطح خورشید ساطع می‌شود، می‌بلعد.

اگر شما هم از ساکنین سایر قاره‌های کره زمین بوده و یا از بدشانسی، ابرهای محل زندگی شما امکان مشاهده خورشید را از بین برده‌اند، ما برای شما یک پیشنهاد ویژه داریم. شما می‌توانید به کمک کامپیوتر شخصی و یا گوشی موبایل خود به تماشای آنلاین خورشید گرفتگی بنشینید!

ناسا به صورت کامل این خورشیدگرفتگی را از زمان شروع تا پایان پوشش می‌دهد. برای دیدن پخش زنده می‌توانید به این بخش در سایت ناسا بروید.

منابع: ایرنا، خبرآنلاین،‌ شهر آی تی، جام جم نیوز

منبع تصاویر: سایت ناسا