تجربه جهانی ضمانت سپردهها
محمدعلی مختاری: چند ماهی است که نگرانیهای جدی درباره وضعیت سپردههای بانکی در افکار عمومی بهوجود آمده است و بسیاری از سپردهگذاران با مراجعه به بانكها و موسسات مالی اعتباری خواهان دریافت اطمینان مبنیبر ایمن بودن سپردههای خود هستند.
به گزارش تبیان به نقل از خبرگزاری دنیای اقتصاد، در بسیاری از كشورهای دنیا نهادی ضمانت سپردههای بانكی را بهعهده میگیرد. این نهاد در کشورهای مختلف ساختاری متفاوت دارد. اما در اکثر کشورها دولتی بوده ولی كاملا مستقل از بانك مركزی است و وظیفه آن تضمین و بیمه سپردههای بانكها در قبال دریافت حق بیمه از بانكها است. به این معنا که اگر بانكی دچار ورشكستگی شد، این صندوق اصل سپردههای مشتریان را پرداخت خواهد كرد.
این تضمین تا سقف مشخصی از مبالغ سپردهها را پوشش میدهد. در كشور ما مدتی است كه صندوق ضمانت از سپردههای بانكها و موسسات اعتباری تشكیل شده و قرار بوده است چنین نقشی را ایفا کند. اما متاسفانه برای مردم و سپردهگذاران تشریح نشده است كه سقف پوشش ضمانت این صندوق به چه میزان است و دقیقا كدام بانكها تحت پوشش این صندوق هستند. بهعنوان نمونه نهاد ناظر ثبات سیستم بانکی آمریکا شرکت فدرال بیمه سپرده (FDIC) است. وظیفه اف دیآی سی بیمه سپردهها تا سقف 250 هزار دلار است. همانند هر شرکت بیمه دیگری، متناسب با ریسک، حق بیمه گرفته میشود و این مبلغ را از بانک تحت پوشش خود اخذ میکند. بر اساس آمارها آمریکا ۶۹۰۰ بانک دارد که از این تعداد، ۶۶۰۰ بانک تحت پوشش بیمه FDIC هستند. در طول بیش از ۸۰ سال فعالیت این شرکت و حتی در اوج بحران سال ۲۰۰۸، این نهاد ورشکسته نشد. این مساله که کارکردهای این نهاد در سایر کشورهای دنیا چگونه است و چه تفاوتها و شباهتهایی با ایران دارد، موضوع امروز باشگاه اقتصاددانان است.
منبع: خبرگزاری دنیای اقتصاد