تبیان، دستیار زندگی
هدف از پژوهش حاضر بازیافت کاتد باتری های یون لیتیمی فرسوده موبایل و لپ تاپ به صورت نمک لیتیم و کبالت بود تا از خطرات ذکر شده در فوق جلوگیری شود ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بازیافت کاتد باتری های یون لیتیمی فرسوده موبایل و لپ تاپ بصورت نمک لیتیم وکبالت

هدف از پژوهش حاضر بازیافت کاتد باتری های یون لیتیمی فرسوده موبایل و لپ تاپ به صورت نمک لیتیم و کبالت بود تا از خطرات ذکر شده در فوق جلوگیری شود.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

 بازیافت کاتد باتری های یون لیتیمی فرسوده موبایل و لپ تاپ بصورت نمک لیتیم وکبالت

دوازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: بازیافت کاتد باتری های یون لیتیمی فرسوده موبایل و لپ تاپ بصورت نمک لیتیم وکبالت

نام ارائه دهنده/دهند گان: سحر چارقیان و فاطمه طرب خواه

زمینه و نوع پروژه: شیمی

درجه سختی: دشوار

نام مدرسه: دبیرستان الغدیر دوره دوم

مقدمه

باتری یا پیل الکتریکی (ولتائیک) منبعی از انرژی پتانسیل الکتریکی است که در درون آن با انجام واکنش ‌های شیمیایی، انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی تبدیل می‌ شود، این انرژی در قطب‌ های باتری قابل دریافت است. انرژی قابل دریافت در قطب ‌های باتری به ازای واحد بار الکتریکی را نیروی محرکه الکتریکی باتری می‌ گویند و آن را با یکای ولت اندازه‌ گیری می ‌کنند. قطب مثبت باتری را کاتد و قطب منفی آن را آند می‌ نامند. در فرهنگ عامیانه به قطب‌ ها، سر مثبت و سر منفی نیز گفته می ‌شود.

افزایش بهره‌گیری از باتری‌ها و کاربردهای گسترده آن افزایش زباله ‌های صنعتی و دشواری‌ های زیستگاهی تازه این کالا را به همراه داشته است. آفرینندگان باتری از مواد شیمیایی هراس ناک برای پیدایش کارایی بهتر باتری ‌های ساخته شده خود سود می ‌جویند. پسماند‌های انباره مایه بالا رفتن آلودگی زیستگاهی به زهرهای کشنده فلزی باتری‌ ها شده است البته امروزه انسان‌ های زیادی در تلاش بوده تا این خطرات را (برای مثال با ساخت باتری‌ های چندبار مصرف که باعث کاهش زباله‌ هایی از این قبیل می ‌شود) کاهش دهند.

 بازیافت کاتد باتری های یون لیتیمی فرسوده موبایل و لپ تاپ بصورت نمک لیتیم وکبالت

هدف

هدف از پژوهش حاضر بازیافت کاتد باتری های یون لیتیمی فرسوده موبایل و لپ تاپ به صورت نمک لیتیم و کبالت بود تا از خطرات ذکر شده در فوق جلوگیری شود.

روش تحقیق

در این تحقیق کار به صورت آزمایشگاهی است. در ابتدا دانش آموزان آموزش های لازم در مورد باتری، نحوه کار باطری و بازیافت باتری دریافت کردند و در ادامه با جستجو در منابع مختلف به شناخت باتری پرداختند. در ادامه اقدام به بازیافت باتری کردند.

وسایل آزمایش

1-بشر

2-باتری فرسوده موبایل و لپ تاپ

3-اتانول

4-سرکه

5-آب نمک

6-سیم برق برای تخلیه بار

7-اسیدهای مناسب

پ) مراحل بازیافت باتری لیتیمی

با استفاده از دو رشته سیم که به سر مثبت و منفی باتری متصل می شود باتری تخلیه بار می شود. به کمک محلول آب و نمک تخلیه الکتریکی باتری را می توان کامل کرد. در مرحله بعد باتری اوراق شده و روکش آن را جدا می کنیم. از آنجایی که الکترولیت باتری ماده آلی می باشد، می توان از اتانول برای محلول کردن و جداسازی الکترولیت از کاتد و اند استفاده کرد. در ادامه دانش آموزان مواد فعال کاتدی را از فویل آلومینیوم با توجه به پوشش های آلومینیم جدا کردند. برای بازیافت مواد فعال کاتدی (لیتیم از کاتد) یکی از دو محلول اسیدی یا بازی جهت حل تکه های فلزی و بازیافت ترکیبات در این مرحله از اسیدهای آلی بمانند اگزالییک اسید و اسیدهای معدنی بمانند کربنیک اسید برای تولید نمک لیتیم و نمک کبالت استفاده شد. در نهایت باتری آماده کار بازیافت شد.

مهارت ‌های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

تنظیم کننده: محبوبه همت